Sömürgeci kimdir?

DERVİŞİN fikri neyse zikri (anmak/yapmak istediği) de odur derler. Amerika Birleşik Devletleri'nin Bağdat' taki fiili valisi Mr. Paul Bremer: ‘‘Türkler Irak'ta 400 yıldan fazla sömürgeci güç olarak bulundu’’ derken galiba fikrini değil, tam tersine kendilerinin orada hangi niyetle bulunduklarını itiraf ediyor.

Hoş bunun bilinmeyen bir tarafı yok. Çünkü Başkan Bush ile yakın ortağı Mr. Tony Blair Irak'a saldırmak için gerekçe olarak ne söyledilerse hemen hepsi yalan çıktı.

‘‘Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarını ortaya çıkartacağız. Irak'ın dünya barışı için tehdit ve tehlike teşkil etmesine izin vermeyeceğiz’’ türü sözlerin -hele Tony Blair'in, Saddam Hüseyin karar verdikten 45 dakika sonra nükleer silahlarını ateşleyebilecek kapasiteye sahip türü yalanlarının- üstünü, onlara goygoyculuk yapan Amerikan ve İngiliz medyası bile örtemedi.

Irak'ın petrol başta olmak üzere tüm zenginliklerinin üstüne oturmak için oraya 150 binden fazla asker yığan ülkenin fiili valisi şimdi başkalarına çamur atıyor.

Hem de tarihi gerçekleri tersine çevirerek...

Osmanlı, Irak'ı 400 yıldan fazla süreyle sömürmüşmüş.

Bu zata birileri doğru dürüst -yani objektif şekilde- yazılmış bir tarih kitabı verip okutmalı. Öyle, Irak'taki Türkiye düşmanı Kürt liderlerin beyanlarına dayanarak, yani kulaktan dolma bilgilerle Türkiye'yi suçlamanın, konumuna ve taşıdığı sorumluluğa yakışmadığını anımsatmalı.

Ama Mr. Bremer'in ona vakti olmayabilir diye bazı basit gerçekleri biz dile getirelim.

Osmanlılar tarafından sadece Türkler ve bu imparatorluğunun sınırları içinde kalan topraklar arasında da sadece Anodolu sömürülmüştür.

Osmanlı, Amerikalıların, İngilizlerin, Fransızların, Hollandalıların, Portekizlilerin, İspanyolların, İtalyanların yaptığı gibi sömürgecilik hiçbir zaman yapmamıştır.

Örneğin yerli halkı köleler gibi çalıştırmamış, ellerinde avuçlarında ne varsa almamış, onları aç, susuz ve donsuz bırakıp ölüme terk etmemiştir.

Osmanlı'nın yaptığı, savaşta yendiği ülkeyi vergiye bağlamak ve bulduğu hazineyi İstanbul'a götürmekten ibarettir. Bu da, yapıldığı dönemin en tabii ve meşru görülen uygulamalarıdır.

Oysa Bremer'in ülkesi 21'inci asırda, bu amaçla ülke istila ediyor.

Hele fiili vali Bremer'in yönettiği ülkenin Arapları, ona Türkler hakkında kötü hiçbir şey söyleyemezler. Çünkü Osmanlılar kendi temel ulusu olan Türkleri ‘‘etrak-ı bi-idrak’’ (idraksiz Türkler) diye nitelendirirken Arapları ‘‘kavm-i necip’’ (soylu ulus) olarak baş tacı etmişlerdir.

Osmanlı'yı kınamak için bir değil bin sebep var... Ama kınama eylemi Ortadoğu'nun bu topraklarında başka bayrakların dalgalanmasına engel olamadığı için yapılırsa doğru olur.
Yazarın Tüm Yazıları