GeriSeyahat Somon somon olalı ilk kez kokoreç oldu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Somon somon olalı ilk kez kokoreç oldu

Somon somon olalı ilk kez kokoreç oldu

Norveç’in somon balığı üretimiyle dünyaca ünlü adası Lovund’da ‘Somon Festivali’ yapıldı. İki gün süren festival boyunca adadaki tüm tabaklarda sadece somon balığı yemekleri vardı. Festivale Türkiye’den de iki aşçı çağırıldı, somondan kokoreç, şiş ve pilaki yaptılar. Sonuç mu? Tabii ki Norveç’liler bu tatlara şaşırdı

Norveç, 83 bin kilometrelik sahil şeridi, soğuk, temiz, derin denizleri ve fiyortlarıyla dünyaca ünlü somon balığının da anavatanı. Ülkenin kuzeybatı kıyılarının açıklarında Lovund Adası bulunuyor. 406 kişi yaşıyor bu adada. Gerçek bir yeryüzü cenneti. Adanın ortasında 634 metre irtifalı Vega Dağı, buraya bambaşka bir hava veriyor. ‘Somon Adası’ denmesinin nedeniyse ülkenin en büyük somon işleme fabrikalarından birinin bulunması. Ve ada ‘Somon Festivali’ne de evsahipliği yaptı. Bu yıl festivalin konukları arasında iki de Türk aşçı vardı.

MİNİK ÖĞRENCİLER PİŞİRDİ

Festivale Türk aşçıların davet edilmesi ve bir Türkiye köşesi açılması, Norveç’in Ankara Büyükelçiği Ticari Ateşesi Rolf Almklov ve Innovation Norway pazar danışmanı Gülin Kan’in girişimleriyle oldu. Uluslararası deneyimli şef aşçımız Fehmi Samancı ve yardımcısı Ceyda Baza iki gün süren somon festivali için Norveç’e gitti. Birinci gün somonun üretimi, sağladığı katma değer anlatıldı ve festivale gelenlere adanın ünlü somon fabrikası Nova Sea’nin birimleri gezdirildi.
İkinci günse tam bir şenlik havasındaydı. İlk gösteriyi adanın ilkokulunda okuyan 38 minik öğrenci yaptı. Öğrenciler aliminyum folyolar içine sardıkları somon balıklarını fırında kızartıp pilav eşliğinde okulun spor salonunu dolduranlara ikram etti.

TERECİYE TERE SATTIK

Festivalin öğleden sonraki bölümünde de Norveç’li şefler konuklara açık havada kurulan masalarda değişik somon yemekleri yaptı. Bu arada Türkiyeden gelen şef aşçı Fehmi Samancı, yardımcısıyla mutfağa girerek iki saat içinde 100 konuk için somon yemekleri hazırladı. İlk olarak somon kokoreçle başlayan sunum, somon pilaki ve somon şişle devam etti. Ada sakinleri lavaş ekmeği içinde uzatılan somon kokoreçi tereddüt ederek aldı ama bir porsiyon yiyenler ikinciyi de isteyince talep karşılanamadı. Aşçı Samancı bu durumu “Tereciye tere sattık ama kokoreçimizi de beğendirdik. Çok sayıda Norveçli ‘Bunu nasıl yapabiliriz?’ diye tarif istedi. Çünkü somon çok yönlü bir balık. Hemen hemen birçok ülkenin mutfağına uyum sağlıyor. Kendine has bir lezzeti var. Renginin de farklı olması, çeşitlilik yaratmak için ideal” diye yorumluyor.
 
HER GÜN 12 MİLYON ÖĞÜNDE YENİYOR

Norveç bir balık ülkesi ve aynı zamanda da dünyanın ikinci büyük deniz ürünü ihracatçısı. 2010’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dünyadaki 140 ülkeye 53,8 milyar Norveç Kronu (yaklaşık 7,53 milyar Euro) tutarında deniz ürünü ihracatı gerçekleştirdi. Bu her gün 37 milyon öğünde Norveç deniz ürünlerinin sofralara geliyor. Bunların arasında somonun payı yüzde 33. Bu da günde yaklaşık 12 milyondan fazla öğünde somon tüketilmesi anlamına geliyor. Norveç somonu hem çiğ, hem füme, hem de pişirilmiş olarak eşit derecede tadı güzel olan nadir balık cinslerinden. Norveç’te çiftliklerde büyütülmeye başlanan somon yaklaşık iki-üç yılda beş-altı kilo ağırlığa ulaşıyor. Norveçliler, çiftlikte somon balığı üretiminde 40 yıllık geçmişe ve Atlantik somonu besiciliği konusunda gelişmiş bir teknolojiye sahip.

SOMON KOKOREÇ (4 KİŞİLİK)

MALZEMELER: Bir kilo somon fileto, bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir yemek kaşığı tereyağı, bir adet domates, bir adet yeşil biber, bir tutam tuz, kekik, kırmızı biber, kimyon, dört adet lavaş ekmeği.
YAPILIŞI: Balıkları ayıklayın, yıkayın ve filetolarını çıkartın. Balıkları domatesleri ve biberleri küçük küpler halinde doğrayın. Önce biberleri sonra domatesleri soteleyin. En son somonları ekleyin ve onları da soteleyin. Baharatları da içine atıp iyice karıştırın tortilla veya lavaş ekmeğinde servis edin.

False