Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi

Güncelleme Tarihi:

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2015 09:40

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Soma davası, sanık avukatlarının birden fazla kişinin avukatı olması bunun da menfaat çatışmasına neden olabileceği gerekçesiyle onlara başka avukatlar atanması için yarına ertelendi.

Haberin Devamı

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi
Türkiye madencilik tarihinin iki büyük faciası ile ilgili iki ayrı yerde bugün duruşmalar yapılıyor. Davalardan ilki 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciası ile ilgili diğeri ise 18 madencinin yaşamını yitirdiği Ermenek ile ilgili. Her iki dava için de yaşamanı yitiren işçilerin aileleri, çocukları adliyelerin yolunu tuttu. Aileler, sanıkların hesap sorulabilmesi için adete sıraya girdi.

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi

Avukat Selçuk Kozağaçlı adliye önünde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri A.Ş. tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs Salı günü saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, yaşanan faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi
ERMENEK’TE İLK DURUŞMA GERGİN BAŞLADI

Haberin Devamı

Olayla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda davada tutuklu 8 sanık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

YÜREK BURKAN SÖZLER
Sürpriz ara kararla yarına ertelenen Soma faciasıyla ilgili davanın duruşması sabah 09.00'da başladı. Aileler Akhisar'daki duruşma salonuna topluca yürüyerek geldi. Aileler sanıklar duruşma salonuna alınınca yine yüksek sesle tepkilerini dile getirdi. Sanıklara , "Çocuğum babasına karnesini gösteremedi" "Haftaya babalar günü bizim çocuklarımız kara toprağa sarılacak yine", "Bizim gözyaşlarımızı nasıl dindireceksiniz" diye seslendi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın ikazları sonrasında duruşma başladı. Önce 13 Nisan'da başlayıp 24 Nisan'da sona eren ilk duruşmada bulunamayan tutuksuz sanıklar Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz'ın savunmaları alındı. İki sanığın savunmalarının alınmasından sonra mahkeme başkanı Aytaç Ballı sürpriz biçimde duruşmayı yarın 09.00'a ertelediğini açıkladı. Mahkeme salonunda çok sayıda çocuk da dikkat çekti. Okulların tatil olması nedeniyle annelerin çocuklarını da getirdiği görüldü. (Banu ŞEN/MANİSA)

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi


Tutuksuz 37 sanıktan 12'si hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar, 25 tutuksuz sanık hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Haberin Devamı

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi

Sabah erken saatlerde geniş güvenlik önlemi alınan mahkeme salonu etrafında maden şahidi aileler ve avukatlar kimlik kontrollerinin ardından duruşma salonuna alındı.

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi

Duruşmaya HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

Mahkeme salonunda tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik, 37 tutuksuz sanıktan 33'ü ile mağdur aileleri ve sanıkların avukatları hazır bulundu.

Haberin Devamı

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi

Mağdur aileler, jandarma ekiplerinin koruma kalkanı oluşturduğu tutuklu sanıklara tepki gösterdi.

Orta bölümü müşteki ve mağdurlara, sağ tarafı basın mensupları ve izleyicilere, sol bölümü mağdur ailelerin avukatlarına ayrılan salonda, ön iki sıradaki koltuklara da çevik kuvvet polisleri yerleştirildi.

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi

Ermenek'de ilk duruşması yapılacak olan dava için işçi yakınları adliyeye gitti.

SANIĞA BASTON VE YUMRUKLA SALDIRI
Ermenek'teki duruşmada diğer sanıkların iddianamedeki ifadesi okunduğu sırada 1990-2010 yılları arasında Ermenek Cenne Kömür İşletmeleri'nde teknik nezaretçi olarak çalışan ve tutuksuz yargılanan Ahmet Dağdeviren, tuvalete gitmek için mahkeme başkanından izin istedi. Dağdeviren, salondan çıkmak isterken karşısında duran bir madenci yakını bastonla başına vurdu. Ardından da diğer madenci yakınları da tepki gösterip saldırdı. Arbede sırasında başına yumruk darbesi alan Dağdeviren, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle salondan çıkartıldı. Bir madenci eşide fenalaşınca salon dışına alındı ve sağlık görevliler müdahale etti. Salondan gerginliğin artması üzerine, sanıklar yeniden salon dışına çıkartıldı. Güvenlik güçleri de madenci yakınlarını sakinleştirmeye çalıştı. Mahkeme heyeti duruşmaya 15 dakika ara verdi. SALDIRI YAPANLAR HAKKINDA TAHKİKAT Aranın ardından mahkeme tekrar başladı. Mahkeme Başkanı Mustafa Başer, sanığa saldıranların kimliklerinin tespit edilip, haklarında tutanak tutulup, tahkikat başlatılmasını istedi. Salondaki diğer madenci yakınlarını da uyaran Başer, aynı durum yaşandığı takdirde, duruşma salonundan çıkartılıp bir daha alınmayacaklarını söyledi.

İlk duruşmada en çok tartışılan konulardan biri olan facianın yaşandığı madendeki topçu defterlerinin de mahkeme heyetine sunulduğu öğrenilirken, bugün başlayan duruşmada sanıkların çapraz sorguya alınması bekleniyor.

Haberin Devamı

Soma duruşması başladıktan 1 saat sonra ertelendi

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu mahkeme salonu önünde bazı madenci yakınlarıyla açıklama yaptı. Türkiye Barolar Birliği'nin kitap haline getirdiği "Soma Maden Faciası - Benzeri Kazaların Önlenmesine Yönelik Sistem ve Temel Mevzuat Önerileri Hakkında" başlıklı raporun içinde yer alanlardan üçte birinin uygulanmış olsa facianın önlenebileceğini ortaya koyduğunu belirten Feyzioğlu ailelerle birlikte bir projeye başlayacaklarını da duyurdu. Proje kapsamında Soma faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin yakınları el yazılarıyla duygularını, mahkemede söylemek istedikleri bir kitapta toplanacak.

CÜBBESİNİ SON KEZ GİYDİ

Öte yandan Manisa Barosu eski başkanı ve bazı mağdurların avukatı Zeynel Balkız son kez avukatlık cüppesini Soma Davası'nın bugünkü celsesinde giydi. MHP'den milletvekili seçilen Balkız sabah yapılan oturuma katıldıktan sonra mazbatasını almaya gitti. Balkız hurriyet.com.tr'ye, "Birazdan mazbatamı alacağım. Son kez cübbemi giydim. Bu davayı başından bu yana takip eden bir hukukçu olarak bundan sonraki görevim Müfettişlerin yargılanma iznini vermeyen iki bakanın yargılanmasını meclise taşıyıp takipçisi olacağım" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!