Sol Parti milletvekili Petra Pau: Neonazi yapıların üstü örtülüyor

Güncelleme Tarihi:

Sol Parti milletvekili Petra Pau: Neonazi yapıların üstü örtülüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2016 14:59

Almanya’da aşırı sağla yürüttüğü mücadeleyle tanınan Sol Parti milletvekili Petra Pau, Neonazi terör örgütü NSU konusunda uyardı: “Kimse NSU benzeri yapıların şu an faaliyette olup olmadığını, ne işler çevirdiğini bilmiyor.”

Haberin Devamı

FEDERAL Meclis (Bundestag) NSU Araştırma Komisyonu üyesi Petra Pau, hükümetin NSU cinayetlerinin aydınlatılması konusunda beş yıl önce verdiği sözleri tutmamasını eleştirdi, aşırı sağcı tehlikenin boyutları konusunda uyarılarda bulundu. NSU’nun 4 Kasım 2011’de ortaya çıkmasının ardından Başbakan Angela Merkel’in her şeyi çekince olmadan ve kapsamlı bir şekilde aydınlatma sözü verdiğini hatırlatan Pau, aradan 5 yıl geçmesine rağmen bu sözlerin yaşama geçirilmediğini söyledi.

NE İŞLER ÇEVİRDİKLERİNİ BİLMİYORUZ

Dava sürecinin terör örgütünün ve bağlantılarının aydınlatılmasını sağlayamadığını belirten Pau, “Münih’teki mahkeme, NSU hücresini çevreleyen, bugün de varlığını sürdüren Neonazi ağlarının, yapılarının üstünü örtüyor, ortaya çıkmasını engelliyor. Kimse NSU benzeri yapıların şu an faaliyette olup olmadığını ne işler çevirdiğini bilmiyor” dedi.
Başsavcılığın üzerine gitmediği sorulara, Meclis’te ikinci kez oluşturulan NSU Araştırma Komisyonu ile yanıt aradıklarını vurgulayan Pau, şöyle konuştu: “Hem meclis araştırma komisyonları hem de tüm araştırmacı ve uzmanlar şu kritik soruların peşinden gitmeyi sürdürüyor: NSU hücresine kim destek oldu, bu ağı oluşturanlar kimler? Devlet, kamu görevlileri neyi ne kadar biliyordu? Kurumsal ırkçılığın zeminini yok etmek için ne tür önlemler alınmalı? NSU’nun ortaya çıkmasından 5 yıl geçmesine rağmen işte bu konularda hiç yol alamadık ve daha yolun başındayız diyebilirim.”

Haberin Devamı

NSU BÜYÜK BİR AĞIR PARÇASI

NSU terör örgütünün yalnızca 3 kişiyle sınırlı olmadığını, çok daha geniş bir terör ağının parçası olduğunu düşündüklerini anlatan Sol Parti
milletvekili, buna ‘Combat 18’ gibi uluslararası ağların da dahil olmuş olabileceğini kaydetti. NSU Meclis Araştırma Komisyonunun, iç istihbarat teşkilatı ve diğer güvenlik birimlerinin, NSU’nun hedef ve eylemleri hakkında önceden bilgilere sahip olup olmadıklarını, istihbaratı paylaşıp paylaşmadıklarını incelemekte olduğunu aktaran Pau, ancak bugüne kadar bu konuları aydınlatamadıklarını söyledi.

MİLLETVEKİLLERİNDEN SAKLADILAR

Haberin Devamı

Sol Parti milletvekili, NSU Araştırma Komisyonunun çalışmalarına da değinerek şunları kaydetti: “Geçen yasama döneminde oluşturulan ilk NSU Araştırma Komisyonunun çalışmaları sırasında bizler, Anayasa Koruma Dairesinin ilgili dosyaları veri koruma kuralları ve aşırı belge yoğunluğu nedeniyle yok ettiğine inandırılmaya çalışıldık. Edindiğimiz son bilgiler ise bunun doğru olmadığı, bu belgeleri kamuoyu ve milletvekillerinden saklamak hedefiyle yok ettikleri yönünde. Bunu, devlet kurumlarının aşırı sağcı terör örgütlerine ne denli yakın olduklarını gizlemek için yaptılar. Elde ettiğimiz ikinci sonuç da şöyle; NSU üçlüsünün Anayasa Koruma Daires’nin ‘Primus’ kod adlı en önemli muhbirlerinden biriyle görüldükleri, hatta işyerinde istihdam edildiği ve bu muhbirin NSU’nun eylemleri sırasında araba kiraladığı ortaya çıktı. Şimdi sorumuz şu; Anayasa Koruma Dairesi, hem istihdam ettiği bu üçlü hem de eylemleri hakkında ne ölçüde bilgilendirdi? Bu eylemlere karıştı mı?”

ARTIK YETER

Haberin Devamı

Aşırı sağcı şiddetin Almanya’da tırmanışta olduğunu, NSU skandalı nedeniyle toplumda devlete karşı büyük bir güven kaybı oluştuğunu vurgulayan Pau, Neonazi cinayetlerinin aydınlatılması için artık gerçeklerin ortaya koyulması gerektiğini söyledi: “Artık yeter. Başbakan Merkel kadar adalet ve içişleri bakanlarının, verilen sözün tutulması için gerekli talimatları vermelerini, eyaletler dahil tüm siyasetçiler ve kurumların belgeleri çekincesiz bir şekilde masaya koymalarını bekliyoruz. Biz, NSU araştırma komisyonunda yer alan tüm parti temsilcileri olayların aydınlatılmasını istiyoruz. Yalan söyleyen ve susan bu Neonazi karteli ile Anayasa Koruma Teşkilatının şaibeli şekilde nedense ya hastalanan ya da hafıza kaybına uğrayan çalışanlarının artık konuşma ve bilgisini masaya koyma zamanı geldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!