Sokağa çıkma yasağını gözden geçirin

Güncelleme Tarihi:

Sokağa çıkma yasağını gözden geçirin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 21:07

AVRUPA Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, terörle mücadele operasyonlarında kullanılan yöntemlerin insan haklarını garanti altına alan ve uluslararası standartlara uygun nitelikte olması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin terörle mücadelesinin ‘hak ve yükümlülük’ olduğunun altını çizen Muiznieks, “Mahalle ve ilçelerde ucu açık, gece gündüz ve bir dahaki emre kadar süren sokağa çıkma yasakları ilan etmek, devasa bir nüfusun bazı temel haklarına çok büyük bir kısıtlamayı temsil etmektedir” dedi. Açıklamasını özellikle Silvan ve Cizre üzerine kuran Muiznieks, “Güneydoğu’da ağustos ayından bu yana uygulanan sık ve yaygın sokağa çıkma yasakları, orantılılık ve demokratik bir toplumda gereklilik kriterini karşılar gibi gözükmüyor” ifadelerini kullandı.

CEZASIZLIK KRONİK

Türk yetkililere bu uygulamayı gözden geçirme ve gelecekteki terörle mücadele operasyonlarında çapının ve halkın yaşamına verdiği rahatsızlığın tamamen güdülen amaçla orantılı olmasını sağlama çağrısı yapan Muiznieks şunları söyledi: “Türk makamlarının, bu ve geçtiğimiz aylarda ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında güvenlik birimlerince neden olunan doğrudan ya da dolaylı insan hakları ihlali suçlamalarına ışık tutma yükümlülüğünün altını da çizerim.” Güvenlik birimlerinin cezasız kalması kronik sorununun büyük endişe kaynağı olduğunu vurgulayan Muiznieks, insan hakları ihlalinin kaynağına bakılmaksızın mağdurlara, zararlarının karşılanması için adil, uygun ve zamanlı tazminat ödenmesinin sağlanması gereği üzerinde durdu.

Haberin Devamı

NUSAYBİN’DE 2 SİVİL ÖLDÜ

Mardin Valiliği sokağa çıkma yasağının 13 Kasım’dan beri sürdüğü Nusaybin’de PKK’lı teröristlere yönelik operasyonlarda 10 örgüt mensubunun etkisiz hale getirildiğini, 2 vatandaşın da hayatını kaybettiğini belirtti. Açıklamada “12 tuzaklama bomba düzeneği imha edilmiş, 38 barikat kapatılmış, 8 perde/branda kaldırılmış, barikat olarak kullanılan 3 TIR ile 1 kamyon kaldırılmış, 1 hendek kapatılmıştır” denildi.             

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!