Sokağa çıkma hareketi başlasın

Küçük büyük fark etmiyor, günümüz insanı sağlıklı iletişim kuramıyor. Sosyal mecralarda bol kepçeden beğenilen yazı ve fotoğraflar gerçek dünyada sahte bir gaz bulutu olup yükseldikçe yükseliyor. Patlayıp üzerimize lanet yağdırmaması için sokağa çıkma hareketi başlatıyorum

Haberin Devamı

Sokakta oynayarak büyüyen bir neslin çocuklarıyız biz. Akşam olduğunda annelerimiz eve girmemiz için ne cambazlıklar yapardı hatırlıyor musunuz? Çocukluğumun en mutlu dakikalarını sokakta oynarken yaşadım, bundan hiç kuşkum yok! Özgüvenimi de sokakta buldum, fazla şımardığımda ağzımın payını da aldım.    

Hafta içinde Htv’de yaptığım televizyon programının konusu da bu oldu. Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden uzman klinik Psikolog Açelya Şahin Fırat ile dünün sokak çocuklarıyla bugünün evlere hapsolan apartman çocuklarını karşılaştırdık. Öyle güzel bir tespitte bulundu ki ağzım açık kaldı: “Sokağa çıkamayan çocuk ne yapıyor? İnternet aracılığıyla, sosyal paylaşım siteleri üzerinden arkadaş ediniyor ve ilişkiyi yine bu yolla geliştiriyor. Ama bu problemli bir ilişki. Çünkü yazarak iletişim çok sınırlı. Biz insanlar duygularımızı sadece yazarak anlatamayız. Bazen bir bakışımızdır bizi ele veren, bazen sessizliğimizden anlaşılır tepkimiz. Empatiden yoksun, daha donuk, daha bencil bir kuşak yetişiyor bence. Olay git gide daha vahim bir hal alıyor.”

Haberin Devamı

BENİ NİYE HİSSETMİYOR

Son yıllarda sık sık insanlarla iletişim kurmakta problem yaşıyor musunuz? “Bu adam/bu kadın beni neden hissedemiyor” cümlesi dilinize pelesenk oldu mu? İşte bence sorun tam da bu noktadan kaynaklanıyor. Çünkü Açelya Şahin Fırat’a göre bunun yaşı yok. Yani diyelim ki çocuğunuz 3-6 yaşındayken onun sosyal bir birey olması için elinizden geleni yaptınız. Parklara da götürdünüz, oyun gruplarına da... Ama altı yaşından sonra evden okula-okuldan eve! Facebook, Twitter tek eğlence. İşte o zaman çocuk yine karşısındakini hissetmeyi unutuyor. Bir bilgisayar oyunu ruhsuzluğuyla sadece o sanal mecrada vakit geçiriyor. Kendi yazdığı yazının, eklediği fotoğrafın kaç kişi tarafından beğenildiği hayattaki en önemli önceliklerden biri oluyor. Bizim bildiğimiz anlamda arkadaşlık ölüyor.
Ve bence bunun 3-6 yaşla da bir ilgisi yok. Çünkü biz de unutuyoruz. Bu sosyal mecra denilen illet hayatımıza girdiğinden beri hepimiz klavye delikanlılığı yapmaya çalışıyoruz. Ama bilmiyoruz ki o kurmaya çalıştığımız süslü cümleler, değerlerimizin içini boşaltıyor. Kendimizi bile olduğumuzdan çok farklı tanıtıyoruz bazen. Sahteleşiyorsun, sahteleşiyorum, sahteleşiyor.

NE YAPMALI

Haberin Devamı

Önce biz sokağa çıkalım. Yeni insanlarla tanışmaktan korkmayalım. Ne yapalım? Çocuklarımızı sokağa çıkartalım. 5 yaşından büyükse bir köşede oturup, kendi arkadaşlarıyla kendinin tanışmasına, tanıştıklarıyla kendisinin sosyalleşmesine izin verelim. Açelya Şahin Fırat’a göre sokakta oynamak bir çocuğun beden gelişimi için de çok çok önemli. Diyor ki: “Parktaki küçük kum tepeciklerinden atlamasının, çamurlu yollarda bata çıka yürümesinin, çimenlerde koşmasının ona faydalarını saymakla bitiremem. Son yıllarda çalıştığım çocukların büyük bir bölümü kaba motor gelişimlerinde geç kalmış durumda. Tek neden evlere hapsolmaları. Bir de üzerine tablet bilgisayarlar yüzünden gelişen duruş bozuklukları eklendi.”
Yani durum sadece ruhsal açıdan değil, fiziksel açıdan da tehlikeli boyutta. Sokağa çıkmadığımız sürece her açıdan kamburlaşıyoruz. Alarm zilleri çalıyor. Bu sebeple ben bu köşeden sokağa çıkma hareketini başlatıyorum. Var mısınız?

Haberin Devamı

Radyasyondan korunun

Radyosyon! Çağımızın en büyük tehditlerinden. Ve çok şükür ki radyasyondan korunmak için bazı yöntemler var artık. Belly Armor bunlardan biri. Cep telefonları, bilgisayarlar, MP3 çalarlar, medya aletleri, baz istasyonları, yüksek gerilim hatları, televizyonlar, mikrodalga fırınlar, kablosuz ağlar ve benzeri birçok elektronik alet, yaydıkları radyasyonla anne adaylarının ve bebeklerinin sağlıklarını riske atıyor. Çoğu gümüş iplikten yapılmış özel radiashield kumaşı ve en yüksek kalitede malzemelerle üretilen Belly Armor, emniyet ve rahatlığı şıklıkla birlikte sunarak radyasyondan korunmayı sağlıyor. Bu kumaş aynen topraklama hattının kaçak akımları etkisiz hale getirdiği gibi, elektromanyetik dalgaları etkisiz kılarak, günlük radyasyona karşı kalkan görevi görüyor. Amerika’da laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen yoğun testler sonucunda kumaşın günlük hayatımızdaki radyasyona karşı yüzde 99.9 etkinlilikle koruma sağladığı onaylanmış. İsterseniz kendiniz de test edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken, cep telefonunuzu Belly Armor ürünüyle sarmak; 30 saniye sonra göreceksiniz ki cep telefonu sinyaliniz minimum seviyeye iniyor veya tamamen yok oluyor. Şu an üç ürünü var: Tişört, battaniye ve hamileler için koruyucu karın bandı.

Yazarın Tüm Yazıları