Soğukkanlı çaba Mert’e şans oldu

Güncelleme Tarihi:

Soğukkanlı çaba Mert’e şans oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 00:00

İZMİR Sasalı’daki bir anaokulunda, üç yaşındaki Mert Cangül, fenalaşıp düştü, kasıldı, gözleri kaymaya başladı. Anaokulunun sahibi Emine Pomakoğlu hemen müdahale etti.

Haberin Devamı

Mert’in ağzını açıp soluk almasını sağlayan, Bir Rüyaevi Anaokulu’nun sahibi Pomakoğlu, yaşananları şöyle anlattı:
“Geçen hafta çocuklarımız evlerine gitmek üzere hazırlanıyordu. Mert Cangül, koridorda sırada bekliyordu, Durup dururken düştü ve sarsılmaya başladı, kolları, vücudu kasıldı, gözleri kaymaya başladı. Ben çocuğun ağzını açtım. Bunlar saniyeler içinde olup bitti. Arkadaşlar 112’yi aramışlar. Ambulans gelmeden önce biz çocuğun nefes almasını sağladık. Daha sonra Kent Hastanesi’ne yetiştirdik. Acildeki doktorlar, ‘Çocuğun hava yolunu iyi ki açmışsınız, bir hayat kurtardınız’ dediler.”
Anneden teşekkür
Mert’in annesi Deniz Cangül ise, “Emine hanım olmasaydı ya beyinde hasar olurdu, ya da Mert’i kaybederdik. Doktorlar, havayolunun açılmasının Mert’in hayatını kurtardığını söyledi. Nöroloji uzmanı, ‘Çocuğun herhangi bir problemi yok’ dedi. Bir şey bulamadılar ama tedbir için tüm tetkikleri yaptıracağız. Aynı olay evde olsaydı böyle bir şey yapamazdık, paniklerdik hava yolunu açmasını bilemezdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hava yolu açılmış

· Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı ve Avrupa Acil Tıp Birliği Konseyi Üyesi Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu ise konuyla ilgili olarak şöyle bilgi verdi: “Sol eli alnında, sağ eli çenesinde olacak şekilde başı hafifçe geriye doğru atarak hava yolu açılabilir. Ağzı açıp dili tutup çekmek gibi bir hareket yoktur. Bilinci kapanmış, hangi sebeb olursa olsun, bayılmış bir kişide dil hava yolunu tıkayabilir, ölüme neden olabilir. Dolayısıyla  yapılan hareketle zamanında ve doğru müdahale edilmiş, yaşam kurtarılmıştır. Okullarda, kreşlerde, evlerde ve sokakta  ilk yardım bilen ve uygulayabilen sayısı ne kadar artarsa bu tür tehlikeler, kayıplar azalır.”

24 saat hizmet

· Bir Rüyaevi’nin sahipleri Emine-Özkar Pomakoğlu, İzmir’de bir ilk uyguladıklarını belirterek şunları söyledi: “Anaokulunda  gece bakımımız da var. Servisimizle adresten aldırıyoruz. Çocuğu evinden alıp evine bırakıyoruz. Kent Hastanesi ile anlaşmamız var.  Sasalı’da 1,5 dönüm alandaki ev ve bahçemizi anaokuluna çevirdik. Depreme  dayalı iki salon, beş banyo, sekiz odası var. Dört eğitmen görev yapıyor. 125 kapasiteli okulumuzda şimdilik 16 çocuğumuz var. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlıyız. Bale, satranç, yüzme etkinliklerimiz var. Basketbol ve futbola da başlayacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!