Soğuk sularda yüzmek

Denizde ölümün tek nedeği boğulma değil. Hipotermi yani vücut ısısının düşmesi en az boğulmalar kadar ölümle sonuçlanabiliyor.

Hipotermide önce zihin bulanıyor. Sonra bilinç kaybı oluyor. Bu istenmeyen gelişmeler başın suyun altına düşmesiyle birlikte boğulmaya zemin hazırlıyor. Başı su yüzeyinde tutacak can yeleği boğulmadan koruyabilir. Hipotermik kalp durması da maalesef ölüme yol açabilir. Çocuklar, özellikle de erkek çocukların yetişkinlere göre daha az yağa sahip olmaları böyle bir durumda dezavantaj yaratıyor. Yağ bulunmadığı için soğuk suda çok daha hızlı bir şekilde donabilirler.

Çok soğuk suda yüzmek zordur. Soğuk sular, çok iyi yüzücüler için bile güvenli değil. Can yeleği takmadan kısa mesafe yüzmeye teşebbüs eden, çok iyi yüzücüler bile aniden boğulabilirler.

Bu nedenle küçük teknelerde de can yelekleri ya da su üzerinde durmaya yarayacak yardım malzemesi mutlaka takılmalı. Özellikle çocuklar için ihmal edilmemeli.

ALKOL ÇOK RİSKLİ

Egzersizden sonra ve yemek yemeden az da olsa alınan alkol hipoglisemi yani kan şekeri düşmesine yol açabilir. Hipoglisemi zihin bulanmasına, zaman ve yer kavrama yeteneğinin kaybına, ayrıca ortam soğuksa vücut ısısının hızlıca düşmesine neden olur.

Aynı anda yeterli miktarda gıda alınmazsa az miktarda alkol bile uzun mesafeli yüzüşlerde veya kürek çekmek gibi uzun ve zorlu su sporlarından sonra çok tehlikeli olabilir.

Can yeleğinin yanı sıra, sıcak tutan elbiseler giymek de soğuk suda kurtulma süresini uzatabilir.

30 DAKİKA BİLE YETEBİLİYOR

Buz üzerinde patenle kaymak veya balıkçılık yapmak gibi faaliyetleri yapanlar vücutlarının suyla ıslanmamasına dikkat etmeliler.

Donma ısısındaki sulara kaza sonucu düşülmesi çok tehlikelidir. Çünkü ortalama öldürücü ıslanma zamanı (ölmesine yol açacak zaman) çocuklar ve birçok yetişkin için 30 dakikadan azdır.

Hızlı bir tedavinin, hastaları su hipotermisinden kurtarmak için kritik önemi var. Sıcak bir duş (elin suyun altından çekilmeden tutulabileceği bir sıcaklıktan fazla olmamalıdır) en etkili yöntemlerden biri.

Boğulmada, kalbin veya soluk alışın durması mideden su çıkararak ve hemen dıştan kalp masajı ve suni teneffüs yapılmaya başlanarak düzeltilmeye çalışılmalıdır.

Kalp durması durumu yoksa, kesinlikle kalp masajı yapılmamalıdır.

Akciğerlerine su dolmuş kişiler mutlaka hastaneye ulaştırılmalıdır.
Yazarın Tüm Yazıları