Soğuk el ve ayaklara 6 çözüm

Güncelleme Tarihi:

Soğuk el ve ayaklara 6 çözüm
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Soğuk el ve ayaklar, özellikle de kadınlar için gerçekten sıkıntı verici bir sorun. Seninle dergisi şubat sayısında bu sorundan şikayetçi olanlara önerilerde bulunuyor.

Olası nedenleri keşfedin

Soğuk el ve ayaklar yönünden derdiniz büyükse, öncelikle kan dolaşımınızda düzensizliğe neden olabilecek olası rahatsızlıkları tespit etmek için muayene olmanız gerekir. Bunlar arasında kalp ritm bozuklukları, şeker hastalığı, tiroit bezi rahatsızlıkları veya düşük tansiyon sayılabilir.

Mineral eksikliği çekiyor musunuz

Pek çok kadının şikayeti: Demir eksikliği. Vücudunuzda demir mineralinin yetersiz bulunması kansızlığa, dolayısıyla düzensiz kan dolaşımına neden olabilir. Doktorlar böyle durumlarda demir hapları alınmasını veya bol demir içeren sebze ve meyvelerden yenmesini tavsiye ediyorlar.

Sorununuz sıvı eksikliği de olabilir

Susamıyorsanız, gerektiği kadar su içmezsiniz. Ama yeterince sıvı almazsanız da kanınınız yoğunlaşır ve akışkanlığını yitirir. Bu durumun sonunda, kan dolaşımınız aksar. Özellikle kılcal damarlarda yeterli derecede kanlanma olmaz.

Isıtma banyoları iyi bir çözüm

Ya ellerinizi dirseklerinize kadar ya da ayaklarınızı dizlerinize kadar önce beş dakika sıcak suda tutun, sonra da 15’er saniyelik süreler için bir buz gibi suya, bir sıcak suya sokun. Üç kez tekrar edin. Isındığınızı hissedeceksiniz.

Fırça ile hafif masaj

Doğal lifli yumuşak bir fırça ile sağ ayağınızın dışından başlayarak, dairesel hareketlerle dizinize kadar masaj yapın. Aynı işlemi öteki ayağınıza da uygulayın. Sonra da ellerinize yapın. Bir öneri daha: Parmaklarınız ile ayak parmaklarınızın arasına masaj yapın.

Şifalı otlar

Ökseotu çayı kan dolaşımını hızlandırır. Ancak, dikkatli olmak gerek. Bir fincana sadece bir tatlı kaşığı ökseotu, üzerine de kaynar su dökün ve bekleyin. Demlenme süresi, 10 saat. Fakat dikkat, günde bir fincandan fazla içmeyin!

Dr. Eren Eroğlu Aile Hekimi

Başlıca sebebi dolaşım bozuklukları

Soğuk el ve ayaklar, buralardaki kan damarlarının büzüşmesi ya da bir şekilde tıkanması ile ortaya çıkan şikayetlerdir. El ve ayaklara kan akışı azalır; renkleri pembeden mora döner, zaman zaman mavileşir, hatta beyazlaşır. Kan akımı düzelmeye başlayınca, renk düzelir.

Dolaşım bozuklukları, Raynaud hastalığı, uzun süreli titreşim yapan el aletleri ile çalışmak, bazı ilaçların yan etkileri, hormonal bozukluklar ve stres, soğuk el ve ayak şikayetlerinin başlıca nedenleri arasındadırlar.

Neler yapılabilir?

Soğuk su ile el ve ayakların temasının önlenmesi gerekir. Kışın su geçiren ya da ince tabanlı ayakkabılar, rahatsızlığı ortaya çıkaran sebepler arasındadır. Soğuktan kaçınmak fayda etmiyorsa, bazı tavsiyelere uymak da şikayetleri azaltacaktır. Bunları sigara içmemek, kafeinden uzak durmak, parmakları gererek esneme hareketleri yapmak ve altta yatan bir hastalık varsa onun tedavisini yaptırmak olarak sıralayabiliriz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!