Soğuk algınlığının ilacı: Ekşitme

Güncelleme Tarihi:

Soğuk algınlığının ilacı: Ekşitme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2017 10:02

Soğuk algınlığının ilacı: Ekşitme

Haberin Devamı

HATAY’ın Hassa İlçesi'nde yerel lezzetlerden 'Ekşitme çorbası', kış aylarında sofralardan eksik olmuyor. Ekşitme, yöre halkı tarafından soğuk algınlığı ve grip hastalığının tedavi edilmesi amacıyla kullanılıyor.
ASLINDA TEHLİKELİ
'Deli pancar' olarak bilinen bir bitkiden yapılan Ekşitme, aslında tüketilmesi riskli bir bitki. Tazesini hayvanların bile yemediği ve vücuda temas etmesi durumunda insanı zehirleme tehlikesi olan bu bitki, usulüne uygun olarak pişirildiğinde hastalıklara karşı antibiyotik özelliği gösteriyor.
Kış aylarında çalılıklarda ve kayaların arasında yetişen 'deli pancar'dan yapılan bu yemek yöre halkı tarafından çok seviliyor. Pişirilirken tadında meydana gelen ekşilik nedeniyle 'Ekşitme' adı verilen yemek, bölge halkından Münevver Sarı'nın tarifiyle şöyle yapılıyor:
"Pancar düz ve açık alanda yetişmez. Pancarı itina ile toplamak gerekir. Köküne yakın dip kısmından sıkıca tutarak yukarıya doğru çekerek topraktan çıkartırız. Kıvırarak ve üst kısmından tutarak çıkardığımız takdirde kat kat olan pancar dağılır ve özelliğini kaybeder. Pancarı toplarken elimize eldiven takmayı ve elimizi ağzımıza götürmemeye dikkat etmeliyiz. Aksi halde zehirlenebiliriz. Leçelik alanda, kayalıkların arasından ve çalıların içerisinden topladığımız pancarları top top ederek çuvallara ya da çarşafın içerisine istif ederiz. Eve getirdiğimiz pancarı demet demet yaparak ekmek tahtasının üzerinde keskin bir bıçakla ince ince kıyarız. Doğradığımız bu pancarı güzelce yıkayıp kazanın içerisine koyarız. Pancarın mayalanması için içerisine göz kararı yoğurt ve ekşitme suyu katarak bir kaşıkla iyice karıştırırız. Üzerine hava almayacak şekilde un dökerek, güzelce düzleriz. Kazanın kapağını kapatarak üzerini battaniye gibi örtü ile örterek sıcak bir yerde bekletiriz. Pancarın mayalanma süresi en az 12 saat olmalıdır. Sabahleyin kalkınca pancarın örtüsünü kaldırarak üzerindeki hamurlaşmış unu iyice temizleriz. Daha sonra pancarı ocağa koyarak normal ateşte pişmesini bekleriz. İçerisine döğme ve yeteri kadar tuzunu toz biberini katarak ortalama 2-3 saat sonra ocaktan indiririz. Pişen ekşitme çorbasını soğuk bir şekilde yanında pekmezle tüketiriz."

Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!