SoÄŸuk algınlığı için yol haritası

Sabah yataktan hapşırma, burun akıntısı ve geniz yanması ile mi kalktınız? Her yeriniz ağrıyor, yorgunluktan bitkin bir durumda mısınız? Muhtemelen yine nezle ve gribe yakalandınız. Bir an önce iyileşmek, size rahatsızlık veren belirtileri hafifletmek istiyorsanız bu yazıyı dikkatle okuyun.

EV ECZANENÄ°ZDE NELER VAR

Eğer burun akıntısı, hapşırma ve geniz yanması gibi şikayetleriniz ön plandaysa ecza dolabınızda bulunan anti-histaminiklerden yardım alabilirsiniz. Bu ilaçların uyuklama durumuna yol açmaları yaygın bir yan etki olduğundan işe gidecek veya araba kullanacaksanız bu ilaçları akşam yatmadan önce kullanmanız daha iyi olacaktır. Anti-histaminiklerin uyuklama dışında ağız kuruluğu ve dikkat kaybı yaptığını da hatırlatalım.

AÄŸrınız sızınız fazlaysa aspirin veya asetaminofen içeren aÄŸrı ve kırıklık gidericilerden yararlanabilirsiniz. Bunlar özellikle baÅŸ ve kas aÄŸrılarınızı gidermede yardımcı olacaklardır. Â

Aşırı burun akıntısı şikayetiniz varsa damarları daraltarak bu sorunu önleyen psödoefedrin içeren ürünlerden yararlanmanız mümkündür. Bu ürünler burun damlaları veya ağız yoluyla kullanıldıklarında tıkanıklığı giderip nefes almanızı kolaylaştırırlar. Ayrıca sinüzit veya orta kulak yolu iltihaplarına yol açabilen sinüs ve östaki borusu tıkanmalarını da önlerler. Nezle ve grip ilaçlarının çoğu yukarıda anlattığımız ağrı giderici, tıkanıklık önleyici ilaçlar ile akıntı, hapşırma ve salgıları azaltan ilaçların karışımından oluşmuştur. Eğer ateşiniz çok yüksekse veya sık sık yükseliyorsa antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzdan yardım istemeli, kendi kararınızla antibiyotiğe başlamamalısınız. Unutmayın! Fenilpropilamin içeren ürünlerden özellikle hipertansiyonlu biriyseniz kesinlikle uzak durun.

EV DOKTORU Ä°Åž BAÅžINDA

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde genel önlemler de son derece yararlıdır. Vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için dinlenmeye yani enerjisini dikkatli kullanmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle hareketi azaltmak ve istirahat etmek vazgeçilmez önlemlerdir. Yeteri kadar sıvı almayı da ihmal etmemelisiniz. Özellikle yüksek ateş ve öksürüğünüz varsa su içmeye daha çok özen göstermelisiniz. Göğüste tıkanıklık ve balgamlı öksürükten yakınan hastalarda buhar solumak etkili bir genel önlemdir.

En kolayı bir tas suyu kaynatmak ve başınızın üzerine bir havlu yerleştirerek birkaç dakika boyunca burundan ve büzdüğünüz dudaklarınız arasından derin soluklar almaktır. Suya okaliptus ve ada çayı gibi aromatik bitki özleri veya yağları ekleyebilirsiniz. Gargara yapmak da yararlı bir işlemdir. Bir bardak suya 1/4 çay kaşığı tuz karıştırarak kendi gargarınızı kendiniz yapabilirsiniz.

KESÄ°P SAKLAYIN

Hangi takviyelerden faydalanalım

n Hızlı iyileşmeyi sağlayan takviyelerin başında çinko geliyor. En etkilisinin 20 miligramlık çinko asetat pastilleri olduğu belirtiliyor.

n Umclaoba ve Ekinezya da çok sık başvurulan bitkisel desteklerdir. Ekinezya’nın damla ve şurup halindeki formlarının daha etkili olduğu belirtiliyor. Umclaoba özütlerinin bulunduğu damlalardan günde iki-üç kez 30 damla kullanılabiliyor.

n Bitkisel destek olarak Astragalus ve Elderberry kullananlar da var. Elderberry bizde mürver meyvesi olarak biliniyor. Bu meyveden elde edilen özel bir maddenin virüs öldürücü etkisi olduğu birçok araştırmada gösterilmiş. Elderberry pastil ve şurup şeklinde de kullanılabiliyor.

n Grip ve nezle tedavisini kolaylaştıran yeni bir ürün Amerika’da hızla yaygınlaşıyor. Bu ürün özel bir karışımdan yapılmış, çinko içeren bir burun jeli. Yakın tarihli bir çalışmada bu ürünün soğuk algınlığı süresini 9 günden 2 güne indirdiği gösterilmiş.

Hormonlu etlerden korunmaya çalışın

Eğer tükettiğiniz etlerin hormonlu olduğundan kuşkulanıyorsanız en kolay yol bu etleri iyice pişirmek özellikle haşlayarak pişirmektir. Haşlama esnasından haşlama suyuna karışan yağlı kısımları atmak iyi bir önlemdir. Hormonlu olduğundan kuşkulandığınız hayvanların etlerini çiğ olarak tüketmemeniz, özellikle hayvan karaciğeri yememeniz, etlerin yağlı kısımlarını mümkün olduğu kadar ayırıp temizlemeniz de faydalı önlemlerdir. n Diyetisyen Ali Dereli

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için: Tel: (0212) 236 73 00

Dün yiyecekleri doygunluk derecelerine göre sıralamış, kalorisi düşük, uzun süre tok tutan ve en doyurucu seçimleri aktarmıştık. Bugün ise orta derecede doyurucu ve doyuruculuk derecesi en düşük yiyecek seçimlerine örnekler veriyoruz.

Düşük kalori ile

doymanın sırları (2)


Orta derecede doyurucu seçimler (Yiyeceklerin 1/4 kalorisi ilave edilmiştir)

Besinler Protein(g)Posa (g)Doyuruculuk

derecesi

1 su bardağı az yağlı yoğurt111,320

1/2 su bardağı az yağlı süt

ile hazırlanmış meyveli yulaf10619

1 su bardağı meyve salatası2415

1 porsiyon Sezar salata7314

1 orta dilim peynirli pizza 11114

240 ml çikolatalı süt10113

Doyuruculuk derecesi en düşük seçimler

Fıstık ezmeli bar5.51.78

Patates cipsi427

Fast food menü yanında

verilen patates kızartması 337

Peynirli puflar40.65

Gofret tarzı bisküvili çikolata10.53
Yazarın Tüm Yazıları