Soğanlı yumurtayla gelen şöhret

İstanbul’a ramazan gelirken konaklarda, orta halli evlerde yaşanan telaştan bahsettik birkaç kez. Peki ama Osmanlı sarayının ev sahibi olan sultanların ramazan hazırlıkları nasıldı?

Yani, sultan ramazana birkaç gün kala neler yapar, nerelere giderdi? Sultanın ramazana girerken kutsal yerleri ziyaret etmesi bir Osmanlı geleneğiydi. Özellikle ramazanın başlamasından bir gün önce Hırka-i Şerif’e yapılması gereken ziyaret, bu geleneğin en önemli parçasıydı. Bu ziyaretten hemen sonraysa bir başka geleneksel ritüel gerçekleşir ve İstanbul’un çeşitli semtlerinde çalışan aşçılar tarafından yapılan soğanlı yumurtalar gelirdi sultanın önüne. Sultan da bu geleneksel yemeğin çeşitli eller tarafından yapılmış versiyonlarını tek tek tadardı. Onlarca soğanlı yumurta arasından en lezzetli olanını yapmış olmak pek gurur verici olsa gerek. "Aman canım alt tarafı soğanlı yumurta işte" demeyin sakın. Damağı, muhteşem saray yemeklerine alışkın olan sultana bu sade yemeği beğendirmek pek de öyle hafife alınacak bir iş değildi herhalde. Peki zoru başarıp, yaptığı soğanlı yumurtayı sultana beğendirmeyi başaran becerikli aşçının ödülü neymiş? Tabii ki, ramazan ayı boyunca sultana yemek yapmak. Çünkü, soğanlı yumurtayı iyi yapanın hemen hemen bütün yemekleri aynı lezzette yapabileceğine inanılıyormuş o dönem.

Bezelyeli taze enginar

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

500 gr taze bezelye

2 adet kuru soğan

1/2 su bardağı zeytinyağı

5-6 adet taze enginar

2 çay kaşığı tuz

1 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı un

4 adet kesmeşeker

6 su bardağı ılık su

2 demet dereotu

1 adet haşlanmış havuç

İncecik yemeklik doğradığınız soğanları orta boy bir tencereye koyup üzerine zeytinyağını ekledikten sonra orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Dondurulmuş taze bezelyeyi ve ayıkladığınız taze enginarları soğanların üzerine yerleştirip kendi buharıyla 2-3 dakika daha pişirin. Diğer taraftan, tuz, limon suyu ve unu geniş bir kaseye aktarıp üzerine kesmeşeker ve 1 su bardağı ılık su ekleyin. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırparak malzemeleri karıştırın. Üzerine kalan 5 su bardağı ılık suyu da ilave edip hazırladığınız karışımı pişmekte olan bezelyeli enginarın üzerine aktarın. Birkaç kez karıştırıp tencerenin kapağını kapattıktan sonra yemeği kısık ateşte pişmeye bırakın. Yemeğin suyu kaynamaya başlayınca, kuşbaşı et formunda doğradığınız enginarları tencereye aktarın. Tekrar karıştırıp yaklaşık 20 dakika daha, bezelyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeği kısık ateşte, bezelye ve enginar iyice yumuşayıncaya kadar, en az 40-45 dakika pişirin. Ocaktan alıp porselen bir servis tabağına aktarın. Üzerini streç filmle hava almayacak şekilde kapatın. Böylece yemeğin kararmasını da engellemiş olacaksınız. İsterseniz üzerini haşlanmış havuç ya da çok ince kıyılmış dereotuyla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları