Sofralık zeytinde ihracat fiyatı rekoru

Güncelleme Tarihi:

Sofralık zeytinde ihracat fiyatı rekoru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2016 13:23

Ege İhracatçı Birliklerinden (EİB), Türkiye'de Ekim 2015-Eylül 2016 döneminde sofralık zeytinin ihracat fiyatında son 10 yılın üzerine çıkılarak rekor kırıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Birlikten yapılan açıklamaya göre, Türkiye üretiminde, İspanya ve Mısır'ın ardından dünya üçüncüsü olduğu sofralık zeytin üretiminde sezonun tamamlanmasına bir ay kala ortalama ihracat fiyatında rekora imza attı. Ortalama ihraç fiyatı, hem siyah zeytin hem de yeşil zeytinde 2 doların üzerine yükseldi. Sofralık siyah zeytinin ortalama ihraç fiyatı 2,06 dolar ile son 10 yılın en yükseği oldu.

SİYAH ZEYTİN ALMANYA'YA, YEŞİL ZEYTİN IRAK'A
Sofralık zeytin ihracatında 2015-2016 sezonunun bitmesine bir ay kala Türkiye 54 bin 39 ton zeytin ihracatı karşılığı 111 milyon 381 bin dolarlık döviz elde ederken, siyah zeytin ihracatı 88 milyon 370 bin dolar, yeşil zeytin ihracatı ise 23 milyon 11 bin dolar olarak kayıtlara geçti.

Siyah zeytin ihracatında Almanya 29 milyon 33 bin dolarla ilk sırada yer alırken, Irak 18 milyon 59 bin dolarla ikinci, Romanya ise 10 milyon 364 bin dolarla üçüncü en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Türkiye, 84 ülkeye siyah zeytin ihraç etti.

Haberin Devamı

Yeşil zeytin ihraç edilen ülkeler sıralamasında ise Irak 6 milyon 538 bin dolarla zirvede yer alırken, Almanya 6 milyon 157 bin dolarla ikinci, Amerika Birleşik Devletleri 2 milyon 559 bin dolarla üçüncü sırada yer buldu. Türkiye, 77 ülkeye yeşil zeytin ihraç etti.

ÇİFTÇİLER DESTELENMELİ
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Davut Er, Türkiye’deki sofralık zeytin fiyatlarının rakipleri İspanya, Mısır ve Yunanistan’a göre 2015-2016 sezonunun başında yüzde 50-100 arasında yüksek oluştuğunu, böylesi bir ortamda ihracatta düşüş yaşandığını, bu nedenle yeni sezona da önemli miktarda stokla girmek durumunda kalındığını kaydetti.

2016-2017 sezonunda rekoltenin henüz açıklanmadığına işaret eden Er, “Rekolte henüz açıklanmamış olmakla birlikte sofralık zeytin üretim merkezlerinden gelen bilgilere göre geçen yıldan daha yüksek bir rekoltenin gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Mısır ve Yunanistan’da şu anda hasat başladı ve geçen yılki fiyatlarının yüzde 20 aşağısında fiyat oluştu. Türk ihracatçısının rakipleriyle rekabet edebileceği bir fiyat oluşursa hem rekoltemizin iyi olması hem de stokta ürün olması nedeniyle geçen yıldan daha iyi bir ihracat sezonunun bizi beklediğini söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’de mazot, gübre, ilaç, işçilik ve diğer girdi maliyetlerinin dünyadaki rakiplere göre daha yüksek olduğuna dikkati çeken Er, şunları kaydetti:
"Çiftçimiz yüksek maliyetlerle üretim yaptığı için ürünün fiyatı da ona göre yüksek oluyor. Çiftçimizin maliyetlerinin düşürülmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni destekleri devreye alması gerekiyor. Çiftçimizin üretecek ki biz ihraç yapabilelim. Çiftçimizin alınterinin karşılığını aldığı, bizim de ihracat yapabildiğimiz bir sistemin hayat bulmasını istiyoruz. Bu vesileyle tüm üreticilerimizin, ihracat camiamızın Kurban Bayramı'nı tebrik ediyor, verimli bir hasat sezonu diliyorum."

BAKMADAN GEÇME!