Sloganlı yolculuk

Güncelleme Tarihi:

Sloganlı yolculuk
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2017 20:02

REKLAMCILARIN dünyasında, bir ürüne katılan yeni özellik anlatılırken, öncekinden daha güçlü vurgu ihtiyacı hissedilir. Dolayısıyla aynı ürün, birer yıl arayla yenilenen reklamında, “beyaz, daha beyaz, daha da beyaz” sloganıyla karşımıza çıkabilir.

Haberin Devamı

AK Parti kongresindeki coşkulu sloganları duyunca, 14 yılda partideki değişimin sloganlara nasıl yansıdığı geldi aklımıza. Terk edilen, unutulan ve hâlâ yerine getirilemeyen vaatlerin özeti gibi bir fotoğraf çıktı karşımıza.
AK Parti’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana Türkiye, 12 seçim yaşadı. Bu seçimlerin 3’ü referandum, biri Cumhurbaşkanlığı seçimi, 5’i genel seçim, 3’ü de yerel seçim olarak siyasi tarihteki yerini aldı. Parti bu süreye 5’i olağan, 3’ü olağanüstü 8 kongre sığdırdı. Yani toplamda 14 yıllık bir sürede iktidar partisinin yönetiminde seçimdi, kongreydi derken, 20 seremoni yaşandı.

YETMEZSE ÇILGIN PROJE

Tüm bu seçim ve kongreler için “sloganlar, beyannameler, yol haritaları, eylem planları ve yeniden yapılanma” adı altında özel metinler hazırlandı. Ve bu hazırlıkların hepsi de sloganlarla duyuruldu. Sokaklarda, kongre salonlarında, meydanlarda her yıl neredeyse iki kez şunları okuduk: “Tek millet, tek bayrak, tek devlet, tek vatan”, “Her şey Türkiye için”, “Hep birlikte yeni Türkiye”, “Durmak yok, yola devam”, “İşimiz hizmet, gücümüz millet’ “Büyük millet, büyük güç”, “Huzur ve istikrarla Türkiye’nin yol haritası”, “İstikrarlı ve güçlü ekonomi”, “Sağlam irade kurucu lider”, “İkinci atılım dönemi”, “Yeni atılım dönemi’, “Demokrasi, değişim, reform.”

Haberin Devamı

Sloganlar yıldan yıla değişti, yetmediği yerde, çılgın projeler devreye girdi. 14 yıllık yolculukta, zorlama tekrarlara karşı vaatlerin başına, “birinci, ikinci, yeni” gibi sıfatlar konuldu. Örneğin, Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı üstlendiği dönem, “İkinci atılım dönemi” olarak duyurulurken, 998 gün sonra partisinin genel başkanlığına dönen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için “Yeni atılım dönemi” sloganı tercih edildi.

YOLA ÇIKARKEN NELER VARDI

Kimse, vaatlerin ne kadar gerçekleştiğine ilişkin karne hazırlamadığı için, AK Parti’nin 2002’de yola çıkış sloganları da unutuldu. 2002’de kullanılan ve çok ses getiren “Yasaksız Türkiye”, “Yasak, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadele”, “AB’ye tam üyelik” sloganlarını kimse hatırlamıyor artık. Erdoğan ve tüm parti yönetimin “3Y ile mücadele” olarak anlattığı bu vaat, hiç kullanılmaz oldu. AK Parti, kongre ve seçim kampanyası hazırlığında oldukça mahir. Salonlarda coşkulu kalabalığı, karanfillerle selamlama turunu bir kez daha izlerken, bunlar geldi aklımıza.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!