Skandal silikonlar sanayi atığıymış

Güncelleme Tarihi:

Skandal silikonlar sanayi atığıymış
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2012 00:00

Fransa'yı ve Avrupa'da birçok kadının sağlığını tehdit eden, gündemi sarsan silikon implantların sağlığa zararlı, kanser riskini artıran sanayi atıklarından yapıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Piyasaya ucuz silikon imal eden Fransız silikon implant şirketi PIP'in silikonlarında yapılan denetimlerde zehirli, kanserojen maddeler bulundu.

TEHLİKE ÖNCEDEN BİLİNİYORMUŞ

Bir aydır silikon skandalıyla gündemden düşmeyen PIP şirketinin silikon ürünlerinde kauçukta kullanılan 'Silopren', 'Rhodorsil' ve akaryakıt üretiminde bulunan 'Baysilone' maddelerine rastlandı. Meme silikonların yapımında kullanılan 'gel'de makine, sanayi atık yağlarından faydalanıldığı ortaya çıktı. Piyasaya sürülen yüz binlerce silikon dolgusunun çoğu kadınlarda iltihaplanma ve diğer hastalıklara yol açtı. Mağdur olan binlerce kadın 'PIP' şirketinden şikayetçi olup, dava açtı.

Silikon şirketinin (PIP) avukatı Jean-Claude Mas, kimyasal maddelerin diğer kozmetik ürünlerde de kullanıldığını başta güzellik kremlerinde silikon ve 'gel'in bulunduğunu söyledi. PIP'in silikonlarındaki çatlamalarla dolgu maddelerin sızma tehlikesinin bulunduğunun PIP tarafından önceden bilindiği belirtildi. Bazı şirket yöneticilerin dolgu maddelerin sakıncalı olduğu çatlamalara yol açma ihtimalin yüksek olduğunu 2005 yılında anlatmasına rağmen PIP şirketi tarafından umursanmadığı, üretimin ve maddi karın daha önemli olduğuna karar verilmiş. Fransa'da 30 bin bayanın PIP silikonlarını çıkartmaları tavsiye edilirken, ülkede 20 bayanın kanser hastalığına yakalandığı tespit edildi. PIP silikon dolgularını diğer ülkelerde kaç kişinin kullandığına dair kesin bir istatistiğin bulunmadığı da tehlikenin boyutunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Bir çok ülkede satışı süren PİP marka silikonların satışı durma noktasına gelirken farklı firmaların ürettiği diğer markalar da incelemeye alındı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!