Sizin FI’ınız kaç

IQ, EQ derken şimdi de moda zekámızı ölçen FI (Fashion Intelligence) çıktı. Bu ne anlama geliyor diyor ve moda bilginize güveniyorsanız, Elele dergisinin ağustos sayısında yer verdiği 10 soruluk bu testi çözün. Eğer moda zekánız yüksekse, dünya modasını ve yenilikleri takip ediyor, iyi giyiniyorsunuz demektir.

Hürriyet Haber
03.08.2006 - 00:00 | Son Güncelleme :

En özgün kombinleri yapabilmek, moda dünyasında olup biten yenilikleri yakından takip etmek, markaların son koleksiyonlarından haberdar olmak... Bunların hepsi FI yani moda zekásı yüksek olan kadınların özellikleri. Amerikalı uzmanlar, FI’ın para ve güzellikle bağlantısı olmadığını söylüyor.

Dünyaca ünlü yıldızlar Victoria Beckham, Mischa Barton, Jennifer Lopez, Sarah Jessica Parker, FI’ı en yüksek ünlüler olarak gösteriliyor. Kendini fast food dünyasına teslim eden, eşofmandan başka bir şey giymeyen Britney Spears ise FI’ını kaybedenler arasında.

Düşüşte olan FI’lar sonradan yükselişe geçebiliyor. Örneğin Nicole Richie 2-3 yıl önce Paris Hilton’un taklitçisi olarak görülürken, sonunda yakaladığı başarılı tarzıyla neredeyse bir stil ikonu haline geldi. Öte yandan son birkaç yıldır genç kızların giyim tarzına hayran olduğu Sienna Miller, tarzının sıradanlaşmasıyla FI’ı düşüşe geçenlerden...

Ülkemizde de Ebru Akel, Ece Sükan, Elif Dürüst ve Deniz Berdan’ı FI’ı yüksek ünlüler arasında sayabiliriz. Ancak haberiniz olsun, yüksek moda zekásı için sadece iyi giyinmek yetmiyor. Moda dünyasının son yeniliklerinden de haberdar olmanız gerekiyor. Bu test sayesinde bu konudaki bilginizi ölçmeniz çok kolay. Ünlü isimlere de çözdürdüğümüz bu ilginç testimizden kimi geçer not aldı, kimi sınıfta kaldı. Moda bilginize güveniyorsanız, siz de sorulara bir göz atın. Bakalım geçer not alabilecek misiniz...

2006 Dünya Kupası’na özel çanta üreten ünlü marka hangisi?

a. Prada

b. Gucci

c. Louis Vuitton

Fendi’nin bu yaza damgasını vuran kemer ve çanta modelinin adı nedir?

a. Fendi B

b. Spy Bag

c. Mini monogram

1960’larda Grace Kelly’nin hamileliğinde karnını saklamak için kullandığı ve adını da kendisinden alan "Kelly Bag" hangi markaya aittir?

a. Chanel

b. Hermes

c. Ralph Lauren

Dünyaca ünlü tasarımcı Tom Ford kadınlar için en son ne tasarladı?

a. Parfüm

b. Ayakkabı

c. Gözlük

Pollini kadın koleksiyonunu tasarlayan dünyaca ünlü Türk tasarımcımız hangisidir?

a. Atıl Kutoğlu

b. Bora Aksu

c. Rıfat Özbek

Hangi ünlü model Birkenstock için terlik tasarladı?

a. Heidi Klum

b. Naomi Campbell

c. Kate Moss

Aşağıdakilerden hangisi Victoria Beckham’ın jean markasıdır?

a. True Religion

b. Rock&Republic

c. Citizens of Humanity

Hangi ünlünün kendi ismiyle ürettiği bir iç çamaşırı koleksiyonu yoktur?

a. Kylie Minogue

b. Elle McPherson

c. Britney Spears

Kendi adıyla yarattığı çantayla Hollywood yıldızlarının kalbini çalan Türk tasarımcı kimdir?

a. Atıl Kutoğlu

b. Emre Ertürk

c. Cemil İpekçi

Aşağıdakilerden hangisi moda akımlarından "Boho" tarzını benimsemiş ünlülerden biri değildir?

a. Mary Kate Olsen

b. Kate Hudson

c. Eva Longoria

Değerlendirme

Her bir soruyu 10 puan olarak düşünürseniz, sonuçları yüzde olarak değerlendirin. Sınıfı geçmek için de en az 60 puan almanız gerektiğini unutmayın.

TUANA BÜYÜKÇINAR

MODA ZEKASI 90

1. c

2. a

3. b

4. c

5. c

6. a

7. b

8. a
(Doğru cevap c olacaktı. Britney Spears’ın henüz bir iç çamaşırı koleksiyonu bulunmuyor)

9. b

10. c

Sonuç: 9 doğru 1 yanlış

Tuana Büyükçınar’dan beklenen sonuç da bu olurdu sanırım. Birbirinden şık tasarımlarıyla moda dünyasında adından söz ettiren modacı, bir yanlışla moda zekásının süper olduğunu gösteriyor.

ECE SÜKAN

MODA ZEKASI 80

1. a 2. b 3. b 4. c 5. c

6. a 7. a 8. c 9. b 10. c


Sonuç: 8 doğru 2 yanlış

Kendine özgü tarzıyla dikkat çeken Ece Sükan, modayı oldukça yakından takip ediyor anlaşılan. Özgür, deneysel, vintage ve bohemi kendince yorumlayarak farklı bir tarz yaratan Sükan 2 yanlışla testi geçiyor.

Etiketler:


EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün