Sizin doktorunuz da Mozart mı

Çocukların konuşma, şarkı söyleme, iletişim, konsantrasyon, okuma becerisi, sözlü ve yazılı ifade yeteneği, kendi kendine yetebilme, anlama ve kavrama yeteneklerinde ilerleme sağlaması için geliştirilen ve Mozart’ın müziklerinin kullanıldığı Tomatis Metodu’nu anne-kız denedik.

Konuşma ve anlama yeteneği konusunda annemle beni ters yüz etmeyi çocuk oyuncağı haline getiren Nehir’in bu yeteneklerini bir kademe daha artırması halinde ne olacağını merak ettiğim için, cumartesi cumartesi Üsküdar’dan kalkıp Tarabya’ya gittim. Sevgili kızımı da yanımda sürükledim.

İkimizde uykucuyuz. 07.00’da ayakta olma gibi bir işkenceyi haftada beş gün yaşayınca, hafta sonundaki iki günlük uykuyu bozacak hiçbir randevu ve öneriye sıcak bakmıyoruz. Bu yüzden Tomatis Dinleme Merkezi’ndeki randevumuzu 15.00’e aldık.

Merkezin kurucusu, Avusturyalı Psikiyatr İris Steinfeld Akıncı, öyle pozitif bir kadın ki, elinden tutup test odasına götürdüğünde, Nehir itiraz etmeden tıpış tıpış peşinden gitti.

15 dakika sonra kapı açıldı, Nehir yüzünde gülücüklerle çocukların oyun odasına daldı. Kızım, Mozart dinlerken bu kez aynı odaya ben girdim. İç ve dış kulağın frekans ölçümüyle gelmişiniz, geçmişiniz kısaca ruh röntgeniniz çekiliyor. İris hanım, Nehir’in algılarının çok yüksek olduğunu, duymak istemediği konularda kendini iletişime kapattığını, böylece savunma mekanizmasını harekete geçirerek kendini koruduğunu söyledi.

KORKULARI VARMIŞ

Nehir’in uyku kalitesinin ameliyattan sonra yükseldiğini düşünüyordum ama hala tam kaliteli bir uyku uyumuyormuş. Parmak emme konusunun temelinde de korkuları yatıyormuş. Bebeklik ve daha ileriki yaşlarda yaşadığı travmalar nedeniyle korkuları besleniyor, böylece parmak emmeye devam ediyormuş.

Özgüveni yüksek olan kızımın çok fazla kafasıyla iş yaptığını söyleyen İris hanım, biraz bedensel aktivitenin artırılması gerektiği konusunda öneride bulundu. Okulun rehberlik ve psikoloji bölümünü arayarak fen kulübünden modern dans kulübüne geçmesini rica ettim. Artık Nehir, bedenini de en az beyni kadar aktif kullanacak.

İris hanımın, 15 dakika içinde bu kadar bilgiyi arka arkaya sıralaması beni çok şaşırttı. Zaten Tomatis Metodu’nda test aşaması ve yorumu çok önemli. Çünkü, bu teste göre kürler düzenleniyor. Ancak bu test 6 yaş üstü çocuklara yapılabiliyor.

Nehir’le aramda bir paralellik olup olmadığını görmek için ben de teste girdim. Bende duygusal bir yorgunluk varmış. Pozitif enerjim yüksek, işten zevk alıyorum, nefes yollarımda tıkanıklık var, omuriliğim dengesizmiş ve enerji kanallarımın da açılması gerekiyormuş. Geçmişte yaşadığım travmalarım da var. Tomatis Metodu’yla tedavi olan 17 yaş altı çocukların anneleri de ücretsiz olarak tedaviye dahil ediliyor. Çünkü paralel yapılan tedaviden daha hızlı sonuç alınıyor.

Psikiyatr İris Akıncı, Tomatis Metodu’nun, algılama potansiyelimizi ve iletişim yeteneğimizi en optimal şekilde kullanmamızı sağladığını, bu teknikten yararlanan kişilerin özgüven kazandıklarını, iletişim sorunlarının üstesinden gelerek tercihlerini sağlıklı olarak yapabildiklerini söylüyor.

ÜÇ KÜRDEN OLUŞUYOR

Alfred Tomatis’in1940’lı yılların sonunda gerçekleştirdiği araştırmaları baz alan metodu deneyen aileler, çocuklarının konuşma ve şarkı söyleme kalitesinde artış, iletişim, konsantrasyon, anlama ve kavrama yeteneklerinde ilerleme olduğunu belirtiyor.

Temel program üç kürden oluşuyor. 10 günlük kürden sonra bir ay ara veriliyor, sonra 8’er günlük iki kür ve yine birer ay ara ile sorunların üstesinden geliniyor. Nehir’in korku problemi için hem Mozart hem de Gregoryan müziği dinlememiz gerekiyor. Tabii, frekanslarıyla oynanmış müziklerden bahsediyorum.

İris hanıma her akşam Nehir’e hikaye okuduğumu söylediğimde bana ‘Kitabı okurken sağ tarafında oturun, sizi sağ kulağından dinlesin. Sol tarafında olursanız, kitabın heyecanına kapılır, hayal kurar ve uykuya zor geçer’ tavsiyesinde bulundu.

Demek ki çocuklarına hikaye okuyan, masal anlatan anne babalar bundan böyle sağ tarafı rezerve edecekler. İris hanımın bebek bekleyen annelere iki ayrı tavsiyesi var:

Birincisi, bir el fenerini karnınızın üzerinde gezdirin. Anne karnındaki bebek, o ışığı gözüyle takip ediyormuş. Ayrıca yüksek sesle şarkı söylemeyi, kitap okumayı da ihmal etmeyin.

Tomatis Metodu özellikle doğuma hazırlanan anne adayları için öneriliyor. Kulak, gebeliğin 18. haftasında oluşumunu tamamlayarak, beyin gelişimini destekleme gibi çok önemli bir rol üstleniyor. Çocuğun dinleme isteği henüz anne karnındayken başladığı için annenin sesi bir nevi duygusal besin ve yaşam enerjisi kaynağı oluyor.

Yetişkinlerde huzursuzluklar, başkaldırılar, kırgınlıklar, gerginlikler yok oluyor. Ancak, merkezin önemli çalışma grubunu çocuklar oluşturuyor. Ters okuma ve yazma sorunu, disleksi başta olmak üzere hiperaktivite, ileri iletişim bozukluğu, otizm gibi sorunlarda ilerleme kaydediliyor. İris hanıma göre onların doktoru Mozart. Neden Mozart derseniz, ince ve kalın titreşimleri bir arada barındıran besteler sadece Mozart’a ait. Başka hiçbir bestede ve kainattaki hiçbir seste bu özellik yokmuş. Mozart, bestelerinin böyle bir tedavide kullanıldığını görse eminim kendisi de şaşırırdı.

UNUTMAYIN

Anaokulu ve kreş rehberi

İki çocuk sahibi Psikolog Ayşe Güner, anaokulu ve kreş çağında çocuğu olan ebeveynleri düşünerek kapsamlı bir çalışma yapmış. ‘Anaokulu ve Kreş için Anne Baba Rehberi’ adlı kitap Optimist Yayınlarından çıktı. Çocukların bedensel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimi konusuna da ışık tutan kitabın ‘Anılar’ bölümü, hem eğlenceli hem de eğitici yaşanmış öykülerden oluşuyor. Çocuğunu anaokulu ve kreşe göndermiş olanlar, planlayanlar için hazırlanmış bir kitaba göz atmanızı öneririm.

Annelik Halleri

Yarın, saat 14.00-15.00 arasında Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Kitap Fuarı’nda 3. salonda, 212/C’deki Selis&Elest Yayınevi standında ‘Annelik Halleri’ kitabımı imzalayacağım. Psikoterapi öykü meraklıları da aynı yerde Füsun Saka’ya ‘Yeter ki Sen İste’ kitabını imzalatabilir. Yarın görüşmek dileğiyle...
Yazarın Tüm Yazıları