Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Size yayılmaya geldik!

Evimizdeki mobilyalar yatay eksende büyüdükçe, onlarla geçirdiğimiz zaman da artıyor. Bu durum hoşlarına gitmiş olmalı ki, her yıl daha da derinleşiyor, genişliyor ve genleşiyorlar. Görünen o ki artık komşuya oturmaya değil, yayılmaya gideceğiz...

Haberin Devamı

Bireysel yaşama katma değer sağlayacak formlarla şekillenen ve pozitif mekânlar üretme yolunda ilerleyen evlerde son zamanlarda öne çıkan çok güçlü bir eğilim var: Yayılarak oturma yani “lounging”. Gevşeme ve rahatlama odaklı bu eyleme cevap veren tasarımlarla evler, giderek yataylaşan bir düzlemde kurgulanıyor. Puflar, minderler, kanepeler, koltuklar ve yataklar zeminle aralarındaki sınırları neredeyse ortadan kaldıracak kadar yere yakın, yatay bir görünüm ortaya koyuyorlar.
Modernist formlarla çerçevelenen siyah, kahverengi, gri gibi renk tonları ve deri malzeme kullanımının göze çarptığı mobilyalar, fonksiyon odaklı olmanın yanında oldukça maskülen tavırlı! Çizgileri, hacimleri ve geometrik silüetleriyle bizi evde miskinlik yapmaya çağırıyorlar.
Doğayı evlere taşıma konusunda en hit malzeme olan ahşap, lounging eğiliminin de baştacı. Beyaz, krem, fildişi, inci gibi açık tonlarla birleşip, bol bol gün ışığı alan mekânlarda yormayan vurgular, sessiz düzlemler yaratıyor.
Günümüzün en kuvvetli teknolojik sembollerinden ve salonun odak noktalarından biri olan televizyonlar da, bu yatay harekattan çok memnun. Evde, en sevdiğiniz kanepenize kurularak, sinemanın insanı büyüleyen, iki üç saat için bile olsa hayattan koparan atmosferine kaptırmak kadar keyifli ne olabilir? Böyle düşünenler çoktan oturma sahalarını genleştirdi; TV çevresinde düzenledikleri yaşam alanlarına yemek yeme, çalışma ve hatta ön uyku eylemlerini sığdırmaya başladı. Hollandalı trendsetter Li Edelkoort’un da dediği gibi, evimiz ne kadar büyük olursa olsun içinde kendi küçük, özel yaşam kozalarımızı oluşturuyor ve zamanımızın büyük bölümünü orada geçiriyoruz. Derinleşen, uzayan ve büyüyen kanepeler ile bir duvarı boydan boya kaplayan geniş TV üniteleri-kitaplıklar da lounging amacıyla yarattığımız en konforlu kozalardan biri.

TV geometrisi

Haberin Devamı

Yeni bir televizyon satın aldınız. Küçük bir yenilik gibi duruyor ama dekorasyon değişimi büyük bir probleme dönüşebilir. Eşyaların yönü uymayabilir ya da duvardaki eserler, objeler kapanabilir. Öncelikle nelere ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekiyor. Odanızın boyutuna göre duvardan duvara mı yoksa küçük bir TV standına mı ihtiyacınız var? DVD’lerinizi nereye koyacaksınız? Kanepe ya da koltuğunuz nasıl olacak? Kabaca kâğıdı kalemi elinize alıp bir çizim yaparak da işe başlayabilirsiniz. İtalyan Poliform Wall System TV ünitesi, asimetrik düzenlemesiyle ilham verebilir, Italdeko.

Haberin Devamı

Demi Moore da yayılmaktan yana!

Ünlü akrist Demi Moore’un eski kocası Ashton Kutcher ile birlikte yarattığı Beverly Hills’teki evi, 1950’lerin mimari çizgisini taşıyor. Davetkâr ve konforlu bir stil yaratmayı amaçladığını söyleyen Moore, “seçtiğim sandalye bile üzerinde saatlerce oturabileceğim kadar rahat olmalıydı” diyor. Salondaki tercihini de geniş ve alçak bir kadife kanepe ve yine alçak bir cam sehpadan yana kullanmış.

Büfeler de alçaldı

Daha önceleri yaşam alanlarında mütevazı bir duruşa sahip olan büfe, konsol, dolap gibi tasarımlar da yükselmekten ziyade alçalarak genişleme yolunu tercih ettiler. Materyallerin yaratıcı kullanımı ve ortaya çıkan yaratıcı stil karışımlarıyla kapaklı, çekmeceli ya da raflı pek çok seçeneğe rastlamak mümkün. Ortak özellikleri mobilyaların geri kalanıyla takım oluşturmamaları ve yere yakın durmaları. Seçtiğim retro tarzdaki Oresund konsol, Nordist mağazasından.

Haberin Devamı

Studio e2 duvarınıza talip!

Yolları Mimar Sinan Üniversitesi’nde kesişen iç mimar Neslihan Erciyas ve endüstriyel tasarımcı Mehmet Erciyas çiftinin 2009’da kurdukları Studio e2, fonksiyonel mekân çözümlemeleri ve fazlalıklardan arındırılmış minimal tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Form veya tasarımını öne çıkaran mekânlardan çok, insanların kullanmaktan zevk aldığı ürünler ve atmosferler yaratmak isteyen ikilinin Birim Mobilya için yarattığı bu kitaplık, yaşam alanlarını enlemesine iki farklı işleve bölmek için de kullanılabiliyor. www.studioe2.com.tr

Keyif düşkünlerine

TV’nin karşısına geçip oturduğunuzda neredeyse yatar pozisyonda olmak istediğinizin farkında mısınız? Ayrıca her şey elinizin altında olmalı! Tekerlekli bir sehpa, bir örtü ya da ayaklarınızı uzatabileceğiniz puf gibi. Fransız tasarımcı Matali Crasset’nin Campeggi firması için tasarladığı Dynamic Life isimli bu çok pozisyonlu kanepe, 4 farklı oturma şekli sunan özel bir mekanizmaya sahip. Yayılın, keyif katsayınızı artırın...

Yazarın Tüm Yazıları