GeriSeyahat Siz bu bayramda nereye gidiyorsunuz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Siz bu bayramda nereye gidiyorsunuz

Siz bu bayramda nereye gidiyorsunuz

Havaların soğuduğu, güneşin nadiren yüzünü gösterdiği, kasım depresyonunun insanın üzerine üzerine geldiği şu günlerde Şeker Bayramı ilaç gibi gelecek. Eğer bayramda evde kalmaya niyetli değilseniz, bu sezonun popüler seyahat rotalarından ve farklı tatil alternatiflerinden oluşan bir rehber hazırladık.

Şeker Bayramı tatilini gezmek ve yeni yerler keşfetmek için değerlendirmek isteyenler planlarını çoktan yapmaya başladılar. Turizm acenteleri müşterilerine hepsi birbirinden ayartıcı tur rotaları ve taksitle ödeme imkanları sunuyor. İşte bayram tatilinin yurtiçinde ve yurtdışındaki favori rotaları:

MISIR YENİDEN POPÜLER

Dolardaki yükselişin durması ve Türkiye'deki otellerin pahalı olması, bu yıl bayram tatili için yurtdışının tercih edilmesine neden oldu. En popüler ülke ise Mısır. Bunun en büyük nedeni fiyatların çok uygun olması. Mısır turları kişi başı 500 milyondan başlıyor. Gemi ile seyahat etmek isterseniz fiyat artıyor. Mısır'ın bu yıl bu kadar popüler olmasının bir nedeni de kasımın bu ülkeyi gezmek için en uygun aylardan biri olması.

Dünyanın en eski ve gizemli uygarlıklarından biri olan Mısır, yalnızca tarihi ile değil doğal güzellikleri ile de gidenleri büyülüyor. Gezinize Kahire'den başlarsanız şehrin karmaşası, yoksullukla zenginliğin bu denli bir arada olması sizi çarpacak. Sosyal şoku atlattıktan sonra Kahire Müzesi'ni mutlaka gezin. Han El Halil çarşısı ve El Ezher Camii de görülmesi gereken yerler arasında. Mısır'da pazarlık çok önemli. Alışverişte çok sıkı pazarlık etmekten çekinmeyin. Giza Piramitleri (Keops Kefren, Mikerinos) Memphis ve Sakara da Kahire çevresinde görülmesi gereken yerler arasında. Ülkenin can damarı Nil nehrini görmeden sakın dönmeyin. Karnak Tapınakları, Krallar Kraliçeler Vadisi, Kraliçe Hatşepsut Tapınağı ve Memnon Anıtları'nı mutlaka gezin, Luksor'da akşam üzeri Feluka turu yapmayı unutmayın.

Mısır'ın tarihi yerlerinin yanı sıra Kızıldeniz kıyıları da mutlaka görülmeli. Denize ve dalmaya ilgi duyanlar yalnızca Kızıldeniz kıyılarındaki kentleri kapsayan turlara da katılabilirler. Ayrıca pek çok tur kapsamında yer alan safari turlarıyla çölde çok eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

ALIŞVERİŞ CENNETİ DUBAİ

İlle de sıcak bir yerlere gitmek isteyenler için ikinci önerimiz geçen senenin favori tatil yeri Dubai. Lüks ve konforlu otelleriyle tanınan Dubai alışveriş için de çok uygun bir yer. Avrupa ve Amerika'daki pek çok mağazanın ürünlerini Dubai'de çok uygun fiyata satın alabilirsiniz. Dünyadaki en büyük altın perakende pazarlarından biri olması nedeniyle Altın Şehir olarak anılan Dubai'de Arap kültürü ile Batı yaşam tarzının sentezini görebilirsiniz. Dubai'yi Dubai Creek adlı nehir ikiye ayırıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin en görkemli kentlerinden biri olan Dubai'de isterseniz 4x4 jeep'lerle renkli ve heyecanlı safari turuna çıkabilir çöl ortasındaki eşsiz vahalarda vakit geçirebilirsiniz. Şehir içinde ise Jumeirah sahili boyunca modern ve görkemli gökdelenler ve Jumeirah Camii görülebilir. Ayrıca Abra adı verilen deniz taksileriyle şehri panoramik bir şekilde denizden izleyin. Özellikle gece daha güzel görünüyor.

LİMAN KENTİ LİZBON

Avrupa'yı tercih edecekler için Portekiz'in başkenti Lizbon'u tavsiye ediyoruz. Pitoresk mahalleleri, dar sokakları, şirin tramvayları, eski kahvehaneleri ve barok kiliseleri ile eski Avrupa'yı yansıtan bir liman kenti. Lizbon da İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu. Şehri ikiye ayıran Tagus Nehri de boğazı andırıyor. Lizbon'u kuşbakışı görebileceğiniz St. Georges Kalesi, Çini Müzesi, Keşifler Anıtı, Bairro Alto, Baixa ve Chiado mahalleleri Portekiz kültürünü yansıtan ve mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Lizbon'da lezzetli deniz ürünleri ve ucuz ama kaliteli şaraplar tadabilirsiniz. Vaktiniz olursa şehir çevresindeki plajları, balıkçı köylerini de ziyaret edebilirsiniz.

YILDIZI SÖNMEYEN KAPADOKYA

Gelin, bir de yurtiçindeki alternatiflere şöyle bir bakalım: Bu yıl en çok tercih edilen yerlerin başında Asmalı Konak ile ünlenen Kapadokya geliyor. Peribacaları, kiliseleri, kayadan oyma evleri ile ünlü Kapadokya yalnız yerli değil yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Kelime anlamı ‘‘Güzel atlar diyarı’’ olan Kapadokya Ürgüp, Göreme, Avanos, Uçhisar, Gülşehir, Zelve, Cavuşin, Damsa, Kızılçukur, Soğanlı, Güzelyurt, Zindanönü, Fırkatan, Derinkuyu, Kaymaklı, Belisırma, Yaprakhisar ve Ihlara Vadisi'ni içine alan bir bölge. Merkezi sayılan Ürgüp, turizm açısından oldukça hareketli, her keseye uygun pek çok otel bulunuyor.

Şaraplarıyla da ünlü olan Kapadokya'da bayram tatili boyunca tarihi ve doğal güzellikleri gezebilir, geceleri ise bar ve kulüplerde eğlenebilirsiniz.

GÜNEYDOĞU ZAMANI

Bayram tatilini değerlendirmenin bir başka yolu da Güneydoğu'yu keşfetmek. Yaz sıcaklarında bunalmaktan korkanlar bu mevsim rahatlıkla gidebilir. Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep gibi önemli kentleri içine alan gezi sırasında bölgenin tarihi hakkında bilgi edinirken, Güneydoğu mutfağını da doya doya tadabilirsiniz.

İmkanınız varsa Nemrut Dağı’nda güneşin doğuşunu ve batışını mutlaka izleyin. Halfeti, Hasankeyf, Midyat, Mor Gabriel ve Deyr-ül Zeferan Manastırı, Kahta, Harran, Birecik, Rum Kale, Atatürk Barajı ise şehir merkezleri dışında görmeden dönmemeniz gereken yerler.

SAKİN KUZEY EGE KIYILARI

Son önerimiz Kuzey Ege'nin şirin kıyı ilçelerini içine alacak bir huzur gezisi. Böyle adlandırmamızın sebebi yaz turizminin sona ermesiyle bölgenin son derece sakin ve tenha olması. Gezinize İzmir'in hemen kuzeyindeki Bergama'dan başlayabilirsiniz. Bergama Krallığı'ndan kalma pek çok tarihi eseri içinde barındıran bu şirin ilçenin müzesini gezmeyi ihmal etmeyin. Bergama'nın ardından sahil yolundan Ayvalık'a devam edin. Tarihi evleri ve dar sokaklarıyla ünlü Ayvalık'ta Şeytan Sofrası ve Cunda Adası'nı gezebilirsiniz. Sahil yolundan devam ederseniz bir sonraki durağınız Edremit olsun. Akçay, Yeşilyurt ve Adatepe Köyleri'ni mutlaka görün. Rum ve Türk yapımı taşevlerin arasında gezerken Kaz Dağları'nın bol oksijenli havasını ciğerlerinize çekin. Bu bölgede ünlü Zeytinyağı Müzesi, Zeus Altarı, Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi, Sütüven Şelalesi mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Assos'a doğru giderseniz, Athena Tapınağı'na çıkarken bir zamanlar bu sokaklardan Aristo'nun yürüdüğünü düşünün. Sahil kıyısında çok sevimli bir kent olan Assos'un lezzetli balıklarından tatmayı unutmayın.

TATİLE ÇIKARKEN BUNLARI UNUTMAYIN

n Yurtdışına çıkacak olanlar gidecekleri ülkenin vize koşullarını öğrenmeli.

n Gideceğiniz yerle ilgili ayrıntılı bilgi toplayın. İnternet bu konuda size çok geniş olanaklar sunuyor.

n İster yurtiçi ister yurtdışı olsun, gideceğiniz yerin haritasını alın. Arabayla seyahat edeceklerin ayrıntılı bir karayolu haritası edinmelerinde fayda var.

n Yola çıkmadan önce mutlaka bakım yaptırın. Stepnenizi kontrol edin, havalar soğumaya devam ederse yanınızda mutlaka takoz ve zincir bulundurun.

n Yol yardımı için gerekli telefonu cep telefonunuza kaydedin.

n Hava durumunu öğrenin.

n Gideceğiniz yerde açıkta satılan yiyeceklerden almamaya çalışın. Lokantalar size güven vermiyorsa otelinizde yemek yiyin.

n Mutlaka kapalı şişe sularını tercih edin.

n Ciddi bir sağlık sorununuz varsa yola çıkmadan doktorunuza danışın. Sağlık ya da kaza sigortası yaptırın.
False