KASTAMONU HABERLERİ

Siyezden üretilen kayın mantarı görücüye çıkıyor

AA / Vural Akkirpi,Yusuf Çelik
03.12.2014 - 11:44Son Güncelleme : 03.12.2014 - 11:44

- Kastamonu'da, "buğdayın atası" olarak nitelendirilen siyez buğdayı kullanılarak üretilen kayın mantarı, Travel Turkey İzmir Turizm, Fuar ve Konferansı'nda tanıtılacak - KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Ünal: - "Çalışma sonucunda siyezin artıklarından kayın mantarı üretildi. Bu mantar, yüksek antioksidan özelliğine sahip olduğu için hücre yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktiriyor"

AA / Vural Akkirpi,Yusuf Çelik

KASTAMONU (AA) - VURAL AKKİRPİ - Kastamonu'da "buğdayın atası" olarak nitelendirilen siyez buğdayı kullanılarak üretilen kayın mantarı, Travel Turkey İzmir Turizm, Fuar ve Konferansı'nda görücüye çıkacak.

Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) tarafından yürütülen çalışma kapsamında, alçı, kireç, kepek, siyez, çeltik ve çeltik sapı kullanıldı. Birbirleriyle farklı şekillerde karıştırılan bu malzemeler, 121 derecede sterilize edildikten sonra torbalara yerleştirilerek terlemeye bırakıldı.

Isı ve nem dengesinin belli seviyede tutulduğu torbalar, uzmanlar tarafından 20 gün boyunca her gün değiştirildi. Bunun sonucunda kayın mantarı üretimi gerçekleştirildi.

Üretilen bu mantarın, İhsangazi Kaymakamlığı'nca "Travel Turkey İzmir Turizm, Fuar ve Konferansı"nda tanıtılması hedefleniyor.

KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genetiği değiştirilmeyen siyez buğdayının Hititler’den bu yana yetiştirilen bir ürün olduğunu söyledi.

Siyez üzerinde bir süredir bilimsel çalışma yaptıklarını anlatan Ünal, şöyle konuştu:

"Çalışma sonucunda siyezin artıklarından kayın mantarı üretildi. Bu mantar, yüksek antioksidan özelliğine sahip olduğu için hücre yapısını koruyarak yaşlanmayı geciktiriyor. İçerdiği B1, B6 ve B12 vitaminlerinden dolayı sindirim sistemi için de hayati öneme sahip. Karbonhidrat değerinin düşüklüğü sebebiyle diyet mantarıdır. Aynı zamanda içerdiği levostatin maddesinden dolayı kolesterolü düşüren tek yenilebilir mantar türü. Bir diğer faydası da kabızlığı engelleyip bağırsak kanserini önlemesi. İçerdiği folik asitten dolayı hamile kadınlar için çok önemli. Çok az sodyum içermesinden dolayı böbrek iltihabı ve kalp rahatsızlığı olanlar için de tavsiye ediliyor."

- Kayın mantarı, 100 gramda 300 kalori barındırıyor

Doç. Dr. Ünal, İhsangazi Kaymakamlığı'nın 4-7 Aralık'ta yapılacak "Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Konferansı"na katılacağını, siyezden yapılan kayın mantarının da fuarda görücüye çıkacağını aktardı.

Fuarda, mantarın yanı sıra siyezin değişik ürünlerini de sergileyeceklerini ifade eden Ünal, "Fuara, siyez bulguru ve siyez ekmeği de götüreceğiz. Kastamonu da dahil seri üretimi yapılmayan ve fuara özgü hazırlanan bu ekmeği tatmanızı ısrarla öneriyorum. Siyezden üretilen kayın mantarımız çok özgün bir lezzet. İzmirliler ve tüm vatandaşlarımızı fuara davet ediyorum" şeklinde konuştu.

Ünal, siyezden üretilen kayın mantarının 100 gramda 300 kalori barındırdığını sözlerine ekledi.

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Kastamonu haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Kastamonu haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Siyezden üretilen kayın mantarı görücüye çıkıyor haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.

    KASTAMONU NAMAZ VAKİTLERİ
    20 Eylül 2017, Çarşamba
    • İmsak
      04:40
    • Guneş
      06:22
    • Öğle
      12:50
    • İkindi
      16:16
    • Akşam
      18:55
    • Yatsı
      20:24
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı