Siyasette 'yargıya talimat' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Siyasette yargıya talimat tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2017 20:15

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun yargıya talimat iddiasının ardından bugün CHP ve AK Parti'den karşılıklı açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

TEZCAN: TALİMAT DEĞİL Mİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Ne çabuk unutuyorlar. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği gizli ibareli yazı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bir talimat göndermedi mi? O talimatta gerçek gündem.com sitesinin kaçak saraya haberleri nedeniyle bu konuda kanuni işlem başlatın sonucunu da bize haber verin ifadelerini kullanmadı mı? İfadeler aynen bu. Kanuni işlem başlatın bize sonucundan da bilgi verin. Hiçbir devlet makamı savcılıklara ve mahkemelere talimat veremez diyor anayasanın 138. maddesi. Sayın Erdoğan. Senin hatırlattığın madde bunu diyor. Senin makamından resmi yazı ile gönderilen bu yazıdaki ifade talimat değil mi?" diye konuştu. 

Tezcan'ın açıkladığı belgeye AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan yanıt geldi. Yazıcı, Tezcan'ın "Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin gizli ibareli bir yazı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bir talimat gönderdiği" açıklamasına yanıt verdi.  

Haberin Devamı

YAZICI: SUÇ DUYURUSU

Anayasa'nın 138'inci maddesinin, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığını güvence altına alan bir düzenleme olduğuna söyleyen Yazıcı, görülmekte olan davayla ilgili meclislerde görüşme yapılamayacağına, soru sorulamayacağına, kimsenin yargı organlarına talimat veremeyeceğini belirtti.

Yazıcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik bir iftira içeren yayın yapıldığını, bu yayını dikkate alan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Metin Kıratlı'nın da bir suç duyurusunda bulunduğunu, Cumhurbaşkanına hakaret etmenin re'sen takip edilmesi gereken bir suç olduğunu söyleyen Yazıcı, bununla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu dile getirdi.

Yazıcı, bahse konu evrakta yer alan "kanuni işlem başlatılarak" ifadesinin hatırlatılması üzerine şunları ifade etti:
"Benim mesleğim avukatlık. Tevazu da göstermeyeceğim iyi bir hukukçuyum, pratiğim de iyidir. Gelirsiniz, müvekkilinizin vekaletini alırsınız, şikayet dilekçenizde 'Şu şu fiiller yapılmıştır. Bunun hakkında gerekli tahkikatın yapılarak soruşturmanın yapılması ve insanların cezalandırılmasını arz ve talep ederim' dersiniz. Bu talimat mıdır? Burada çok nezaketle, 'arz ederim' diyor. Ana muhalefet partisi Sayın Genel Başkanının dünkü açıklamalarında Cumhurbaşkanımıza hitaben, 'Sizin talimat verdiğinizi kanıtlarsam istifa edecek misiniz?' diye yakışıksız, bilgiden yoksun söyleminin kanıtı olarak bugün yardımcısının bunu kamuoyuyla paylaşması Türk siyaseti açısından son derece üzüntü vericidir."

Haberin Devamı

Evrak üzerindeki "gizli" ibaresinin rutin yazışma işlemi olduğunu belirten Yazıcı, bunun bir ihbar olduğunu, şikayet hakkının kullanılmasına ilişkin bir metin olduğunu, kesinlikle Anayasa'nın 138'inci maddesiyle ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!