Siyasetçi tamam da ya gazeteci kızarsa?

Politikacıların stüdyo terk etmesine alışığız da kovulması ilk kez oluyor.

Haberin Devamı

Siyasetçinin, dahası bir parti liderinin canlı yayında gazetecinin sorularını beğenmemesi, tepki göstermesi, hatta kalkıp gitmesi televizyonlar için çok da alışılmamış bir durum değil.
Ancak, Yunanistan’da ilk kez bir gazetecinin bir siyasi parti liderini canlı yayında stüdyodan kovmasına şahit olduk.

Geçen salı günü bu diyarda 300 üyeli Yunan Parlamentosu’nda halen 14 milletvekili ile temsil edilen ve ekonomik krizin doğurduğu ‘tepki partileri’nden olan milliyetçi söylemli ‘Bağımsız Yunanlılar’ın (ANEL) lideri Panayotis Kamenos ‘günün adamı’ idi.
Anketlerin sürekli düşüşte olduğunda birleştiği Kamenos “oy toplarım” hevesiyle, ülkenin kuzeyindeki cennet parçalarından Halkidiki Yarımadası’nın Skuries mevkiinde bulunan ve Kanadalı bir şirketin işlettiği altın madenine karşı aylardır devam eden protesto gösterilerine destek vermek istedi.

Haberin Devamı

“Gidin Halkidiki Belediye Başkanı’nı (Hristos Pahtas) linç edin. Suç onda. Ruhsatı veren o” diye konuştu. Bu sözler kameralara yansıdı. Savcılık müdahale etti. ANEL lideri kopan gürültü karşısında havayı yumuşatabilmek için deneyimli gazeteci Popi Çapaniu’nun Yunan Star televizyonunda sunduğu haber programına katıldı. Kendini “Resmi açıklamam bu değil. Ben birkaç kişiyle sohbet ederken gayrı ihtiyarı söyledim” diye savundu ama Çapaniu kaçın kurası, soru üstüne soru ile Kamenos’u çok sıkıştırdı. Gazeteci, parti liderinin “Bu nasıl soru?” , “Niye aynı şeyi tekrarlıyorsunuz?” tarzı çıkışlarına aldırmadı. “Ben görevimi yapıyorum. Kamuoyunun görüşleri doğrultusunda soruyorum” dedi.

Kızarmaya başladı Kamenos: “Bana patronlarınızın dikte ettirdiği soruları soruyorsunuz. Üstelik de yalancısınız”.

O ana kadar sakin Popi Çapaniu’da da ipler koptu: “Aaaa yeter. Yalancısın diyorsunuz. Soruları başkaları dikte ettirdi diye hakaret ediyorsunuz. Soğukkanlılığımı koruyorum. Yoksa sizi kapı dışarı ederdim”.

Kamenos şokta. Canlı yayında bir gazeteci tarafından kovulan ilk siyasi parti lideri olarak tarihe geçiyor. “Beni mi kapı dışarı edeceksiniz?” diyebildi ancak. Birbirine karışan adımlarla stüdyoyu terk etti. Medyanın tümü Çapaniu’nun yanında yer aldı. Gazeteci sorar, beğensin beğenmesin siyasetçi yanıtlar geleneği var buralarda. Altın Şafak örgütünün bir üyesi Pire’deki Keratsini semtinde ırkçılık aleyhtarı bir hip-hop sanatçısını bıçaklayarak öldürdü. Kamenos bozulan imajı düzeltirim düşüncesiyle cinayeti protesto gösterilerine katılmayı denedi. Can havliyle koşarak kaçmasa az kalsın linç edilecekti. Üstü başı dağınık halde kameralara konuştu “Şahsıma yönelik saldırıların manevi sorumlusu medyadır” diyerekten. Ha unutmadan..
‘Kamenos’ soyadının Türkçesi ‘Yanmış’…

Yazarın Tüm Yazıları