Siyah mı beyaz mı

Güncelleme Tarihi:

Siyah mı beyaz mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 00:00

Demokrat Partili Senatör Barack Obama, 2008 yılında Demokrat Parti’den başkan adayı olabilmek için ilk adımı attı.

Kenyalı bir baba ile Amerikalı beyaz bir annenin oğlu olan senatörün bu kararı "Obama, ne kadar siyah" tartışmalarını körükledi. Beyazlar arasında çok popüler olan Obama’nın Beyaz Saray’a doğru ilerleyebilmesi için Afrika kökenli Amerikalıları da ikna etmesi gerekiyor.

2008 seçimleri öncesinde Amerikalı senatör Barack Obama’nın aday olma yolunda harekete geçmesiyle birlikte Demokrat Parti’de yarış kızışmaya başladı. Partinin başkan adayı olabilmek için Hillary Clinton’a karşı yarışması beklenen Barack Obama, tüm engelleri aşarsa ABD’nin ilk siyah başkanı olacak.

İşte tartışmalar tam da bu noktada başlıyor. Barack Obama, siyah mı, beyaz mı? Aslında beyaz Amerikalı bir anne ile Kenyalı ekonomist bir babanın oğlu olan Barack Obama, ten rengi itibariyle melez. Zaten tartışma da teninin tonundan değil, siyah değerlerine yakın olup olmadığından kaynaklanıyor. Çünkü çocukluğu, ikinci evliliğini bir Endonezyalı ile yapan annesiyle birlikte Endonezya ve Hawaii’de geçen Barack Obama, ABD’nin bağrından kopup gelmiş sıradan bir Afrikalı değil. Pek çok siyaha göre, kanında yüz yıllarca köle evlerinde yaşanmış zulmün izleri yok, bu nedenle siyahlardan çok beyazlara yakın bir isim. Harvard Üniversitesi’nde hukuk okuduktan sonra varlıklı bir Amerikalı hayatı yaşamış olması da bunun göstergesi.

KENNEDY GİBİ

Nitekim kasım ayında Afrika kökenli Amerikalı köşe yazarı Stanley Crouch "Barack Obama - Benim gibi siyah değil" başlıklı makalesinde, "Obama, kölelerin torunları olan siyahların çoğunluğuyla ortak bir geçmişi paylaşmıyor" diyor. Ulusun nabzını tutan radyocu George Wilson ise "Siyahlarda beyazlarda olduğu gibi bir coşku yaratmıyor. ’Beyazlardan bu kadar destek buluyorsa bize göre değil’ hissi var. Siyahlar için ilgi çekici değil" diye konuşuyor.

İki yıl öncesine kadar fazla tanınmayan, bilinmeyen Obama’nın çıkışı 1960 yılındaki John F.Kennedy’nin yükselişine benzetilirken siyasi gözlemciler, Obama’nın hedefine ulaşabilmesi için Demokrat Parti’nin tabanını oluşturan Afrika kökenli Amerikalıları ikna etmesi gerektiğini savunuyor. 45 yaşında ve iki çocuk babası olan Obama’nın, aday adayı olup olmadığını 10 Şubat’ta ’ABD’nin en sevilen başkanı’ olan Abraham Lincoln’ün memleketi olan Springfield’de açıklanması bekleniyor.

Yıldızı nasıl parladı

Kansaslı beyaz bir anne ile Kenyalı siyah bir babanın oğlu olan Barack Obama’nın çocukluğu Endonezya ve Hawaii’de geçti. Columbia ve Harvard Üniversitelerinde hukuk eğitimi aldı.

Illinois eyaleti yerel meclisinde görev aldıktan sonra 2004 yılında skandallarla yıpranmış rakiplere karşı verdiği yarışta sürpriz bir şekilde senatör seçildi.

"Babamın hayali: Irk ve miras üzerine bir kitap" isimli bir otobiyografisi ile "Umudun Atılganlığı" isimli bir kitabı bulunuyor. Kitabının tanıtımı için geçtiğimiz aylarda yurt gezisine çıkan ve ’rock yıldızı’ gibi ağırlanan siyasetçi, "Obama başkan ol" tezahüratlarına tutulmuştu.

Hillary’ye rakip

Bir yıl sonra başlayacak önseçim sürecinde, Hillary Clinton ile Obama arasında kıran kırana bir mücadele yaşanması bekleniyor.

"Amerika büyük sorunlarla karşı karşıya ve Washington çözüm üretemiyor" diyen Obama, gay haklarından yana olması, Irak savaşına karşı çıkması, herkes için sağlık sigortası ve alt gelir grupları için düşük vergi politikalarını savunmasıyla biliniyor. Obama, Amerikan siyasi yaşamının "büyük para ve nüfuza esir" olduğunu da belirtiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!