Sivil muhbirler her yerde

Güncelleme Tarihi:

Sivil muhbirler her yerde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 16:23

Eğitimden sağlığa, vize işlemlerinden turizme kadar birçok şikayet hattına gelen ihbarlar sayesinde yaşanan birçok aksaklığın ve ekonomik kayıpların önüne geçiliyor.

Haberin Devamı

Türkiye'deki önemli ihbar hatları için tıklayınız

Radikal Gazetesi'nden Sibel Cingi'nin haberine göre, ihbar hatları ekonomik kayıpların önlenmesinde önemli bir rol oynamaya başladı. Sivri sinekler canınızı mı sıkıyor, üşüdünüz mü, sokakta takımınızın sahte ürünleri mi satılıyor, komşunuz kaçak elektrik ve su mu kullanıyor, vergi kaçıran mı var... Artık kimse ‘Dünyayı düzeltmek bana mı kaldı’ demiyor. Eğitimden, sağlığa, elektrikten, gıdaya kadar her yanımızı saran ihbar hatları ile ‘ihbarcı’ olmayan kalmadı. Geçtiğimiz günlerde gümrüklerde rüşvet ve kaçakçılıktan ayda 50 milyon TL sağlayan çetenin çökertilmesi, son üç yılda sahte Fenerbahçe ürünleri satanlara kesilen toplam 18.3 milyon TL ceza, vergi ihbar hattına sadece bir yılda gelen 51 binin üzerinde ihbar tüketicinin bu hatları ne kadar ciddiye aldığının önemli bir göstergesi.

Haberin Devamı

Sivrisinekleri gören arıyor

Tüketicinin ihbar kültürü ile ilk tanışması ne zaman oldu bilinmez ama ihbar dendiğinde geçmişte en çok akılda kalan araçların arkasına yazılan “Hatalıysam ara’ yazıları. Tüketici cephesinde artan bilinçle birlikte ihbar hattı sayısında da tam bir patlama söz kosunu. Hemen hemen tüm Bakanlıkların kendi alanlarıyla ilgili devreye soktukları ihbar hatlarının yanı sıra yerel yönetimler cephesinde de yüzlerce ihbar hattı devreye girmiş durumda.
Aliağa Belediyesi’nin sivrisinekle mücadele için, Konya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullarda çoçukların üşümemesi için devreye soktuğu ‘Alo Üşüdüm’ hattı ilginç örneklerden sadece bir kaçı.

Vergi ihbarcılarına ikramiye var

ALO 189-VERGİ İHBAR HATTI
Türkiye ekonomisi için önem arz eden hatlardan biri Alo 189 vergi ihbar hattı. Bu hat vergi kaçıranların korkulu rüyası. Hatta yılda 50 binin üzerinde ihbar geliyor. Hatta ihbar yapan 217 kişiye 2009 yılında 782 bin TL’lik ikramiye ödendi.

İhbar ediyorum, anlaşmalı boşanıyorlar

ALO 170-ÇALIŞMA İHBAR HATTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 15 Kasım 2010’da ALO 179 iletişim merkezini devreye soktu. Soru ve görüşlerin yanı sıra hatta ihbarda yapılıyor. Hatta iki ayda 5 bin 100 ihbar geldi. ihbarların 3 bin 400’ü kayıtdışı çalıştırmaya yönelik. Bunu 700 ihbarla anlaşmalı boşanma ihbarı izledi. Eksik prim yatırma nedeniyle işyerini ise 357 kişi ihbar etti. Günde ortalama 102 ihbar alınıyor.

Haberin Devamı

Kaçakçıların korkulu rüyası

ALO 136-GÜMRÜK İHBAR HATTI

Bir yılda 170 bine yakın çağrı aldı. İhbarlar sonucunda 1 milyon 650 bin lira değerinde kaçakçılık olayı ortaya çıkarıldı.
Son günlerde çökertilen gümrük çetesinin de bir ihbar sonucu ortaya çıktığı belirtiliyor.

1 şişe şarap içtim sarhoş olmadım

ALO 174-GIDA HATTI

Tarım Bakanlığı tarafından 14 Şubat 2009’da devreye sokuldu. Hatta 18 ayda 41 bin 706 başvuru oldu. Başvurulardan yüzde 82’sini ihbar ve şikâyetler oluşturdu. İhbarlar sonucunda toplam 7 bin 930 adet cezai işlem uyguladı. Cezaların yüzde 62’sini para cezaları oluşturdu. 2 bin 500 işletme üretim ve faaliyetten men edildi. En çok ihbar gıda üreten ve satan işletmelerin hijyen kurallarını ihlal ettiğine yönelik oldu. Gıda hattına ilginç şikayetler de geliyor. Tekirdağ’dan bir tüketici “Restoranda 1 şişe şarap içtim ama sarhoş olmadım. Bu işletmenin denetlenmesini istiyorum” ihbarında bulundu. Başka bir biri de marketin unlu mamuller bölümünde timsah, kaplumbağa gibi yabani hayvanlar şeklinde ekmek yapılmasından şikayetçi oldu.

Haberin Devamı

Okul çok soğuk donuyorum

ALO ÜŞÜDÜM-ÜŞÜYEN ÖĞRENCI İHBAR HATTI

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü 2008 yılında ‘Alo Üşüdüm’ ihbar hattı kurdu. Öğrencilerin üşümemesi için kurulan hat, başta yakıt ihalelerinin geç yapılması olmak üzere çeşitli nedenlerle kaloriferi yanmayan okullarda öğrencilerin imdadına yetişiyor. 0332 353 30 56 nolu “Alo Üşüdüm” hattını arayanlar sayesinde okullardaki birçok sorunu çözdüklerini söyleyen yetkililer, bu nedenle ilk başlarda çok yoğun olan çağrı sayısının da düştüğünü, 2010’da sadece 16 çağrı aldıklarını açıklıyor.

İnternette de dikkatli olun

İNTERNET İHBAR HATTI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan internet ihbar hattına sanal ortamda yer alan zararlı içeriklerin ihbar edilmesi amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hizmete sunuldu. Öğrenci, öğretmen ve tüm vatandaşların hizmetine açık olacak siteye http://ihbarhatti.meb.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

Sivrisineklere bile artık rahat yok

SİVRİSİNEK İHBAR HATTI

Aliağa’da sivrisinekler bile ihbar ediliyor. İlçe belediyesi açtığı 533 963 20 24 ihbar hattı ile 12 ay boyunca sivrisineklere savaş açtı. Aliağalılar, sivrisinek yoğunluğu gördükleri anda belediyenin uyarısı üzerine ihbar hattını arıyor. Belediye, gelen ihbar üzerine gittikleri bir apartmanın zemin katında biriken suda üreyen binlerce sivrisineği etkisiz hale getirdi.

Fenerbahçe 18.2 milyon TL ceza kesti

FENERİUM İHBAR HATTI

Fenerbahçe, takım logolu spor malzemesi, giyim eşyası, hediyelik eşyanın izinsiz olarak üretilmesi ve satılmasını engellemek için ihbar hattı açtı. Kulüp, 3 yılda Fenerbahçe logolarını izinsiz olarak üretimlerinde kullananlar, bunları satanlar 374 adet şikayet aldı. Yapılan denetimler sonucunda 211 adet dava açtı. Davalardan 180’ini sonuçlandı. Sonuçlanan davalarda hapis cezasının yanı sıra toplam 18.2 milyon TL para cezası hükmüne varıldı.

Haberin Devamı

Bursalılardan Ufo ihbarı yağıyor

UFO İHBAR HATTI

En fazla çağrı alan hatlardan biri de UFO İhbar Hattı. Sirius Uzay Merkezi’ne Haziran-Aralık 2010 arasında bin 476 kişi ihbarda bulundu. İhbarların 371’i kayda geçen belgelerle yapıldı. Yapılan incelemelerde ihbarların 54’ünde UFO tepit edildi. Merkeze gelen ihbarların her ay yüzde 10 ila 25 arasında arttığı belirtiliyor. Son dönemde merkeze başta Bursa olmak üzere İzmir, İstanbul, Antalya, Çanakkale, Sakarya ve Kıbrıs’tan geliyor.

Kapalı alanda sigara içiyorlar

ALO 184-SABİM

Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nin (SABİM) 184 hattına 2010 yılında en çok sigara ihbar şikayeti geldi. Kapalı alanlarda sigara içenleri şikayet amacıyla günde 1600’ün üzerinde arama yapıldı. 2010 yılında 1 milyon çağrı alan SABİM’i arayanların yüzde 20’sini ise talep, eleştiri, şikayet ve teşekkür oluşturdu. SABİM, ençok İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Van arıyor.

Bir yılda 18 bin kaçak elektrik ihbarı yapıldı

ALO 186-BEDAŞ

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ), çağrı merkezine önemli yatırım yaptı. 2010 yılında çağrı merkezine 3.7 milyon çağrı geldi. Çağrıların 2 milyonu cevaplandı. 2010 yılında çağrıların bir önceki yıla göre yüzde 58 oranında arttığını belirten BEDAŞ yetkilileri, sorunların giderilmesi için çağrı merkezinin işletme müdürlüklerine 1.1 milyon yönlendirme yapıldığını açıklıyor. Yetkililer 1.1 milyon çağrıdan 18 bin 56’sının kaçak ihbarı olduğunu söylüyor.

ALO 177-ORMAN YANGINI İHBAR HATTI

Alo 177’ye gelen ihbar sayısı bazı günler 2 bini buluyor. Alo 177 ihbar hattı 24 saat açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!