Siste kalbe dikkat

Güncelleme Tarihi:

Siste kalbe dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sisli ve kirli havalar kalp hastalarının sağlığını tehlikeye sokuyor. Havadaki zerrecikler akciğer sorunlarına neden olduğu gibi kalp hastalarında da ölümle sonuçlanabilecek krizlere yol açıyor.

Amerikalı bilim adamları, sisli ve kirli havalarda bazı kalp hastalarında meydana gelen ani ölümlerin, kirli havadaki zerreciklerden kaynaklandığını saptadı.

Kirli ve sisli hava içinde bulunan kurum zerreciklerinin akciğer hastalıklarına yol açtığı yolunda daha önce bilgi olduğu, fakat kalp hastalıkları ile ilgisinin düşünülmediği açıklandı.

Kalbin ritmini bozuyor

Los Angeles Times gazetesinde bir araştırmayla ilgili haberde, siste hava kirliliğine yol açan kurum zerreciklerinin, insanlar tarafından solunumla yutulduğu ve bunun sonucunda kalp hastalarının vücutlarının, kalp atışlarını ayarlayamadığı belirtildi. Sağlıklı insanlarda aynı etkinin görülmediği, kalp sorunu olan yaşlı insanların, kirli ve sisli havadan daha çok etkilendiği kaydedildi.

ABD Çevre Koruma Ajansı Klinik Araştırma Dairesi’nden Robert Devlin, kesif sisli havalarda, bazı insanların aniden rahatsızlanarak, 24 saat içinde öldüklerine dikkati çekti. Brigham Young Üniversitesi bilim adamlarından Epidemilojist Arden Pope, tıbbın, insanların yarısının Cardiopulmonary hastalığı (Kalbi ve akciğeri ilgilendiren) nedeniyle öldüğünü bildiğini, Cardiopulmonary’ye havadaki zerreciklerin neden olduğunun bilinmesi ile önleminin de alınabileceğini kaydetti. Konuyla ilgili olarak insanlar ve hayvanlar üzerinde bir dizi araştırma yapıldığı açıklandı.

İş kaybına neden oluyor

Hava kirliliği ve sigara tüketiminin artması sonucu giderek sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonları Türkiye'de yılda 30 milyon gün iş kaybına neden oluyor.

Türkiye Devlet Hastaneleri ve Hastaları Yardım Vakfı Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doktor Turgut Önder, üst solunum yolları hastalıklarının işlev kaybı, etkinliklerin kısıtlanması, iş kaybı, okula devamsızlık ve artı harcamalara neden olduğunu belirtti.

Önder, çevre koşullarının kötüleşmesi ve sigara tüketiminin artması sonucu giderek sık görülen hastalığın çocukluk ve ileri yaş döneminde arttığını bildirdi. Hastalığın görülme sıklığının okul öncesi dönemdeki çocuklarda yılda ortalama 4-8, okul çağındaki çocuklarda 2-6, erişkinlerde yılda ortalama 2-5 olduğunu kaydeden Turgut Önder, 'Kalabalık ortamlarda yaşayan kişilerde ve küçük çocuğu olan annelerde sıklık artar' dedi. Hastalığın seyrinde nem, kirli hava ve psikolojik gerginliğin etkili olduğunu ifade eden Önder, hastalığın toplumsal açıdan önem taşıdığını vurguladı.

Turgut Önder, üst solunum yolu enfeksiyonlarının, yüzde 20 işlev kaybına, yılda 170 bin gün (kişi başına 0.8 gün) etkinliklerin kısıtlanmasına, yılda 30 milyon gün iş kaybına, yılda 30 milyon gün okul devamsızlığına, yılda 1.5 milyar dolara (kişi başına 6 dolar) mal olduğunu bildirdi. Turgut Önder, üst solunum rahatsızlıkları nedeniyle yılda 2 milyon kişinin hekime başvurduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!