Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Şişmanlık Türklerin de sorunu

    Hürriyet Haber
    23 Ekim 2003 - 13:34Son Güncelleme : 23 Ekim 2003 - 13:34

    Obezite Araştırma Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, 2025 yılında Türk halkının yüzde 70'inin şişman olmasının beklendiğini söyledi. Özyazar, 24 Ekim Dünya Obezite Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada şişman nüfusun giderek arttığına dikkat çekti.

    Prof. Dr. Özyazar, "Yapılan araştırmalara göre, 2025 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 39'unun aşırı şişman olması bekleniyor. Bu rakama kilolular da eklenirse, Türk halkının yüzde 70'inin şişman olması öngörülüyor" diye konuştu.

    Şişmanlıkla ilgili Türkiye'deki en tedirgin edici boyutun, konunun estetik kaygılarla ele alınması olduğunu vurgulayan Özyazar, önemli olanın şişmanlığın yarattığı komplikasyonlara karşı korunmak olduğunu söyledi.

    Şişmanlığın artmasıyla birlikte tip2 diyabet sıklığının da arttığını kaydeden uzman, "Özellikle artık daha önce görmediğimiz şekilde çocuklarda, tip2 diyabete ve yüksek tansiyona rastlıyoruz" dedi.

    Halkı, kısa sürede kilo verdiren bitkisel ürünlerle ilgili olarak da uyaran Özyazar, "Bunların idrar söktürücü etkisi var. Kullanan kişilerin kısa sürede verdiği kilolar, ödemlerin boşalmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.
       
    EV KADINLARINA TAVSİYELER
    Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık da, şişmanlığa en çok Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde rastlandığını ifade ederek, bu duruma, programsız kentleşme, sosyo ekonomik durumun kötülüğü ve kalıtımsal faktörlerin neden olduğunu anlattı.

    Şişmanlığın, hareket zorluğu ve psikolojik bunalımın yanı sıra şeker ve kalp-damar hastalıklarına davetiye çıkardığını ifade eden Prof. Dr. Bağrıaçık,  şişmanlık sorununun sık görüldüğü ev kadınlarınada tavsiyelerde bulundu.

    Prof. Dr. Bağrıaçık, "Alışverişe tok karnınıza çıkın, hazır listeyle gidin, yanınızda fazla para bulundurmayın ve kesinlikle kredikartı kullanmayın" dedi.

    Yemek miktarının iyi belirlemesi gerektiğinin önemine işaret eden Prof. Dr. Bağrıaçık, "Küçük tabakta servis yapın, tek tabaktan kesinlikle yemeyin ve zararlı besinleri göz önünde bulundurmayın" diye konuştu.

    Prof. Dr. Bağrıaçık ayrıca, ara öğünlerle takviye yaparak kadınların çok acıkmadan sofraya oturmalarını ve yemeğin ardından sofradan hemen kalkmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı