Sırtını denize dönen Türkleri 5 yıldızlı gemilere alıştırıyoruz

DENİZ Cruise and Ferry Lines tarafından satın alınan Samsun ve Ankara gemilerinin renovasyon ve bakımı toplam 22 milyon dolara mal oldu.

Deniz Cruise and Ferry Lines Genel Müdürü Cem Gündeş, "Bundan sonraki hedefimiz, Adriyatik, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Batı Akdeniz’de Kuzey Afrika’ya da gidecek yeni gemilerle cruise filosuna ulaşmak. Türk insanı sırtını denize dönmüş. Bugüne kadar bir cruise firmasının olmaması Türkiye için kara bir leke" dedi.

GEÇEN yıl yapılan ihale sonucunda Deniz Cruise and Ferry Lines tarafından satın alınan Samsun ve Ankara gemilerinin renovasyon ve bakımı toplam 22 milyon dolara mal oldu. Samsun feribotu, Haziran’dan bu yana İstanbul ve İzmir arasında hizmet verirken, Ankara bugünden itibaren Yunan Adaları seferine çıkıyor. Tatilinizin başlangıç noktası olmayı hedefleyen Deniz Cruise and Ferry Lines, artık "Cruise" hizmeti vermeye başlıyor. Deniz Cruise and Ferry Lines Genel Müdürü Cem Gündeş, "Bundan sonraki hedefimiz, Adriyatik, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Batı Akdeniz’de Kuzey Afrika’ya da gidecek yeni gemilerle cruise filosuna ulaşmak" diyor. "Türk insanı sırtını denize dönmüş. Bugüne kadar bir cruise firmasının olmaması Türkiye için kara bir leke" diyen Gündeş, iki yıl içinde 4 gemiye ulaşmak istediklerini belirtiyor.

Yakın zamanda Köstence-İstanbul hattında tarifeli feribot seferlerine de başlayacaklarını söyleyen Cem Gündeş, gemide fuar ya da kongre alışkanlığını da oturtmak istediklerini vurguluyor. The Marmara İstanbul, The Marmara Pera ve The Marmara Esma Sultan’dan Sorumlu Genel Müdürlük görevini bırakarak 2006 başından itibaren Deniz Cruise and Ferry Lines Genel Müdürlüğü’nü üstlenen Cem Gündeş, Türkiye’de turizmde hükümet politikalarıyla işlerin yürüdüğünü oysa tutarlı bir devlet politikası olması gerektiğine dikkat çekiyor. Hükümetlerle birlikte değişen turizm politikalarının ülke turizmine zarar verdiğini söyleyen Cem Gündeş ile turizmin genel sorunlarının yanı sıra Deniz Cruise and Ferry Lines’ın yeni hatlarını konuştuk.
/images/100/0x0/55ea7041f018fbb8f87ff531
Yıllardır turizm sektörünün içinde bir yöneticisiniz. Turizm gelirlerinin artırılması için ne yapılması gerektiğini düşünüyorsunuz?

-
Turizmin lokomotif bir sektör olduğu kabul edilmesi gerekiyor, ama Türkiye’de hala turist yolunacak kaz olarak görülüyor. Turist gelir ahlak gider diye bakılıyor. Turizmde devlet politikaları yok, hükümet politikaları var. İtalya’da bizden sık hükümet değişiyor ama bürokrasi sağlam, devlet politikası var. Turizm gibi hizmet ve standardın önemli olduğu bir sektörde istikrarı sağlayacak bir devlet politikasına ihtiyaç var. Turizm bilinci de insanlara eğitimle verilmeli. Taksi şoförünün de, sokaktaki simitçinin de turizmin getireceklerini anlayabilmesi lazım.

Denizde turizm adına neler yapabileceğinize inanıyorsunuz?

- Bugüne kadar bir cruise firmasının olmaması Türkiye için kara bir leke. Yunanistan, Malta, İtalya, Baltık ülkeleri bu konuda almış başını gitmiş. Avrupa’nın en büyük kara parçasına sahip ve en uzun deniz kıyı şeridine sahip olan Türkiye’nin tek bir cruise gemisi yok. Türk insanı sırtını denize dönmüş. Emeklemeden koşmaya müsait bir sektör, önü deniz kadar açık. Samsun gemisiyle İstanbul-İzmir arasında sefere başladık. Biri 10 milyon, diğeri 3 milyonluk iki kenti deniz yoluyla birbirine bağlamak Türk insanının denize yüzüne dönmesi açısından bir başlangıçtı.

Bundan sonraki planlarınız?

- Bizim en büyük hedefimiz sadece taşımacılık yapmak değil, cruise turizminde büyük hamleler yapmak. Cruise seferlerinin olmaması Türkiye’de gerçekten büyük eksiklikti. Bugünden itibaren Ankara gemisiyle 5’er günlük Yunan Adaları seferlerine başlıyoruz. Sonraki hedefimiz Adriyatik, Doğu Akdeniz, Batı Karadeniz, Batı Akdeniz de Kuzey Afrika’yı içine katmak. Yeni gemilerle cruise filosuna ulaşmak.

KÖSTENCE-İSTANBUL HATTI NİSANDA

Kaç gemi düşünüyorsunuz?

- İlk aşamada 2 yıl içinde 4 gemi sahibi olmayı düşünüyoruz. Kiralarız, satın alırız veya yeni yaptırırız. Şu anda renovasyon ve satın alınmasına toplam 22 milyon dolar harcadığımız Samsun ve Ankara gemilerimiz mevcut. İstanbul-İzmir ve Yunan Adaları’nın ardından Köstence ve İstanbul arasında tarifeli sefer yapmak için çalışmalarımız var. Nisan’dan itibaren başlayacak. Böylece Köstence’den bir çok işçi kendi aracıyla ve gemiyle İstanbul’a kadar gelebilecek.

Yunan Adaları turu hangilerini kapsıyor, fiyatı nedir?

Bir seferde 40 ile 260 kişi taşıyacağız. Kişi başı 600 Euro’dan başlayan fiyatlar oda standardına göre 1000 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Beş günlük tur kapsamında Santonelli, Mikanos Rodos ve Sisam adalarına gidiliyor.

Kültür ve tarih turları sırada

DENİZ Cruise and Ferry Lines Genel Müdür Cem Gündeş, gemiyle tarih ve kültür turları da düzenlemeye başlayacaklarını belirterek, şunları söylüyor: "Önümüzdeki yıl için biz şimdiden Çanakkale turları düzenledik. Anzak törenleri sırasında binlerce insan tarihi yarımadaya geliyor ve çoğu standardı düşük otellerde kalıyor. Biz dört günlük bir tur düzenledik. Misafirler törene katıldıktan sonra gemide konaklayacak. Daha sonra da Çanakkale’ye ve Efes’e iki günlük turlar düzenleyeceğiz. Bir de Mavi Tur projemiz var. 70-80 metrelik gemilerle Mavi Tur düzenleyeceğiz."

Bu yıl 40 bin kişi

5 milyon dolar ciro

Yılda kaç kişiye hizmet vereceğinizi tahmin ediyorsunuz?

- Şu anda 6 bin kişiyi geçtik, bu yıl sonuna kadar 25-30 bin kişiye çok rahatlıkla geleceğiz sadece İstanbul-İzmir arasında. Turlarla yılda 40 bin kişiye hizmet verebileceğimizi planlıyoruz. Bu yıl sonunda ilk aşamada 5 milyon dolar ciroyu geçmeyi hedefliyoruz.

Gemileri fuar ve

kongrelere açacağız

Gemileri seyahat dışında etkinlikler için kullanacak mısınız?

- Bayi, tanıtım toplantılarıyla kongre ve fuar için gemileri kullanmak isteyenler oluyor. Özellikle kış sezonunda gemiler haftanın birkaç günü boşa çıkacağı için bunları değerlendiriyoruz. Geminin garaj kısmında fuar düzenlenebilir, üst katlarda da konaklama ve toplantılar yapılabilir. Kongre turizminin desteklenmesi için de kongrelerin sonuna mutlaka bir Çanakkale veya Yunan Adası turu koyacağız.

5 yıldızlı

yüzen oteller

Ege ve Akdeniz’e araçları ile gitmek isteyen yolcular için farklı bir alternatif sunan Deniz Cruise and Ferry Lines, 5 yıldızlı otel standartlarını aratmıyor. Feribotlarda restoran, cafe teras, disco, bar, çocuk kulubü, fitness center, yüzme havuzu, kuaför ve Business Center var. 220 araç ve 575 kişi ağırlayabilen gemilerin her birinde 26’sı suit toplam 169 kabin, 110 pullman koltuk bulunuyor. Ayrıca, evcil hayvan taşımacılığı için özel olarak ayrılmış bölümler de yer alıyor.

CEM GÜNDEŞ

Denizciler Turizm ve Denizcilik Şirketi (Deniz Cruise and Ferry Lines) Genel Müdürü Cem Gündeş, 1960 İstanbul doğumlu. Kadıköy Maarif Koleji’nin ardından, 1982’de Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmesi Fakültesi’nden mezun oldu. Profesyonel iş yaşamına 1985 yılında Etap Marmara’da başladı. The Marmara Otellerinde Ziyafet Müdürlüğü, Yiyecek İçecek Müdürlüğü, Genel Müdür Muavinliği yaptı. 1998’de Genel Müdürlüğe getirildi. 2005 yılında The Marmara İstanbul, The Marmara Pera ve The Marmara Esma Sultan’dan Sorumlu Genel Müdürlük görevini bırakarak Deniz Cruise and Ferry Lines Genel Müdürlüğü’nü üstlendi.
Yazarın Tüm Yazıları