‘Sırları Rusya’ya verdi’ krizi

Güncelleme Tarihi:

‘Sırları Rusya’ya verdi’ krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2017 23:58

ABD Başkanı Donald Trump, FBI Başkanı’nı kovmasının ardından bu kez de Beyaz Saray’da Rus Dışişleri Bakanı Lavrov’a terör örgütü DEAŞ ile ilgili ‘son derece gizli’ bilgileri vermekle suçlandı. Beyaz Saray paylaşımın ‘tamamen uygun’ olduğunu savundu. Trump ise ‘Bunu yapmaya kesinlikle hakkım vardı” dedi.

Haberin Devamı

ABD’de Başkan Trump, Rusya ile kampanya ekibi arasındaki bağlantıları araştıran FBI Başkanı James Comey’i görevden aldıktan bir gün sonra 10 Mayıs’ta Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rus Büyükelçisi Sergey Kislyak’i Oval Ofis’te ağırlamıştı. Ziyaret, Rus tarafı ile verilen samimi görüntü nedeniyle geçen hafta tepki çekmişti. Washington Post gazetesinde dün çıkan haberde ise bu kez Trump’ın görüşmede Rus tarafına terör örgütü DEAŞ hakkında ‘son derece gizli’ bilgiler verdiği iddia edildi. Trump’ın “övünerek” Rus bakan Lavrov’a “uçak kabinlerinde dizüstü bilgisayar kullanma yasağı ile bağlantılı terör örgütü DEAŞ tehdidine yönelik detayları” aktardığı öne sürüldü. Habere göre, gizli bilgiler ABD’ye bir müttefik ülke tarafından verilmişti ve bu bilgilerin Rusya’ya verilmesine onay yoktu.

Haberin Devamı

MCCAIN: RAHATSIZ EDİCİ

Trump, görüşmede ayrıca müttefik ülkenin belirlediği tehdidin DEAŞ’in hangi kentinden geldiğini de söyledi. Yetkililer, Trump’ın söz konusu bilgileri Rusya ile paylaşarak, terör örgütü DEAŞ içinde istihbarat çalışması yapabilen söz konusu müttefik ülkeyle işbirliğini tehlikeye soktuğunu da belirtti. Haber Kongre’deki iki parti temsilcileri arasında da rahatsızlık yarattı. Senato İstihbarat Komitesi’nin Demokrat yardımcısı Senatör Mark Warner, “Eğer haber doğruysa, bu istihbarat ekibine bir tokat olur” dedi. Cumhuriyetçi Parti’den Arizona senatörü John Mccain de “Eğer doğruysa rahatsız edici” diye iddialar için eleştiride bulundu.

TRUMP PAYLAŞIMI SAVUNDU

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H. R. Mcmaster, “Başkan ve Dışişleri Bakanı sivil havacılığı tehdit eden şeyler de dahil iki ülkeyi ilgilendiren tehditleri konuştu. İstihbarat kaynakları ve işleyiş yapıları hakkında konuşulmadı. Başkan Trump kamuoyunun bilmediği hiçbir askeri operasyondan da bahsetmedi” dedi. McMaster, paylaşımın ‘tamamen uygun’ olduğunu ve açık kaynaklara dayandığını savunarak güvenlik riski oluşturacağı iddiasını reddetti. Trump ise dün Twitter’da “Başkan olarak, Rusya’yla (açık bir biçimde programlanmış bir Beyaz Saray görüşmesinde) terörizm ve uçuş güvenliğine ilişkin bazı gerçekleri paylaştım ki, bunu yapmaya kesinlikle hakkım vardı. Bunun nedenleri insaniydi. Ayrıca Rusya’nın, DEAŞ ve terörizmle olan mücadelesini büyük ölçüde artırmasını istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

‘O ÜLKE İSRAİL’ İDDİASI

ABD’nin bilgileri elde etme biçimleri konusunda uzman kaynaklar, Trump’ın Rusya’ya verdiği iddia edilen gizli bilgilerin İsrail’e ait olduğunu ileri sürdü. İsrail’in, ABD’nin Ortadoğu’da istihbarat sağlayan en önemli müttefiki olduğu biliniyor. Bu durum, bilgilerin Rusya’nın yakın müttefiki ve İsrail’in Ortadoğu’da en büyük tehdit olarak gördüğü İran’a da geçebileceği ihtimali endişeleri artırıyor.

MOSKOVA: SAÇMALIK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov ise ABD Başkanı Donald Trump’ın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la gizli bilgi paylaştığına dair haberle ilgili “Bize göre bu konuşulacak bir konu değil. Bu tam bir saçmalık. Bu saçmalıkla ilişkilendirilmek istemiyoruz. Burada yalanlanacak ya da teyit edilecek bir konu yok” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Washington Post’un haberini ‘uydurma’ olarak nitelendirerek “Yine Amerikan gazetelerini mi okudunuz? Amerikan gazetelerini çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Ancak onları okumaya gerek yok. Zira son zamanlarda tehlikeli olmaya başladılar” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!