Sirklerin kralı İstanbul’da

Güncelleme Tarihi:

Sirklerin kralı İstanbul’da
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2016 11:01

Dünyanın en görkemli canlı gösteri topluluklarından Cirque du Soleil (Güneş’in Sirki), sınırları zorlayan performansları ve hayranlık uyandıran akrobatlarıyla 9 Ekim’e kadar İstanbul’da sahne alacak. Sirkin ilk gösterisi bu akşam...

Haberin Devamı

Kanada merkezli Cirque du Soleil’i ilk kez 2011’de ‘Saltimbanco’ adlı gösterileriyle Türkiye’ye geldiklerinde izlemiştim. Her temsili 4 bin kişinin seyrettiği inanılmaz bir turne olmuştu. Üç yıl önce de ‘Alegria’ ile yine buradaydılar. 65 bin kişiyle birlikte ben de koltuklara yapışıp soluksuz bir şekilde gösteriye kilitlenmiştim. Şimdi sırada ekibin 2002’den bu yana sahnelediği ve ‘Kanatlı İkarus’un hikâyesinin anlatıldığı ‘Varekai’ var. Ekip, 9 Ekim’e kadar İstanbul’da.

Varekai’de 18 farklı ülkeden, 50’den fazla akrobat, palyaço, müzisyen ve dansçı yer alıyor. Ekibin sanat yönetmeni Michael G. Smith, gösterinin hikâyesini şöyle anlatıyor:

 

Sirklerin kralı İstanbul’da

Haberin Devamı

Varekai, 1-9 Ekim tarihlerinde toplam 11 gösteriyle Ülker Sports Arena’da izleyiciyle buluşacak.


“Varekai sözcüğü, evrensel gezginler olan Çingenelerin kullandığı Roman dilinde ‘Her neresi’ anlamına geliyor. Ormanın derinliklerinde, bir volkanın zirvesinde, her şeyin mümkün olduğu olağanüstü bir dünya bulunur. Varekai dünyası... Gökyüzü yalnız bir genç adamı bırakıveriyor ve böylece Varekai’nin hikâyesi başlıyor. Fantastik yaratıklarla dolu değişken bir dünya olan sihirli bir ormanın gölgeliklerine paraşütle inen genç adam, İkarus, hem absürd hem de olağanüstü bir maceraya uçuyor...”

 

Sirklerin kralı İstanbul’da

 

Son derece renkli bir gösteri olan ‘Varekai’, bir ormanda geçiyor. Gösteride kullanılan renklerin seçimi, gösterinin kostümlerini de tasarlayan Eiko İshioka’ya ait. Şovda, hayvanlar âleminin renkleri ve tropik bir dünyaya ait tüm elementler var. Cirque de Soleil’in gösterilerinden hangisini izlerseniz izleyin, hangi ülkede olursanız olun kendinizden mutlaka bir şey bulacaksınız. Başarının formülü açık: Koreografi, ışık, her biri elle yapılan kostümler, sirk olmasına rağmen gösterilerin hiçbirinde hayvan kullanılmaması ve en önemlisi de ekibin sürekli kendini yenilemesi...

 

Haberin Devamı

İZLEYİCİYLE BAĞ KURUYORUZ

Sirklerin kralı İstanbul’da

 

Smith, hem bu başarının nedenlerini hem de gösterilerin izleyiciyle kurduğu bağı şöyle açıklıyor: “Özel bir metne bağlı kalmadan izleyici ile bağ kurmayı başarıyoruz. Her gösterinin ayrı bir teması var ama bu tema, genel olarak halka empoze edilmeye çalışılmıyor. Gösterilerin, her bir kişi için ayrı anlamlar barındıran katmanları var.

Gösterileri hangi ülkede sunarsak sunalım, izleyici kendini sahnede olup bitenden kopuk hissetmiyor. Yarattığımız kültürel mozaik, herkese dokunmayı başarıyor. Cirque du Soleil, insanlara akrobasi, gösteri, dans ve müziğin canlı olarak sahnede bir araya getirildiği eşsiz bir deneyim sunuyor. Sonuç, dünyanın neresinde olursa olsun, herkesin kendinden bir şey bulacağı kolektif bir güce dönüşüyor. Gösterimize gelen herkesin hayatında bir yere dokunmayı umut ediyoruz...”

 

Haberin Devamı

4 BİN KİŞİLİK SANAT FABRİKASI

Sirklerin kralı İstanbul’da

 

Kanadalı sokak sanatçısı Guy Laliberté’nin yaklaşık 30 yıl önce hayallerini gerçekleştirmesiyle ortaya çıkan Cirque du Soleil, dünyada eşi olmayan bir topluluk. Kanada’daki merkezlerinde 2 bin kişi çalışıyor. Aynı anda 20 ülkede birden gösteri yapan 4 bin kişinin yer aldığı bir topluluk. Dünyanın en iyi akrobatları burada gösteri yapıyor. Hiç durmuyorlar, sürekli yeni bir tema arayışındalar. Şu anda grubun 19 farklı temada gösterisi var. Cirque de Soleil, 1984’ten bu yana 155 milyon kişi tarafından izlendi. 2002 Nisan ayında ilk gösterisini Montreal’de yapan ‘Varekai’ ise bugüne kadar 23 farklı ülkede, 130 şehirde sergilendi (www.cirquedusoleil.com).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!