Şirketlere ücretsiz ulaşım desteği geldi, yetkililer yetersiz dedi

Güncelleme Tarihi:

Şirketlere ücretsiz ulaşım desteği geldi, yetkililer yetersiz dedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 12:25

Uzun zamandır ücretsiz yolcuları taşımaktan dolayı şikayet eden özel halk otobüslerini yakından ilgilendiren bir karar alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, şehir içi ücretsiz toplu taşıma hizmeti verecek belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait araçlara bin liraya kadar devlet desteği verilecek. Özel halk otobüsçüleri ise bu yardımın yetersiz olduğu görüşünde.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yer alan yönetmeliğe göre, Şehir içi ücretsiz toplu taşıma hizmeti verecek belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait, şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bin liraya kadar devlet desteği verilecek.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın ortak yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kamuoyunda "Tasarruf Kanunu" olarak bilinen ve kimlerin kamu hizmetlerinden indirimli veya ücretsiz yaralanabileceğini düzenleyen 4736 sayılı yasa kapsamında sayılan kişileri, işletmeler, belediyeler aracılığıyla toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlandırmaları kaydıyla araç başına 1,000 liraya kadar devlet desteği verilecek.

Bu desteğin her ay araç başına şeklinde ödeneceği belirtildi. 

Haberin Devamı

YETKİLİLER: BİN LİRA BİLE YETERLİ DEĞİL
Özel Halk Otobüsü Şirketleri Birliği'nden bir yetkili, bu düzenlemenin 65 yaş ve üzeri ile benzer durumda bedava ulaşım hakkı olan kişileri taşıyan özel halk otobüslerini ilgilendirdiğini söyledi.

Yetkili, İETT otobüslerinin bir şekilde ücretsiz ulaşım karşılığını aldığını ancak özel halk otobüslerinin bugüne kadar böyle bir haklarının olmadığını ve devletin bu durumu sübvanse etmek için harekete geçtiğini söyledi.

Yetkili, araç başına verilecek bin liranın da yeterli olmayacağını dile getirdi.

NE KADAR YOLCU ÜCRETSİZ KULLANIYOR?
İstanbul genelinde, günde 1,5 milyon kişi toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Yetkililer, bu kişilerin yüzde 20'sinin ücretsiz kullandığını söylüyor.

YENİ YÖNETMELİK NE DİYOR?
Yönetmelikte araçlar, "şehir içi kara ve deniz taşımacılığında taksi, taksi dolmuş, dolmuş, rekreatif, turistik ve servis amaçlı kullanılan araçlar hariç olmak üzere belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait olup, mevzuatına göre ayakta yolcu taşıyabilen araçları ya da denizyolları araçları" olarak tanımlandı.

Yönetmelik kapsamında, gelir desteği ödemesinden yararlanacak olan şehir içi ücretsiz toplu taşıma yapan işletmecilere; her bir özel denizyolu ulaşımı aracı için aylık 750 lira, Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinde her bir ulaşım aracı için aylık 1,000 lira, büyükşehir belediyesi olan diğer illerde her bir ulaşım aracı için aylık 750 lira, büyükşehir belediyesi olmayan illerde her bir ulaşım aracı için ise aylık 600 lira gelir desteği ödemesi yapılacak.

Haberin Devamı

KİMLER ÜCRETSİZ KULLANIYOR?
Yaklaşık iki yıl önce 6495 sayılı kanunda yapılan değişiklikle 65 yaş, engelli ve vazife malulü ve yakınlarına ücretsiz seyahat kartı hakkı getirildi.

Bununla birlikte basın sigortası kapsamında sarı basın kartlı gazeteciler de ücretsiz seyahat edebiliyor ancak belirli bir aktarma sınırı bulunuyor. 

BAKMADAN GEÇME!