Sir Alex Ferguson bırakıyor

Güncelleme Tarihi:

Sir Alex Ferguson bırakıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2013 11:24

Dünya futbolunda bir devir kapanıyor... 27 yıldır Manchester United'ın başında olan, Kırmızı Şeytanlar ile sayısız başarılar elde eden, dünyanın en iyi teknik direktörlerinden biri kabul edilen Sir Alex Ferguson'un sezon sonunda takımdan ayrılacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Ferguson'un geçtiğimiz yıl emekli olması bekleniyordu ancak ezeli rakipleri Manchester City'nin geçtiğimiz yıl gelen şampiyonluğu efsane İskoç'u bu kararından döndürmüş ve Ferguson sözleşmesini 2 yıl daha uzatmıştı. Bu yıl haftalar önce şampiyonluğunu ilan eden United, bir anlamda ezeli rakibinden unvanını da geri almıştı.

İŞTE KARE KARE FUTBOLUN EFSANESİ ALEX FERGUSON

"UNITED'I OLABİLECEK EN GÜÇLÜ POZİSYONDA BIRAKTIM"

Efsane Hoca, Manchester United'ın resmi sitesinden yaptığı açıklamada, United'ı olabilecek en güçlü pozisyonda bıraktığının altını çizdi ve "İleride kulüpte direktör ya da uluslarası elçi gibi görev almak isterim" dedi.

Haberin Devamı

Ferguson'un açıklamaları şu şekilde; "Bu kararı doğru zamanda verdiğime inanıyorum. Kulübü olabilecek en güçlü pozisyonda bırakmak önemliydi ve bence bunu başardık. İleride kulüpte direktör ya da uluslarası elçi gibi görev almak isterim. Taraftarlara çok teşekkür ediyorum. Manchester United gibi bir kulübe bunca yıl önderlik etmek büyük bir onur ve çok özel bir ayrıcalık. United’da görev yaptığım sürenin değerini bileceğim.

YERİNE MOYES Mİ GELİYOR?

Bu arada İngiliz basınındaki iddialara göre, Ferguson'un yerine Everton teknik direktörü David Moyes geçecek. Moyes ve Ferguson arasındaki benzerlikler ise dikkat çekici. Moyes'da Ferguson gibi İskoç. İki teknik adamda
istikararlı bir şekilde uzun yıllardır takımlarının başında bulunuyorlar. Moyes, Everton kulübünde 2002 yılından beri görev yapıyor.

İŞTE FUTBOLUN EFSANESİ ALEX FERGUSON



FERGUSON KİMDİR?

1941 doğumlu 72 yaşındaki İskoç teknik adam kendi ülkesinde 1974-86 yılları arasında St. Mirren ve Aberdeen'i çalıştırdıktan sonra 1985 yılında 1 yıllığına İskoçya Milli Takımı'nın başına geçmişti.

1986 yılına geldiğinde ise Ferguson, Manchester United ile tarihe geçeceği ve sayısız başarılara imza atacağı bir kariyere adım attı.

Tam 27 yıl 'Kırmızı Şeytanlar'ın başında kalan İskoç teknik adam bu süre içerisinde takımına 13 Premier Lig Şampiyonluğu, 2 Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 1 UEFA Kupası, 1 Avrupa Süper Kupası 5 FA Cup, 1 Kıtalararası şampiyonluk, 4 İngiltere Lig Kupası kazandırdı.

Haberin Devamı

Dünyanın en başarılı teknik direktörleri arasında ilk sıralarda bulunan Ferguson, Eric Cantona, David Beckham, Ryan Gigs, Ole Gunnar Solskjaer, Paul Scholes, Van der Sar, Cristiano Ronaldo, gibi isimleri de birer Manchester United efsanesi haline getirdi.

Ferguson 1999 yılında Birleşik Krallık'a  sanat, iş, siyaset, spor vb. alanlarda önemli hizmetlerde bulunanlara verilen Sir Ünvanı ile onurlandırıldı.

İskoç teknik direktör aynı zamanda 2007-2008 yılında üst üste UEFA tarafından Avrupa'da yılın teknik direktörü seçilirken, 6 kez de Premier Lig'de yılın teknik direktörü seçilmiştir.

HER ŞEY İÇİN TEŞEKKÜRLER PATRON
Sir Alex Ferguson’un 27 yıllık Manchester macerasını sonlandıracağını açıklaması dünya spor kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Gazete manşetlerinin tamamı Ferguson’la süslenirken, futbol dünyasının önde gelen isimleri de Ferguson’a övgüler yağdırdı.

Haberin Devamı

Real Madrid’in yıldızı Cristiano Ronaldo eski hocasına Twitter hesabından teşekkür ederken, birlikte oldukları bir fotoğrafı da paylaşmayı ihmal etmedi.  İşte Ferguson hakkında düşüncelerini paylaşan o isimler;

Cristiano Ronaldo (Real Madrid): "Her şey için teşekkürler, patron"
Joseph Blatter (FIFA Başkanı): “2011 yılında Ferguson’a Altın Top galasında ödül vermek bir benim için büyük bir onur olduOrada 'top' teknik olarak çok uzun yıllar var olmuş birini ifade ediyordu”
David Gill (M.United direktörü): “16 unutulmaz sezon boyunca Sir Alex’in yanında çalışmaktan büyük gurur duydum”
Vincent Komany (Manchester City): "Sir Alex, tüm zamanların en iyi antrenörlerinden biri. 26 yıl boyunca elde ettiği başarılar şimdi onu onurlandırıyor”
Michael Owen (Manchester United): "En iyi antrenörün emri altında oynamış olmak benim için dünyanın en büyük ayrıcalığı oldu”
Giuseppe Rossi (Fiorentina): "Nasıl yarıştı!  Sir Alex Ferguson tarafından çalıştırılmak büyük bir gururdu”
Cristian Tello (FC Barcelona): "26 sezon Manchester’ı çalıştıran Sir Alex Ferguson’a büyük hayranlık duyuyorum”

Haberin Devamı

Alex Ferguson'un emeklilik kararı

İngiltere Premier Ligi ekiplerinden Manchester United'ı 26 yıldır çalıştırmasının ardından emeklilik kararı alan Alex Ferguson, transfer ettiği birçok futbolcunun dünyaca ünlü bir isim hale gelmesine katkı sağladı. İngiltere'nin "Mirror" gazetesinde yer alan haberde, "efsanevi" teknik adamın kendi döneminde "kırmızı şeytanlar"a transfer ettiği en iyi 5 oyuncuyu değerlendiren bir yazı kaleme alındı. Listede şu isimlere yer verildi:

Roy Keane: İngiliz ekibi Nottingham Forest'tan 1993 yılında 3,75 milyon pound karşılığında transfer edilen İrlandalı orta saha oyucusu, 12 yıl boyunca Manchester United'de başarıyla görev yapmıştı.
Eric Cantona: Leeds United'dan 1992'de 1,2 milyon pound karşılığında transfer edilen Fransız futbolcu, burada kulübün efsane oyuncuları arasına girerek, oynadığı 5 sezonda, 4 lig şampiyonluğu yaşamış ve 1997 yılında futbolu aynı forma altında bırakmıştı.
Ruud Van Nistelrooy: Yaklaşık 19 milyon pound karşılığında PSV Eindhoven'dan transfer edilen Hollandalı golcü, 5 sezonda çıktığı 220 maçta, 150 gol atma başarısını göstermiş ve İspanyol takımı Real Madrid'e transfer olmuştu.
Peter Schmeichel: Danimarka temsilcisi Brondby'den sadece 500 bin pound karşılığında 1991'de transfer edilen Schmeichel, Manchester United'daki performansıyla en önemli kaleciler arasına girmeyi başarmıştı.
Cristiano Ronaldo: Sporting Lizbon'dan 12 milyon pound karşılığında transfer edilip Real Madrid'e 80 milyon pounda satılan Portekizli yıldız oyuncu, "kırmızı şeytanlar"a maddi anlamda en çok kar getiren oyuncuların başında yer aldı. 

 


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!