Sinop göletlerine sazan yavrusu bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Sinop göletlerine sazan yavrusu bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2017 15:04

Sinop göletlerine sazan yavrusu bırakıldı

Haberin Devamı

İbrahim ASLAN/SİNOP, (DHA)- GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında Sinop Bekteşağa köyü ve Muhsinli köyündeki göletler 35 bin adet  sazan yavrusu ile buluştu. 

Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele dayalı balıklandırma metodunun uygulanması amacıyla 2016 yılında uygulamaya konulan “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında üretim faaliyetleri gerçekleştirilen sazan balığı yavruları göletlere bırakıldı. Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Vekili Sezai Aydın, "Su ürünleri kaynaklarının rasyonel bir şekilde değerlendirilmesi ve avcılık yoluyla meydana gelen tahribatın önlenmesi amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen balıklandırma faaliyetleri 2013 yılı programına İlimiz de dahil edilmiştir. İl Müdürlüğünün talepleri ile gerçekleşen balıklandırma ile Boyabat ilçemiz de yer alan, Boyalı Göleti, Bektaş Göleti, Eğlence Göleti ve Maruf göletlerini 60 bin adet, 2014 yılında İlimiz merkeze bağlı Bektaşağa Göleti ile Çobanlar (Muhsinli) Göletine 30 bin adet, 2016 yılında  Boyabat ilçesine bağlı Boyalı Göleti ile Bektaş Göletlerine 30 bin adet olmak üzere toplamda 120 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştı. 2017 yılı için de Akdeniz Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından temin edilen 65 bin adet sazan balığı yavruları Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendislerince Ankara İl Müdürlüğünden teslim alınarak aynı gün  Durağan İlçemizde bulunan Karacaören Göletine 30 bin adet, İlimiz Merkeze bağlı Bektaşağa göletine 15 bin adet, Çobanlar (Muhsinli) Göletine 20 bin adet olmak üzere doğal ortama  bırakıldı. Doğal bir tür olan sazan balıkları sıkça tüketilmesi ve adaptasyonda başarılı olması sebebiyle tercih edilmektedir" diyerek şöyle devam etti:
"Yavru balıkların bırakıldığı göl ve göletler ticari avcılığa kapalı olup sadece amatör avcılığa açık olup, bu tür faaliyetler amatör avcılık turizmine katkı sağlayacaktır. 2003 ve 2009 yıllarında Bakanlığımız Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından denize markalanmış kalkan balığı yavruları bırakılmış ve stoklara ciddi destek sağlanmıştır. 2013 yılından bu yana da Sinop Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün talepleri ile ilimizde iç sularda balıklandırma faaliyetleri kapsamında toplam 185 bin adet yavru sazan balığı doğal ortamlarına bırakılmıştır. Balıklandırma Faaliyetlerinin devamının gerçekleşmesi için gerekli olan atılımların İl Müdürlüğümüz takipçisi ve öncüsü olacaktır."
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!