ABD'den 'sınırı kapatın' mesajı

Güncelleme Tarihi:

ABDden sınırı kapatın mesajı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 00:51

FRANSA’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

ABD’nin Paris Büyükelçiliği’ndeki görüşmenin ardından Erdoğan, Türkiye-Rusya arasındaki gelişmelerin ele alındığını belirterek “Buradaki derdimiz özellikle bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde nasıl bir neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler bizleri de üzmektedir. Her iki tarafa da bu zarar verir, derdimiz buradan zararla çıkmak değil, aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır” dedi. 

HALEN BAZI BOŞLUKLAR VAR

Obama, Paris’te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin IŞİD’le olan 98 kilometrelik sınır hattını kapatmak için gereken çabayı gösterip göstermediğiyle ilgili bir soruya, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Türkiye ve Suriye arasındaki sınırı kapatma ihtiyacı konusunda defalarca görüşmem oldu. Bu konuda ciddi ilerleme gördük ama halen bazı boşluklar var. Özellikle de yabancı savaşçılar için halen bir geçiş noktası ve terörist eylemlerini finanse etmek için IŞİD tarafından yakıt nakletmede kullanılan yaklaşık 98 kilometre var” yanıtını verdi. 

Haberin Devamı

IŞİD’in Mısır’ın Sina yarımadasında Rus yolcu uçağına saldırı düzenlemesinin, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından Rus lider Vladimir Putin’in hesaplarını yavaş yavaş değiştirmeye başladığını öne süren Obama, Rusya’nın nihayetinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın gitmesi gerektiğini kabul edeceğini iddia etti. Obama, “Rusya’nın hesaplarında değişiklik olacağını düşünüyorum. Bence Putin’in beklediği sonuç, bu sonuçsuz ve felç edici içsavaş değildi. Stratejilerinin gelecek haftalarda 180 derece değişmesini beklemiyorum” diye konuştu. 

CARTER: Türkiye daha fazlasını yapmalı

-Amerikan Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’ninin “ABD’nin Suriye ve Irak’taki stratejisi ve bunun bölgesel sonuçları” başlıklı oturumunda bilgi veren ABD Savunma Bakanı Ash Carter, “Türkiye, epey geçirgen sınırını kontrol etmek için daha fazlasını yapmak zorunda” dedi. IŞİD’i yenmek için Türkiye’nin desteğinin gerekli olduğunu belirten Carter, IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırını “mal kaçakçılığı ve savaşçı” geçirmek için halen kullandığını, sınırdaki boşlukların doldurulması gerektiğini söyledi.    /    Tolga TANIŞ / WASHINGTON

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!