‘Sınırdaki Suriyelilere ateş açıldı’ iddiasına Türkiye'den yalanlama

Güncelleme Tarihi:

‘Sınırdaki Suriyelilere ateş açıldı’ iddiasına Türkiyeden yalanlama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2016 20:27

AFP, AP ve Reuters gibi uluslararası haber ajansları, İstanbul merkezli Esad karşıtı oluşum Suriye Ulusal Koalisyonu’na dayanarak, Türk askerlerinin, önceki gece Suriye’den Türkiye’ye girmeye çalışan Suriyeli sivillere ateş açtığını, 11 Suriyeli sivilin öldürüldüğünü iddia etti. Hem Türk askeri kaynakları hem de Dışişleri Bakanlığı iddiaları yalanladı.

Haberin Devamı

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, can kaybını 4’ü çocuk 8 sivil olarak verdi. Suriye Ulusal Koalisyonu, Türkiye’yi olayı soruşturmaya çağırdı. Ölenlerin aynı aileden olduğu ileri sürüldü. ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), geçen ay yaptığı açıklamada Türk askerlerinin Suriyeli mültecilere ateş açması sonucu mart ve nisanda 5 kişinin öldüğünü, 14 kişinin de yaralandığını iddia etmişti.   

İDDİAYA YALANLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in yaptığı açıklamada, "Dün gece Türkiye-Suriye sınırının Hatay ilimizdeki bölümünden yasadışı yollarla ülkemize geçmeye çalışan bazı Suriyeli sivillere güvenlik güçlerimizce kasten ateş açılarak ölümlerine sebebiyet verildiği yolundaki bir takım haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Güvenlik birimlerimiz, gerek Suriye’deki ihtilafın, gerek terör örgütlerinin ve kaçakçılık şebekelerinin faaliyetlerinin beraberinde getirdiği risk ve tehditler karşısında ülkemiz sınırlarının güvenliğini, durumun hassasiyetine uygun yöntemlerle temin etmektedir" ifadeleri kullanılırken, "Bu çerçevede, güvenlik birimleri, sınırımız boyunca hudut olaylarına ve yasadışı yollarla sınırdan geçme teşebbüslerine müdahale ederken tamamen hukuki zeminde hareket ettiği" belirtildi.

Bir Türk askeri kaynak ise konuyla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:

“Hatay’ın Yayladağı ilçesinde, Türkiye-Suriye sınırını kaçak geçmeye çalışanlara Türk askeri tarafından ateş açıldığı ve 8-9 kişinin öldüğü ve cesetlerinin Suriye tarafında kaldığı iddiasını duyduk. Dün gece (önceki gece) saat 22.30’da sınırda kanunsuz geçme girişimi oldu. 60 kişilik bir grup kanunsuz geçme teşebbüsünde bulundu. Standart olarak aydınlatma ışıldakları sesli ikazlarla sınıra yaklaşmamaları konusunda uyarıldılar. 7-8 kişi beton duvarların üzerine tırmanarak duvar üzerindeki telleri makasla kesmeye başladı. Sınır birlikleri önce havaya, sonra duvarın diplerine ateş açınca bu grup korkup geri atlayarak ormana doğru kaçtı. Kesinlikle insanlar üzerine ateş açma gibi bir şey yok. Türk askerini suçlayıcı iddialar gerçek dışıdır.”

Haberin Devamı

Yetkililer ayrıca, Türkiye ile Suriye arasında yaklaşık 1.5 yıldan bu yana karşılıklı olarak sivillerin geçişinin yasak olduğunu, sadece insani amaçlı yardım konvoyları ile Türkiye’de tedavi görmesi şart olan sivilleri taşıyan ambulansların geçişine izin verildiğini ifade etti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!