Sınırda mayın temizliği başladı

Güncelleme Tarihi:

Sınırda mayın temizliği başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2008 16:24

Türkiye-Suriye arasında açılacak yeni sınır kapısının yapımı için 200 dönümlük mayınlı arazinin temizlenmesi çalışması başladı.

Mardin'in Nusaybin ilçesinden Suriye'ye açılacak yeni sınır kapısının inşa edileceği bölgeyi mayınlardan (anti personel-anti tank mayınları) temizlenmesi amacıyla açılan ihaleyi kazanan TÜSAN Yapı Sanayi A.Ş'nin Alman ortağı TAUBER Firması'ndan, Detlef Jungfermann başkanlığındaki 6 kişilik teknik ekip, “Mayın Faresi” olarak tanımladıkları mayın tarama cihazıyla, Mohris Tepesi ile 2. Hudut Taburu'na bağlı Demirtepe Karakolu arasında bulunan 200 dekarlık mayınlı bölgeyi temizleme çalışmasına başladı.

Alanın en geç bir ay içinde tamamen mayınlardan arındırılacağı belirtildi.
Tauber Firması Türkiye Genel Müdürü Sıddık Özdemir, ortaklarıyla birlikte yaklaşık 3 ay önce ihaleyi aldıklarını, cihazların gelmesiyle çalışmalara başladıklarını ifade ederek, 25 gün içinde işi bitireceklerini söyledi.

Aralarında bir doktorun da bulunduğu 6'sı teknik, toplam 7 kişiyle çalışmaya başladıklarını belirten Özdemir, şöyle dedi:
“Mayın temizleme cihazı arazinin dışında eklentileri sayesinde 25 metre kadar araziyi tarıyor. Daha sonra mayının türü tespit edildikten sonra yaklaşık 3 ton ağırlığında başka bir cihazla mayının üstüne gelecek şekilde patlatma aparatı devreye giriyor. İşlem 25'er metre aralıklarla temizledikçe diğer alana geçiliyor. Mayınlar tamamen temizlendikten sonra Brüksel'den uzmanlar gelecek ve alanın tamamen temizlendiğine ilişkin rapor verecek. Türkiye'de ilk mayın temizleme işine Nusaybin'den başlandı. Türkiye'de ilk defa sivil bir firma tarafından mayınlar temizlenecek. Bunun için çok hassas davranıyoruz.”

TÜRKLERİN MÜTHİŞ MİSAFİRPERVERLİĞİ

Tüsan Yapı Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Hamidi de firmasının 30 yıla yakındır yol yapımı ve taş ocağı işletmeciliği yaptığını, Mart 2008 ayında işi almalarına rağmen mayın temizleme makinelerinin gümrükteki prosedür nedeniyle geç geldiğini ifade ederek, ancak taahhüt ettikleri sürede işi tamamlayacaklarını belirtti.
İhalede en düşük teklifi kendilerinin verdiklerini anlatan Hamidi, “Dünyada bu işi yapan en iyi firmanın Tauber'in olduğunu belirledik ve işbirliğine gittik. 45 yıldır bu işi yapıyorlar ve bugüne herhangi bir kazaları olmamış. Hedefimiz işi en iyi şekilde tamamlamaktır” dedi.

Ekip sorumlusu Detlef Jungfermann da 10 yıldır başta Almanya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde kara mayınlarını temizleme çalışması yaptığını, daha önce tatil amacıyla bir kez geldiği Türkiye'ye bu kez çalışmak için geldiğini söyledi.

Nusaybin'e kısa bir süredir gelmesine rağmen müthiş bir Türk misafirperverliği ile karşılaştığını, araziyi en kısa sürede mayınlardan tamamen arındıracaklarını belirten Jungfermann, havanın çok sıcak olmasından yakındı.

TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞECEK

Kaymakam Yüksel Gezici de ilçedeki mayınlı arazilerin temizlenmesinin sınırdan başlanmasından dolayı mutlu olduklarını, mayından temizlenen arazilerin bir kısmının şu anki mevcut kapının uluslararası taşımacılığa açık transit bir kapı haline getirilmesi çalışması olduğunu belirtti.

Mardin İl Özel İdaresince mayın temizleme işi ihalesinin yapıldığını anımsatan Gemici, şöyle konuştu:
“Bu çalışmalar sonucunda yeni yerinde ve yeni statüsüyle açılacak kara hudut kapısının hem Türkiye'nin Irak, Suriye, hem de Orta Doğu ile olan ticari ilişkilere büyük oranda katkıda bulunacak. İlçede hem taşımacılık sektöründe hem de ekonominin diğer alanlarında önemli katkı ve gelişme sağlayacağına inanıyoruz. Nusaybin transit bir kapıya kavuşmuş olacak. Bu da bizi mutlu ediyor. Kapının fiziki yapısını Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üstlendi. 2009 yılına kadar Suriye'nin kendi kısmını düzenlemesiyle uluslararası taşımacılığa açılacağını düşünüyorum. Transit bir kara yolu üzerindeyiz. Taşımacılık sektörüne çok büyük katkı sağlayacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!