Sınırda ambulans krizi

Güncelleme Tarihi:

Sınırda ambulans krizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2016 08:57

Avrupa'da çeşitli ülkelerde yardım kuruluşlarının topladığı bağışlarla Almanya'dan satın alınarak Suriye'ye gönderilen 25 ambulansın gerekli donanıma sahip olmadığı gerekçesiyle önce Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo sınırında 30 gün, ardından da Kapıkule Sınır Kapısı'nda 14 gün bekletildiği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Gümrükte kontrol edilen araçlar, daha sonra Sağlık İl Müdürlüğü tarafından 'gerekli donanıma sahip olmamasına rağmen, hasta nakil ambulansı olarak kullanılabilir' onayıyla Türkiye'ye girişine izin verilmesinin ardından Reyhanlı'dan Suriye'ye geçti. 

Suriye'de 5 yıldır süren iç savaş nedeniyle, Avrupa'daki 30 yardım derneğinin oluşturduğu platform geçen Aralık ayında yaralıların zamanında hastanelere ulaştırılmasında kullanılmak için ambulanslar alabilmek için 'acil ambulans gönderiyoruz' adıyla yardım kampanyası başlattı. Avrupa'nın yanı sıra Türkiye'de desteklenen bağışlarla 7 Mart tarihinde Almanya'dan satın alınan 25 ambulans işlemlerinin ardından Suriye'ye ulaştırılması için sürücüleriyle birlikte yola çıktı.

Sınırda ambulans krizi



BULGAR GÜMRÜĞÜNDE 30 GÜN BEKLEDİLER

Geçen 11 Mart günü Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'na ulaşan ambulanslar, gerekli donanıma sahip olmadığı ve terör endişesiyle yaklaşık 30 gün süreyle bekletildi. Daha sonra yapılan kontrollerin ardından ambulansların Türkiye'ye geçişlerine izin verildi.

Kapıkule Sınır Kapısı'na 8 Nisan günü gelen 25 ambulans Edirne İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kontrol edildi. Ancak ambulansların içerisinde herhangi bir tıbbi cihaz ve donanım olmadığı için yurda girişine izin verilmedi.

Gümrükte sürücüleriyle birlikte 14 gün bekletilen ambulansların daha sonra yeniden kontrolü yapılarak 'hasta nakil ambulans olarak kullanılabilir' ibaresiyle 22 Nisan gecesi Türkiye'ye girişine izin verildi.

Kapıkule'de ambulansların girişi için hazırlanan tutanakta şu ifadelere yer verildi:
"Yurt dışından gelip ihtiyaç bölgelerine insani yardım amaçlı kullanılacak olan araçların TS EN 1789 standartlarına göre, acil yardım ambulansı olarak bir takım eksikliklerinden dolayı kullanılamayacağı, ancak nakil amaçlı kullanılabileceği, tıbbi makine ve tıbbi donamım ilavesi ile acil yardım ambulansı olarak da kullanılabileceği belirlenmiştir. Sonuç olarak ekli listede bulunan 25 aracın ambulans olarak kullanılabileceği kanaatine varılmış olup, ilgili araçların şasi numaraları listesi tutanak ekindedir."

Konvoy halinde Kapıkule Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye girişine izin verilen araçlar 4 gün süren yolculuğun ardından geçen Salı günü Reyhanlı'ya ulaştı. Gümrük işlemleri tamamlanan araçlar Suriye'ye gitti. Platformun Suriye'ye 100 ambulans göndermeyi amaçladığı ve bunun için yardımlarla 75 ambulans daha satın alacağı belirtildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!