Sınıfta kalan 450 bin liseliye müjde

Güncelleme Tarihi:

Sınıfta kalan 450 bin liseliye müjde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2005 01:59

Milli Eğitim Bakanlığı, sınıfta kalmayı bu yıl için kaldırdı ve yeni düzenlemeler yaptı. Başarısız olunan ders sayısı kaç olursa olsun öğrenciler bir üst sınıfa borçlu geçecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, sınıfta kalan öğrencilerin devlete maliyetinin giderek artması üzerine lise öğrencileri için bu yıl için ‘genel af’ niteliğinde düzenlemeler yaptı. Böylece trilyonlarca liralık ek yükten kurtulan devlet öğrenciler lehine düzenlemeler yaparak hem öğrencileri, hem de velileri sevindirdi.

Ortalama yükseltme sınavı sonucu başarısız olduğu dersi ikiye indirenler bir üst sınıfa ‘borçlu’ olarak geçiyordu. Bakanlık, dün yayımladığı genelgeyle başarısız olunan ders sayısı kaç olursa olsun bir üst sınıfa borçlu geçilmesini getirdi. Devamsızlıktan kalan öğrenciler de ‘genel af’la kurtuldu.

Lise öğreniminin 4 yıla çıkarılması, başarısız olan öğrenci sayısının 450 bine yaklaşması üzerine bakanlık ‘acil önlem’ olarak sınıf tekrarlamayı kaldırdı. Mevcut uygulamada üç dersten kalan öğrenci sınıf tekrarlarken, şimdi sınıf tekrarı yerine öğrenci hem üst sınıfta öğrenim görecek, hem de borçlu olarak geçtiği derslerin sınavlarına girecek. Genelgede şunlar yer aldı:

2004-2005’te 9, 10,11 ve 12. sınıflarda öğrenim gören öğrenciler ders sınırlaması olmaksızın istedikleri derslerden ortalama yükseltme sınavına, hazırlık sınıfında başarısız olanlar ise seviye tespit sınavına alınacak. Sınavlara girecekler, istemlerini 5 Ağustos’a kadar okul müdürlüğüne bildirecek.

Devamsızlık yüzünden başarısız olunduysa başarılarının değerlendirilmesinde devamsızlık durumları dikkate alınmayacak.

Bütün derslerden en az bir dönem notu bulananların notları, yıl sonu notu olarak kabul edilecek. Başarılı olanlar da isterse ortalama yükseltme sınavına girebilecek.

Bazı derslerden hiç dönem notu bulunmayan öğrenciler bu dersler ile başarılı olduğu derslerden yükseltme sınavına alınacak.

‘Sorumlu olduğu dersler de dahil başarısız olduğu ders sayısı en fazla 2 olanlar üst sınıfa devam ederler’ hükmü aranmayacak.

Uygulamalı beceri eğitimi halen devam eden Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek liseleri ile Anadolu Meslek liselerinde teorik ve uygulamayı eğitim sonunda devamsızlıktan başarısız duruma düşmüş öğrenciler, başarısız oldukları veya dönem notu alamadıkları derslerden ortalama yükseltme sınavına alınacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!