Sınıf geçme kararını veli verecek

Güncelleme Tarihi:

Sınıf geçme kararını veli verecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2001 00:00


Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim okullarındaki başarısız öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılıp yaptırılmaması konusunda velilerin görüşünün esas alınmasını istedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilköğretim okullarındaki başarısız veya devamsızlık süresini aştıkları için sınıf tekrarlamak zorunda kalacak öğrencileri sevindirecek kararlar aldı. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, yayınladığı genelgelerde söz konusu kararlara ilişkin izlenmesi gereken yöntemleri açıkladı. Öğrencinin sınıf geçmesinde kararın velisine bırakılmasına ilişkin genelge şöyle:

"İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 110. madde hükmü gereğince derslerin kesilmesini izleyen hafta başında yapılacak olan şube ve sınıf öğretmenler kurulunda, ülke genelinde uygulamada birliğin sağlanması için, söz konusu kurul toplanmadan önce il merkezlerinde il milli eğitim müdürünün, ilçelerde ilçe milli eğitim müdürünün başkanlığında ilköğretim okulları müdürleri ile toplantı yapılarak, söz konusu yönetmeliğin 48., 49. ve 51. maddeleri toplantıda gözden geçirilecektir."
Metin Bostancıoğlu, bu çerçevede yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı yapabilecek duruma gelemeyen öğrencilerin durumları çok yönlü olarak en ince detaylarına varıncaya kadar değerlendirilecek.

  • Öğrenciler hakkında herhangi bir şekilde ön yargılı olarak bağlayıcı karar alınmayacak, her öğrencinin durumu tek tek ele alınacak, başarısızlıkları değil, başarılı yönleri değerlendirilecek. Bu değerlendirmede bütün derslerin ve ders dışı eğitici çalışmaların ortak katkısıyla ilgi, yetenek ve becerileri dikkate alınacak.

  • Öğrenci velilerinden alınan yazılı görüşler için velilerle yüz yüze görüşme yapılacak ve öğrencinin geleceğiyle ilgili olarak sınıf tekrarı yapması veya yapmaması hakkında verilen nihai karar için öğrenci velisi ikna edilecek. Aksi takdirde velinin görüşü esas alınacak.

  • İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 48., 49., 51., ve 110. maddelerinin gereği yerine getirilmeden öğrenci hakkında karar veren okul yönetimi ve öğretmenler sorumlu tutulacak.

    İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin söz konusu maddeleri, öğrencilerin dersteki ve ders dışındaki durumlarının değerlendirilmesi ve bir üst sınıfa geçirilirken göz önünde bulundurulması gereken hususlar ile bu konuda yapılması gerekenleri öngörüyor.

    DEVAMSIZ ÖĞRENCİLER

    Bostancıoğlu, mazeretsiz olarak okula devamsızlık süresini aşan öğrencilerden, en az bir dönem notu alarak derslerinde başarı gösterenlere sınıf tekrarı yaptırılmaması konusunda yayımladığı genelgede de, söz konusu öğrencilerin başarı durumlarının nasıl değerlendirileceği hususunda tereddüte düşüldüğüne ilişkin, Bakanlığa sözlü ve yazılı başvuru yapıldığını ifade etti.

    İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin okula devam zorunluluğu ve devamsızlık sürelerine ilişkin maddelerine değinen Bostancıoğlu, söz konusu kanun gereğince yapılan devam takibi sonucunda öğrenimlerine devamları sağlanabilen öğrenciler ile İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 48. maddesine göre devamsızlık süresini aşan öğrencilerin, en az bir dönem notu almış olmaları kaydıyla devam süresini dolduran öğrenciler gibi işleme tabi tutulmalarını istedi.

    Bostancıoğlu, söz konusu durumdaki öğrencilerin derslerinde başarılı olmaları halinde devamsızlıktan dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaması, başarısız dersi veya dersleri olanların ise durumlarının şube öğretmenler kurulunda görüşülmesi talimatını verdi. (Ankara/aa)
  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!