Sinema salonlarının prestij yarışı: Üç boyutlu filmler

Güncelleme Tarihi:

Sinema salonlarının prestij yarışı: Üç boyutlu filmler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 00:00

Üç boyutlu sinema salonları, büyükşehirlerde hızla çoğalmaya başladı. Mars Sinema ve AFM Grubu üç boyutlu filmler için özel salonlar açtı. Bugün de İstanbul Şişli’deki Cevahir Movieplex sinemalarında üç boyutlu bir sinema salonu hizmete girdi. Üç boyutlu teknolojiyle çekilen filmlere ilgi her geçen gün artıyor.

Üç boyutlu filmleri daha çok gençler ve çocuklar, yeni bir şeyler deneme arzusuyla tercih ediyor. Bugüne kadar yaygınlaşmamasının en önemli nedeni gereken teknolojiyi kurmanın oldukça masraflı olması. Sinema salonları bu filmlerden çok fazla kar etmiyor. Ama üç boyutlu salonlar onlar için bir prestij göstergesi ve geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Mars Sinema ve AFM Grubu, üç boyutlu filmleri iki farklı teknolojiyle sunuyor. Her iki şirketin bugün Türkiye genelinde toplam altı salonu üç boyutlu filmler gösteriyor.

3D görüntüleme, sol gözün nesneleri sağ gözden farklı açılarda görmesine bağlı. İki gözün, nesnelerin derinliklerini ve uzaklıklarını algılaması için iki kamera kullanılıyor. Çekimler tamamlandıktan sonra bu iki görüntü birleştiriliyor. Özel gözlükler olmadan bakarsanız, iki ayrı görüntü üstüste binmiş gibi görüyorsunuz. Polarize filtreler içeren 3D
/images/100/0x0/55eab7cef018fbb8f8924315
gözlüklerle, iki gözün algıladığı farklı iki görüntü, beyinde birleşip tek bir görüntü halini alıyor. Böylece izleyiciler kendini filmin içinde hissediyor. Ellerini uzatıp filmdeki görüntülere dokunmak isteyenler bile oluyor. Salona girerken verilen gözlükler, çıkarken görevliler tarafından geri alınıyor ve sterilize ediliyor. Gözlük kullanan izleyiciler, kendi gözlüklerinin üstüne özel 3D gözlükleri takabilir.

Mars Cinebonus sinemalarındaki üç boyutlu Dmax filmlerin özelliği, şeritten değil dijital platformdan, bilgisayar teknolojisiyle perdeye yansıması. Görüntüler dijital kameralarla çekilip, üç boyutlu efektler yüklenerek gösteriliyor. Bir diğer özelliği defalarca gösterilse bile görüntü kalitesinin bozulmaması.

Filmler her yaş grubuna hitap edecek şekilde seçiliyor. Çocuklar için eğitici belgesellerden, yetişkinler için gerilim ve macera filmlerine kadar pek çok seçenek var. Filmlere her ay yenileri ekleniyor. Hepsi Ali Poyrazoğlu, Metin Serezli, Müşfik Kenter ve Ozan Güven gibi ünlü isimler tarafından seslendirilmiş. İsteyenler orijinal dilde de izleyebilir. Filmlerin süresi ortalama 12 -45 dakika arası. İstanbul ve Antalya’daki salonlara bu ayın sonunda Adana Dmax eklenecek. Cevahir Moviplex sinemalarında da bugünden itibaren üç boyutlu film gösterimleri başladı. Cinebonus’un Dmax teknolojisi filmleri artık burada da oynayacak.

Imax, üç boyutlu filmlerde kullanılan başka bir teknoloji. Dünyada 700 milyon kişi bu teknolojiyle film izliyor. Türkiye’ye de AFM sinemaları getirdi. Imax filmler Maltepe ve Ankara AFM’de gösteriliyor. Bu teknolojinin en önemli özellikleri, 45 dakika gibi, diğerine göre daha uzun süreli filmler oynatabilmesi ve görüntünün perdeye iki ayrı film şeridinden yansıması. Maliyeti çok yüksek olduğu için bu teknolojiyle çekilen filmler bir yıl kadar gösterimde kalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!