Şincan'da operasyon: 28 ölü

Güncelleme Tarihi:

Şincanda operasyon: 28 ölü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 14:01

Çin güvenlik güçleri Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bir kömür madenine saldırdıkları gerekçesiyle 28 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Haberin Devamı

Şincanda operasyon: 28 ölü

Doğu Türkistan olarak bilinen ve Uygur Türklerinin yaşadığı Şincan'daki bölgesel hükümet Eylül ayındaki saldırının "yabancı köktenci grupların etkisindeki teröristler tarafından" gerçekleştirildiğini iddia etti.

Resmi Şincan Daily gazetesi 18 Eylül'de Aksu kentinde Sogan kömür madeninde gerçekleşen saldırıda 5'i polis olmak üzere 16 kişinin öldüğü ve 18 kişinin yaralandığını yazmıştı. ABD destekli Asya'nın Özgür Radyosu ise iki ay önce saldırılarda 50 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Saldırganların dağlara kaçtığını, 10 bin kişinin her gün insan avına katıldığını yazan gazete "56 günlük aralıksız süren çatışmalardan sonra Şincan yabancı köktencilerin yönetimindeki vahşi terörist çeteyi yok etti. 28 haydut bütünüyle ortadan kaldırıldı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Asya'nın Özgür Radyosu bu hafta başında kadınlar ve çocukların da dahil olduğu, üç aileden 17 kişinin kömür madeni saldırısına yanıt olarak polis tarafından öldürüldüğünü bildirmişti.

İnsan hakları grupları Çin'in, hükümete karşı savaşan militan gruplarla ilgili ikna edici bir kanıt sunmadığını düşünüyor. Bu gruplar Şincan'daki huzursuzluğun Çin'in Uygur halkının kültür ve dini üzerindeki baskılarından kaynaklandığı görüşünde.

Çin hükümeti Batılı ülkeleri terör konusunda çifte standarda sahip olmakla suçluyor ve bazı Uygurların Ortadoğu'da savaşmak için radikal gruplara katıldığını savunuyor.

Şincanda operasyon: 28 ölü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!