Sınava 27 yaşındaki kızıyla birlikte girdi, tek tercihle istediği bölümü kazandı!

Güncelleme Tarihi:

Sınava 27 yaşındaki kızıyla birlikte girdi, tek tercihle istediği bölümü kazandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2017 14:52

3 çocuk annesi Handan Çetir, zorlu yaşam koşullarına rağmen çocukluk hayali olan üniversiteye girerek, okuma aşkının sınır tanımadığını gösterdi. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaşayan 53 yaşındaki Handan Çetir, eşinin vefatının ardından 3 çocuğuna yıllarca hem annelik hem de babalık yaptı. Çetir, zorlu yaşam mücadelesine rağmen okuma azminden hiçbir şey kaybetmedi.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayat hikayelerini belgeselleştirdiği, kitap okumanın yaşı ve mazereti olmadığını, koşulların zorlanabileceğini gözler önüne seren ve bulundukları illerdeki halk kütüphanelerinin müdavimleri olan dört "kitap kurdu"ndan biri olan Çetir, liseyi dışarıdan bitirmesinin ardından 27 yaşındaki kızı Hande Çetir ile üniversite sınavına girdi.

TEK TERCİHLE KAZANDI

Çetir, tek tercihle Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Meslek Yüksekokulu Geleneksel El Sanatları Bölümünü kazandı. Üniversite ikinci sınıf öğrencisi Çetir, ortaokula kadar Ankara Kızılcahamam'da okuduğunu, çok istemesine rağmen o dönemdeki bazı sorunlar nedeniyle okuyamadığını söyledi. Çetir, 17 yaşında evlendikten 7 yıl sonra eşinin öldüğünü ve 3 çocuğuyla yaşamını devam ettirmeye çalıştığını anlattı.

KIZIYLA AYNI BÖLÜMDE OKUYOR

Haberin Devamı

Kızının Bartın Üniversitesi’ni kazandığını anlatan Çetir, dükkanını kapatıp kendisinin de kızıyla Bartın'a yerleştiğini, kızı üniversite okurken kendisinin de halk eğitim kurslarına gittiğini belirterek, şunları anlattı: "Halk eğitim kurslarına giderken hocalarımdan biri eğitim durumumu sordu. Üniversite öğrencisi olmam durumunda daha faydalı olacağımı düşündü herhalde. Güzel bir eleştiri yapmasına rağmen zoruma gitti. 'Ben niye okumayayım.' diye düşündüm. Okumanın yaşı yok, bir engelim de yoktu. Okuyabilecek ortamım da vardı. Kızımla anlaştık, üniversite sınavına girdik, isteğimiz olan geleneksel el sanatları bölümünü seçtik. Tek tercihle buraya yerleştik."

 

'OKUMADIĞIM BİR ŞEY YOK'

Kütüphanenin de okula çok yakın olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren Çetir, "Fırsat buldukça hem araştırma hem okuma amaçlı kütüphaneyi kullanmaya başladık. Hemen hemen her gün uğrarız. İlk olarak romanlarla başladım, dünya ve Türk klasikleri... Şimdi de eğitim gördüğüm alanda kendimi geliştirebileceğim kitapları okuyorum ama elime ne geçerse okurum, okumadığım bir şey yok." diye konuştu.

 

Haberin Devamı

"HOCALARIMIZ BİZE ÇOK DEĞER VERİYOR"

Çetir, üniversiteye gelmeden farklı bir ortam beklediğini söyleyerek, "Bu yaştan sora niye okuyorsun?' der gibi bakacaklar diye bekliyordum ama hocalarımız bize çok değer veriyor. Çevremizden çok güzel tepkiler alıyorum. Çevremde duyanlar, 'Biz zaten biliyorduk senin sıra dışı okur olduğunu.' diyorlar. Ne güzel tepkiler alıyoruz. Benim zamanımda bu kadar olanak yoktu, şimdi kütüphaneler alternatif. Okumak istedikleri her şeye buradan ulaşabilirler." şeklinde konuştu. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!