Sınav sistemine her yıl 16.7 milyar harcanıyor

Güncelleme Tarihi:

Sınav sistemine her yıl 16.7 milyar harcanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2010 00:00

TED’in uzun süredir üstünde çalıştığı ortaöğretime ve yükseköğretime geçiş sistemine ilişkin raporu, sınav sistemi için her yıl 16.7 milyar TL harcandığını ortaya koydu.

SINAV sisteminin öğrenciler, okullardaki eğitim ve aileler üzerindeki etkileri ile çözüm önerilerinin yer aldığı rapor 12 ilde 11 bin 346 öğrenci üzerinde yapılan araştırmalar sonucu gerçekleştirildi. TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, raporun ticarileşen sınav sistemi ve okullardaki eğitimin değeri açısından rahatsız edici sonuçları işaret ettiğini söyledi.

Pehlivanoğlu “Dershaneler, özel dersler ve kurslarla sınav sistemi ailelere her yıl toplam 16 milyar lira harcatıyor” dedi. TED olarak 6 yıl önce yalnızca bir kolej olmadıklarını, aynı zamanda bir sivil toplum örgütü olduklarını ortaya koymak için Türkiye’deki eğitim sistemini masaya yatırdıklarını belirten Pehlivanoğlu “Üniversiteye giriş sistemi 7 kez değişti sorunun kaynağına inmek yerine sistemi değiştiriyorlar” şeklinde konuştu.

10 yılımız kaldı

Sınav sistemi sonuçları yüzünden artık nesil kaybetmek istemediklerini ve bu sebeple Türkiye’nin önündeki 10 yılı iyi kullanması gerektiğini söyleyen Pehlivanoğlu “Bu ülkenin önünde 10 yılı var. 10 yıl sonra orta yaşlı nüfus olacağız. Aç bir toplum sosyal adaletsizlik oluşturur bu da her açıdan risktir” diye konuştu. Çocuklar çocukluklarını yaşasın, dünya vatandaşı olabilsinler diye çalıştıklarını ifade eden Pehlivanoğlu “Onlar bizim çocuklarımız, yaşamak onların da hakkı” sloganıyla çıktıkları yolda inançlı olduklarını söyledi.

Sınav sistemi tehlikeli

TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, sınavların oluşturduğu baskı ile sınava hazırlık sektörünün sürekli büyüdüğünü ve okulların yerini alacak boyuta ulaştığını söyleyen Pehlivanoğlu 3357 lise olan bir ülkede 4193 dershane olmasının bir eğitim felaketi olduğunu, öğrencilerin okullarına gitmek istemediklerini, sınavda olmayan konuların okul programlarından çıkarıldığını, dershanelerde süren eğitim sonucu liselerin vakit kaybı gibi görülmeye başlandığını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!