Şimşek: Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla, iş alemiyle en ufak bir sorun yok

Güncelleme Tarihi:

Şimşek: Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla, iş alemiyle en ufak bir sorun yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 16:57

Şimşek: Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla, iş alemiyle en ufak bir sorun yok

Haberin Devamı

Gülseli KENARLI - Akın ÇELİKTAŞ / İSTANBUL (DHA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hollanda ile olan krize ilişkin, "Gerek Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla, iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak" dedi. İşsizlik rakamlarına ilişkin, "Türkiye ekonomisi bir çok şokla karşı karşıya kaldı. Bu şoklar ekonomide bir miktar yavaşlamaya yol açtı. Bu ister istemez işsizlik oranlarına da yansıyor. Ama inanıyorum ki bu geçici çünkü hükümet olarak birçok tedbir aldık. 16 Nisan'dan sonra, bu referandum belirsizliği aradan çıktıktan sonra güçlü bir 'evet' ile yatırımlarda devreye girecek. Yatırım demek, istihdam demek" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ukrayna Başbakanı Volodymyr Grosyman ile birlikte "Türkiye-Ukrayna İş Forumu"nun açılışına katıldı. Programın açılışına ayrıca Başbakan Binali Yıldırım'ın oğlu Erkan Yıldırım, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı. Mehmet Şimşek, açılış programının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bugün açıklanan Aralık ayı işsizlik rakamlarındaki artışın sorulmasına üzerine Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: "Türkiye ekonomisi bir çok şokla karşı karşıya kaldı. Bu şoklar ekonomide bir miktar yavaşlamaya yol açtı. Bu ister istemez işsizlik oranlarına da yansıyor. Ama inanıyorum ki bu geçici çünkü hükümet olarak birçok tedbir aldık. Bir taraftan istihdam seferberliği başlattık, bir taraftan yatırım seferberliği başlattık. Özellikle istihdam için çok güçlü teşvikler verdik. İnanıyorum ki Şubat-Mart'tan itibaren bu verdiğimiz teşvikler, özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği rakamlara yansımaya başlayacak. Yatırım konusunda da çok ciddi teşvikler geldi. 16 Nisan'dan sonra, bu referandum belirsizliği aradan çıktıktan sonra güçlü bir 'evet' ile yatırımlarda devreye girecek. Yatırım demek, istihdam demek. İhracata da destekleri 3 kat artırdık. Çok ciddi teşviklerimiz var. Yatırım, ihracat ve istihdam seferberliği bu dönemin, bu işsizlikteki artışın geçici olacağını ima ediyor. Kısa vadede yakın dönemde yaşanan sıkıntıların yansımaları söz konusu. Biz sorunun farkındayız. Gerekli tedbirleri aldık. Almaya devam edeceğiz. İnanıyorum ki tekrar işsizlik oranı aşağı doğru o eğilime girer."

"TÜRKİYE'NİN MENFAATİNE OLAN BİR KONU"

Şimşek, 2017 yılında Türkiye ve AB arasındaki ticari ilişkileri nasıl gördüğünün sorulması üzerine, "Ekonomi aslında ilişkiler yeni bir evreye girmiş durumda. Aralık ayında AB Komisyonu oy birliği ile Türkiye ile gümrük birliğini genişletme, derinleştirme, mevcut gümrük birliğine ilaveten hizmetler sektörü, kamu alımlarını ve tarımı da kapsayacak şekilde genişletme kararı verdi. Hükümet olarak biz de zaten Ekonomi Bakanlığımıza bu konuda gereken iradeyi gösterdik, yolunu açtık. İnanıyoruz ki bütün bu zaman zaman ortaya çıkan bazı ülkelerle gerilime rağmen AB ile ekonomik anlamda karşılıklı menfaate dayalı entegrasyon devam edecek. O Türkiye'nin menfaatine olan bir konu." şeklinde konuştu.

UKRAYNA İLE SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

Şimşek, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşmasının ne zaman imzalanacağının sorulması üzerine, "Bu ziyarette de çok net olarak ortaya çıktı her iki tarafın da oturup bazı konularda uzlaşması gerekiyor. Serbest ticaretten biz korkmuyoruz. Biz dışa açık, rekabetçi bir ekonomi olma noktasında güçlü bir iradeye sahibiz. Zaten bunu da gösterdik. Anladığım kadarıyla tarımla, tekstil ilgili bazı konular. Her iki taraf için önemli olan bazı alanlar var. O konuda bir uzlaşma sağlanırsa her halde tamamlanır diye düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi.

HOLLANDA'YA TİCARİ YAPTIRIMLAR

Mehmet Şimşek, Hollanda ile yaşana diplomatik kriz nedeniyle ticari yaptırımların uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine, “Hükümet olarak ne Hollanda halkına yönelik ne de iş alemine yönelik her hangi bir sorunumuz yok. Sorun Hollanda hükümetinin demokrasiyle, Avrupa'nın ilkeleriyle, değerleriyle uymayan tutum ve davranışlarıdır. Çok açık ve net olarak ifade edildi. Gerek Hollanda halkıyla gerekse ticaret erbabıyla, iş alemiyle en ufak bir sorun yok ve bu yönde en ufak bir sıkıntı olmayacak." diye konuştu.



(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!