"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Simit kavgası

Sabahları işe giderken ya da akşamüstleri evde çay içerken simit aldığınız bir simitçi var mı?

Simitlerini başlarının üzerinde taşıyarak
mahalle mahalle gezen simitçiler hâlâ var ama artık belediyelerin belirlediği yerlerde ve arabalarının içinde simit satanların sayısı
daha çok gibi.
Bugünlerde simitçilerin yer kavgası oluyor mu bilmiyorum ama eskiden, eski İstanbul’da çokmuş.
O zamanlar kahvehaneler akşam ezanından dört saat sonraya kadar açık kalabiliyormuş ve
elbette ki kahvehanelerde içilen çayların en önemli eşlikçisi simitmiş.
Seyyar olarak çalışan simitçilerin en belirgin satış yerlerinden biri olan bu kahvehanelerde simitçiler arasında zaman zaman tartışmalar çıktığı da görülüyormuş.
Tartışmaların sebebi ise bir simitçi içeride satış yaparken bir diğerinin içeriye girip satış yapmaya çalışmasıymış.
Tartışmalar çoğunlukla tatlıya bağlanıyormuş ama bazen kavgaya dönüştüğü de oluyormuş.
Şimdilerde daha düzenli hale geldi seyyar satıcıların nerede satış yapacağı, ama hâlâ böyle tatsız durumlarla karşılaştığımız oluyor
değil mi?

KIYMALI YEŞİL FASULYE

Fasulyelerin uç kısımlarını kırarak ayıkladıktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye bölün.
(varsa kılçıklarını ayıklayıp çapraz ya da verev şekilde doğrayabilirsiniz) Soğanı soyup incecik yemeklik doğrayın.
Zeytinyağını ve kıymayı orta boy geniş bir tencereye aktarıp orta ısılı ateşte, kendi suyunu verip çekinceye kadar, 2 dakika kavurun. Yemeklik doğradığınız soğanları ve salçayı ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
Fasulyeleri ekleyip tuz, karabiber ve tozşekeri katın ve arada sırada karıştırarak fasulyenin rengi iyice yeşil oluncaya kadar, 5 dakika daha pişirin.
Sıcak suyu da ilave edip orta ısılı ateşte kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Eğer yemeğe patates koyacaksanız, sıcak suyu koyduğunuz sırada ekleyin.
Not: Bazen fasulye çok su salabilir. Siz duruma göre 2, 3 ya da 4 su bardağı sıcak su ilave edin.

Malzeme listesi

1 kg yeşil
ayşekadın fasulye
300 gr az yağlı dana kıyma
1 adet büyük boy
kuru soğan
6 çay kaşığı domates salçası
(yarısını biber salçası olarak da kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 çay kaşığı tozşeker
Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı
(25-30 gr tereyağı da
kullanabilirsiniz)
3-4 su bardağı sıcak su

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI