GeriSeyahat Şimdi uçun ucuz uçun
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şimdi uçun ucuz uçun

Şimdi uçun ucuz uçun

Gökyüzünde promosyon savaşı başladı. Rezervasyonunu hemen yaptıran, biletini erken alan iç hatlarda tek yön 29,99 lira, Almanya’ya 19 Euro, Pekin’e de 390 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçabiliyor.

Birçok havayolu uçaklarını doldurabilmek için promosyonlu koltuk sayısını arttırdı. Üstelik ilan edilen fiyatların çoğuna vergiler ve harçlar dahil. Yani şu zamanlar uçmanın tam zamanı. İyi bir araştırma yaparak Avrupa fiyatlarına Amerika ya da Uzakdoğu’da birçok kente gitmeniz mümkün!

İŞTE KAÇIRILMAYACAK FIRSATLAR

* Ukraynalı Aerosvit Havayolları, İstanbul çıkışlı, Kiev aktarmalı Donetsk’e 79, Odessa’ya 99, Minsk’e 100 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor. Ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş bilet fiyatlarına vergi ve harçlar dahil değil.

* Letonyalı Air Baltic Havayolları, 10 Ocak-28 Mart 2011 tarihleri arasında İstanbul’dan Riga’ya vergiler dahil 80 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor.

* Air France, ekonomi sınıfı Boston’a ve New York’a 348, San Francisco’ya 536, Madrid’e 171, Valencia’ya 175, Tokyo’ya 606, Delhi’ye 542, Singapur’a 607, Johannesburg’a da 557 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor. First Class uçmak isterseniz New York, Washington, Los Angeles 6359, Atlanta ve Houston ise 6369 Euro. Fiyatlara vergiler dahil, hizmet bedeli hariç.

Şimdi uçun ucuz uçun


* Alitalia, 31 Mart’a kadar geçerli Barselona, Madrid, Amsterdam, Brüksel, Paris, Nice, Londra, Moskova, Cenevre, Münih ve Frankfurt’a 149, İtalya’da Roma, Milano, Venedik, Bologna, Floransa’ya da 169 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor. Ücretlere vergiler dahil, servis hizmeti hariç.

* Atlasjet, yolcu sadakat programı ‘Jetmil Elite Kart’ üyelerinin aldıkları ekonomi sınıfı biletlerini 30 lira karşılığında business’a yükselterek ön koltuklarda oturma imkanı ve ekstra 10 kilogram bagaj hakkı veriyor.

* İtalyan Blu-Express Havayolları, yılbaşını Roma veya Milano’da geçirmek isteyen yolcular için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan vergiler dahil 153 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor. Seferler cumartesi hariç her gün karşılıklı yapılıyor.

* Borajet, 26 Mart 2011’e kadar yılbaşı ve sömestr tarihlerinde de geçerli tüm hatlarında tek yön vergi ve hizmet harçları dahil fiyatlar 55 liradan başlıyor.

* British Airways, İstanbul-Londra Heathrow arasında ekonomi sınıfında vergiler dahil, servis ücretleri hariç gidiş-dönüş bilet fiyatı 187 Euro’dan başlıyor. 31 Aralık’a kadar biletlerini satın alan yolcular bu fırsattan 1 Ocak-31 Mart 2011 tarihleri arasında yapacakları yolculuklarda yararlanabilecek.

* Emirates, 2 Şubat’tan itibaren uçacağı Irak’taki ikinci noktası olan Basra seferlerinde bilet fiyatları ekonomi 652, business 1387 Euro’dan başlıyor. Fiyatlara vergi ve harçlar dahil. Havayolu iki haftada bir perşembe günleri ‘Keşif Fiyatları’ kampanyası yapıyor. 30 Aralık’ta gerçekleşecek kampanyada sadece o güne özel yüzde 25 indirim yapılıyor.

* Etihad, vergiler dahil, servis bedeli hariç Abu Dabi’ye ekonomi 378, business 978, Seul’e ekonomi 612, bussiness 1939, 1 Ocak 2011’den itibaren de Bangalore’a ekonomi 521, bussiness 1416 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor.

* Finair, Helsinki’ye 119, Moskova’ya 130, Oslo ve Kopenhag’a 160, Pekin’e 390, New York’a 410, Tokyo’ya 550 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor. Ücretlere vergi ve harçlar dahil değil.

* Germanwings, Noel’de Almanya’ya gidecekler için Bonn’a tek yön vergiler hariç 19 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçma imkanı veriyor. Biletler havayolunun internet sitesi veya Türkiye Genel Satış Acentesi Airep’ten alınabilir.

* Spanair, İstanbul Sabiha Gökçen’den vergi ve harçlar dahil Barcelona’ya 130 Euro’dan başlayan fiyatlar sunuyor.

* SunExpress 20 Mart 2011’e kadar yapılacak tüm iç hat uçuşlarında 100 bin bileti her şey dahil 29,99 TL’den internet sitesi ve çağrı merkezlerinden satışa açtı.

* THY, 31 Aralık’a kadar Singapur’a 612, Bişkek’e 397, Duşenbe’ye 490, Seul’e 662, Bangkok’a 629 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor. 26 Aralık’ta başlayacak Dakka 774, 29 Aralık’ta başlayacak Vietnam’da Ho Chi Minh (Saygon) 976 dolar. 31 Mart 2011’e kadar THY Frankfurt, Münih, Düsseldorf, Köln, Berlin, Hamburg, Hannover, Sturtgart ve Nürmberg’e 129 Euro’dan başlayan fiyatlar uyguluyor. Kuzey Amerika’da ise 31 Mart 2011’e kadar Washington DC 786, Los Angeles 856 Euro’dan başlıyor. 26 Mart 2011’e kadar iç hatlarda tüm vergi ve harçlar dahil tek yön 94 liradan başlayan fiyatlar sunuluyor.

* Kuveytli Wataniya Havayolları, 26 Mart 2011’e kadar geçerli İstanbul Sabiha Gökçen’den Kuveyt’e ekonomi 310 Euro’dan başlayan fiyatlarla uçuyor.

KURALLARA DİKKAT

* ELİNİZİ ÇABUK TUTUN: Promosyonlar genellikle uçaktaki 5-20 koltuk için geçerli. Rezervasyon ve biletleme işlemleri için hızlı davranmakta fayda var. Birçok rezervasyon için opsiyon süresi yani biletleme yapılması için sadece 24 saat veriliyor.

Şimdi uçun ucuz uçun


* İPTAL VEYA TARİH DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIYOR: Promosyonlar, talebin düşük olduğu tarihlere göre ayarlanıyor. Bu tür biletlerde kuralları iyi öğrenin. Birçoğunda tarih değişikliği yapılmıyor. İptallerdeyse ücret iadesi yok. Bu nedenle seyahat tarihinizi kesinleştirmekte yarar var.

* TARİHLERİNİZİ AYARLAYIN: Doluluğun maksimuma ulaştığı yılbaşında (31 Aralık 2010-3 Ocak 2011) ve şubat tatilinin başladığı 31 Ocak 2011-13 Şubat 2011 arasında promosyon kampanyaları geçerli değil.

* FARKLI ALTERNATİFLER ARAYIN: Bu tarihlerde tek yön bilete ihtiyacınız var. Örneğin ABD’de Boston’da oturuyorsunuz. Türkiye’ye uçacaksınız. Boston’dan bilet bulamazsanız Washington DC gibi alternatiflere bakın. Biletinizi tek yön pahalı olacağı için gidiş-dönüş alın.

* BEDAVA OTEL: THY, yurtdışında örnekleri olduğu gibi Hong Kong’dan gelen ve Avrupa, Ortadoğu noktalarına devam eden yolcularına bir gece İstanbul’da ücretsiz konaklama veriyor. İsteyen şehir turlarına katılıp müzeleri gezebiliyor. Bu uygulama büyük ilgi görüyor.

Erzincan’a uzay terminali

İŞTE O TERMİNAL / FOTOGALERİ

Erzincan’ın yıllık yolcu kapasitesini 120 binden 2 milyona çıkartacak yeni uzay tipi terminali Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yapacağı açılış için gün sayıyor. Temeli geçtiğimiz yıl temmuz ayında atılan ve inşaatı Sera Yapı Endüstrisi tarafından rekor sürede tamamlanan terminal, pist yenileme ve apron inşaatlarıyla birlikte 72 milyon liraya mal oldu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın alışveriş merkezine benzettiği iki katlı cam dış yapıya sahip terminalin toplam alanı 13 bin metre kare. Yüksek Mimar Yakup Hazan’ın tasarladığı terminale aynı anda yedi uçak yanaşabiliyor. 350 araçlık otoparka sahip terminal, Erzincan’a yurtdışı seferlerinin yapılması için de önemli bir altyapı sağlayacak.

Projenin başında ise TAV Havalimanları Holding’in CEO’su Sani Şener’in oğlu Ahmet Ozan Şener bulunuyor. 27 yaşındaki İnşaat Mühendisi Ahmet Ozan Şener, aynı zamanda şirketin Dubai’deki inşaatlarında da görev yapıyor.

Lufthansa hafifliyor

Alman Lufthansa Havayolları, 170 milyon Euro yatırımla kısa ve orta menzilli uçaklarının kabinlerini yeniliyor. İnce, yeni nesil koltuklarla kabin ağırlığını yüzde 30 azaltmayı hedefleyen havayolu, yolcularına dört santimetre daha fazla aralık sunacak.

Uçaklara 2011 sonundan itibaren konulmaya başlanacak koltukların her birinin ağırlığı 10.8 kilogram. Normalde tek bir koltuğun ağırlığı 12,6-17 kilogram arasında değişiyor. Uygulamayla birlikte Lufthansa uçakları toplam 14 bin 304 kilogram hafifleyecek. Böylece uçakların yakıt tüketimi azaltılarak çevreyi daha az kirletmesi sağlanacak. 2011 sonuna kadar toplam 2 bin koltuk değiştirilecek.

İÇ HATLARDA DÜRÜM

Lufthansa iç hat ve çevre ülkelere yapılan seferlerindeyse yeni ikram konseptine geçiyor. Daha doğal hazırlanan ‘dürüm’ şeklindeki ikram özel kutularda yolculara verilecek. İki saatin üzerindeki uçuşlardaysa sıcak yemek servisi yapılacak.

False