Şimdi sıra dev kadınlarda

Güncelleme Tarihi:

Şimdi sıra dev kadınlarda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2005 01:26

1987’de Bayan Basketbol Milli Takımı antrenör Fehmi Sadıkoğlu yönetiminde faaliyete geçmişti. 18 yıl önce Avrupa Şampiyonası çok uzak bir hedefti. Bugün Türk Milli Takımı evsahibi olduğu Avrupa Şampiyonası’nda en azından çeyrek finali hedefliyor.

Antrenör Cem Akdağ yönetimindeki 14 bayan basketbolcu 2 Eylül’de Sırbistan-Karadağ’la oynayacakları ilk maçı bekliyorlar. Hepsi ağız birliği etmişçesine ‘beşincilik’ hedefini de gözlerine kestirmiş. Çünkü Avrupa beşinciliğinin 2006’da Brezilya’daki

Dünya Şampiyonası kapısını açacağını çok iyi biliyorlar. Milli Takım, Rusya, İspanya, Litvanya, Romanya ve Sırbistan-Karadağ gibi güçlü takımların bulunduğu B Grubu’nda mücadele edecek. İlk dörde girenler çeyrek finale yükselecek, çeyrek finalden itibaren eleme sistemiyle şampiyon belirlenecek. Milli Takım oyuncuları yaptığımız özel fotoğraf çekiminde son derece neşeliydi. Antrenman öncesinde Senih Gürmen’in objektifine ve direktiflerine sabır gösterdiler. Biz de 12 dev kadını size tanıtmak istedik.

EŞİ ANTRENÖR O OYUNCU

Aylin Yıldızoğlu (29) 1,75 m Ceyhan Belediyesi:
İki yıl önce çocuk doğurmak için basketbola ara verdi. Milli takımda antrenör yardımcısı olan eşi Ceyhun Yıldızoğlu’yla birlikte çalışıyor. Zamanının büyük kısmını iki yaşındaki oğlu Ege Tan’a ayırıyor. Boş zamanlarında boncuklarla takı yapıyor. Sonra da bunları Milli Takım’daki arkadaşlarına hediye ediyor.

FUTBOLCU ZANNEDİLDİ

Esmeral Tunçluer (25) 1,73 m Mersin Belediye:
Gard mevkiinde Milli Takım’ın önemli kozlarından. 14 yıl önce Fulya’daki Beşiktaş tesislerinde futbol oynarken keşfedildi. Hatta önce onu izleyenler erkek zannetmişti. Bir ara Fenerbahçe forması giydi ve lig şampiyonluğu gördü. Geçen yıl Beşiktaş’la lig şampiyonluğu sevinci yaşadıktan sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okuyor. Geçen yıl evlendi. Eşiyle birlikte İstanbul Kızıltoprak’ta ev yemekleri yapan bir lokantaları var.

DANS ETMEYİ SEVİYOR

Sariye Gökçe (26) 1,76 m Mersin Belediye:
Adana’da başarılı bir dönem geçirdikten sonra Ceyhan Belediyespor’dan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne transfer oldu. 1.5 yıllık nişanlı. Dans etmeyi çok seviyor ama Mersin’de bir bar hariç başka mekan yok. Romantik film izlemeyi ve hip hop müziği seviyor. Osmanlı tarihi üzerine kitaplar okuyor.

ÜŞENGEÇ SKORER

Yasemin Horasan (22) 1,87 m Beşiktaş:
Geçen sezon Beşiktaş’ı lig şampiyonluğuna taşıyan en önemli kozlardan biriydi. Babası eski bir futbolcu. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü’nde okuyor. Üşengeçliği yüzünden Beşiktaş’ın maçlarını yaptığı Akatlar Spor Salonu’na bile arabayla gidip geliyor. Hayata pozitif bakan, gülmeyi seven, esprili bir kişiliğe sahip. Türk Sanat Müziği seviyor. Takımın biraraya geldiği her fırsatta söylediği şarkılarla arkadaşlarını havaya sokuyor. Son dönemde Dan Brown’ın romanlarını beğenerek okudu.

HARUN HAYRANI

Müjde Yüksel (23) 1,80 m Beşiktaş:
Başarılı forvet oyuncusu Fenerbahçe’den Beşiktaş’a transfer oldu. Marmara Üniversitesi Almanca İşleme son sınıf öğrencisi. Boş zamanlarında erkek arkadaşıyla Moda ve Caddebostan’da dolaşıyor. Arada bir Beyoğlu’nda Mojo rock bara gidiyorlar. Hayvanları çok seviyor. Ailesinden ayrı eve çıkınca köpek alacak. En son Trevanian’ın Şibumi kitabını okudu. En beğendiği basketbolcu Harun Erdenay.

MÜLTİMEDYA MERAKLISI

Nilay Yiğit (26) 1,70 m Fenerbahçe:
Oyun kurucu pozisyonunda soğukkanlı performansıyla dikkat çekiyor. Geçen sezon Fenerbahçe formasıyla ligde ve FIBA Avrupa Kupası’nda final oynadı. Türkiye Ligi’nin asist kraliçesiydi. Playstation’da basketbol ve futbol oynamaya bayılıyor. 120 filmlik bir DVD koleksiyonu var. Kampta bile film izliyor. Okumaya da vakit ayırıyor. En son Ayşe Kulin’in Bir Gün romanını okudu. Karşıyaka erkek takımının antrenörü Ahmet Kandemir’le beraberliğini sürdürüyor.

SORUN ÇÖZÜCÜ

Serap Yücesir (32) 1,88 m Fenerbahçe:
Fenerbahçe’nin ve Milli Takım’ın değişmez pivotlarından. Bir sezonluk Galatasaray dönemi hariç yıllardır Fenerbahçe forması giyiyor. Geçen yıl takımını FIBA Kupası’nda finale kadar taşıdı. Fenerbahçe antrenörü Zafer Kalaycıoğlu’na göre takımın sorun çözücüsü: Sıkıntılı anlarda ortalığı yatıştırıyor. Boş zamanını 3.5 yaşındaki oğlu Canyüce’ye ayırıyor. Puzzle yapmayı ve kitap okumayı seviyor. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu olan Yücesir Türkiye’deki eczacılığa yeni bir soluk getirmek istiyor. Bu amaçla ilaç dışında birçok ürünün satılacağı bir eczane açacak.

İTALYAN LOKANTASI VAR

Arzu Bildirir (32) 1,87 m Mersin Belediyespor:
Takımın en tecrübeli elemanlarından. Geçen yıl Beşiktaş’ta kariyerindeki şampiyonluklara bir yenisini ekledi. Daha önce Galatasaray, Fenerbahçe ve BOTAŞ formasıyla şampiyonluklar yaşadı. Yeni sezonda Mersin Büyükşehir Belediyespor forması giyecek. Saha içindeki liderliğini saha dışında da sürdürüyor. Özellikle kamplarda psikoloji ve felsefe kitapları okuyup gençlere örnek oluyor. İstanbul Üniversitesi Otelcilik Yüksekokulu mezunu. İki yıllık evli Arzu Bildirir eşiyle birlikte İstanbul’un Kozyatağı semtinde Pulcinella isimli bir İtalyan lokantası açtı. Antrenman ve maçlardan sonra akşam servisine yetişiyor.

TAKIMIN SESSİZ ELEMANI

Birsel Vardarlı (21) 1,73 m Migros:
Geçen sezon Migros formasıyla son derece başarılıydı. Genç yaşına karşın ligin en değerli 10 oyuncusundan biriydi. Sessiz ve sakin, fazla konuşmayı sevmiyor. Televizyonda NBA maçlarını izliyor. En beğendiği oyunculardan biri Hidayet Türkoğlu. Türkçe pop dinliyor ve komedi filmleri izliyor.

STANFORD’UN YILDIZIYDI

Şebnem Kimyacıoğlu (22) 1,81 m Beşiktaş:
Elektronik mühendisi babasının işi nedeniyle yerleştiği ABD’de doğdu. Tekvandoda siyah kuşak aldı. Stanford Üniversitesi’nde ekonomi okurken basketbol takımının yıldızlarındandı. Orta mesafeli şutları ve mücadele gücüyle rakiplerin korkulu rüyası oldu. Bu yıl diplomasını alıp Beşiktaş’la anlaştı. Kimyacıoğlu sıkı bir Madonna ve Will Ferrell hayranı.

WNBA’DA OYNAYAN İLK TÜRK

Nevriye Yılmaz (25) 1,93 m Fenerbahçe: Bu yaz İtalya’nın Como takımından F. Bahçe’ye geçti. Bulgaristan’ın Filibe kentinde doğdu, zorunlu göç sebebiyle 1989’da Türkiye’ye geldi. İÜSBK’de ve Galatasaray’da oynadı. Yunanistan, İtalya, Bulgaristan’da forma giydi. 1999’da henüz 19 yaşında ABD’de kadınlar ligi WNBA’e seçilen ilk Türk oldu. Yeşilköy’deki balık lokantalarını seviyor. Ama asıl büyük tutkusu sinema: Amerikan polisiyelerine bayılıyor.

TÜM AİLESİ BASKETBOLCU

Şaziye İvegin (23) 1,80 m Fenerbahçe: Babası eski bir basketbolcu. İki kız kardeşi Naile ve Ayşe İvegin de BOTAŞ’ta forma giyiyor. Geçen yıldan beri İstanbul’da nişanlısıyla yaşıyor. 16 Eylül’de Adana’da evlenecekler. Yeni sezonda Latin dansları kursuna gitmek ve İtalyanca öğrenmek istiyor. Hayvanlardan çok korkan İvegin sıkı bir Danielle Steel okuru. Hidayet Türkoğlu ve Allen Iverson’ı beğeniyor. Fenerbahçe futbol takımının da sıkı bir taraftarı.

FUTBOLSEVER OYUNCU

Hülya Özdemir (25) 1,82 m Ceyhan Belediyesi: Basketbole Adana’da başladı. Dört yıl oynadığı Çankaya Üniversitesi takımından bu yaz Ceyhan Belediyesi’ne transfer oldu. Hacettepe Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu’nda okuyor. Geçen yıl evlendi. Koyu Galatasaraylı eşiyle futbol maçı izlemeyi ve fasıla gitmeyi seviyor. En beğendiği basketbolcular NBA’den Arjantinli Emmanuel Ginobili ve Türkiye’den Harun Erdenay.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!