Şimdi orada olma zamanı Midilli

Nasıl gittim?

Haberin Devamı

İşte size “karşıdan küçücük sandığımız, varınca büyüklüğüne inanamadığımız” bir Kuzey Ege adası daha. Sakız’ı pekala münferit gezebilirsiniz ama Midilli’ye ilk gidişinizde mutlaka bir tur ile gidin. Ada ile çalışan en düzgün turlardan biri Demre Tour. 17 yıldır karşılıklı tur düzenliyorlar. Tesadüfen internetten bulduğum şirket, bugüne kadar gördüğüm en düzgün ve disiplinli tur acentelerinden biri çıktı. 2 gecelik, konaklama+ulaşım+kahvaltılar+rehberlik hizmeti+transferler gibi pek çok detay içeren paket fiyatları 140 Euro’dan başlıyor. Ekim sonuna kadar her hafta sonu, kış boyunca 2 haftada bir tur var. Feribot Ayvalık’tan hareket ediyor. Sizi daha Ayvalık’ta tur yetkilileri karşılıyor. Dönene kadar da eşlik ediyorlar. Telefon (0266)384 85 86 www.demretour.com

Haberin Devamı

Neden gidilir?

Midilli 12 adaların belki de en sevimlisi. Abartısız, sade ama görgülü. Deniz ürünleri nefis. Kallavi bir yemekten, her şey dahil en fazla 13-14 Euro’ya kalkabiliyorsunuz. (Adam başı 8 Euro’luk hesap ödediğimiz bile oldu). Deniz mevsimi dışında da görülebilecek nefis köyleri, zeytinyağı müzeleri, kiliseleri ve Osmanlı’dan kalma sanat eserleri var. Ama daha da önemlisi Midilli’nin bir ruhu var.

Ne alınır?

Yunanistan’ın milli içkisi Uzo, Uzo’nun ana vatanı Midilli. Hatta dünyanın en iyi Uzo’su kabul edilen BARBAYANNİ markası burada üretiliyor. Uzo’dan sonra ikinci milli içecek FRAPPE. Çocuk yaşlı herkes mütemadiyen buzlu bir nescafe çeşidi olan frappe içiyor. Ayrıca adanın en önemli diğer geçim kaynakları sardalye balığı ve kefalotiri (kelle) peyniri. Her ikisinin de envai çeşidi var. Özellikle Mandamados Köyü’ndeki mandıraya uğramadan dönmeyin.

Molivos ve Petra

Molivos etkileyici bir Ortaçağ kenti, Petra ise bu kentin 5-6 dakika yakınında plajları ile ünlü bir sahil köyü. Molivos, Ortaçağ kalesinin çevresine ve altına yayılmış. Bütün evler, taştan veya ahşaptan yapılmış. Avlular ve balkonlarla birlikte farklı bir güzelliği ve son derece enteresan bir şehir planı var. Kentte 18. Yüzyıl’a dayanan birçok konak muhafaza ediliyor. Bunların biri, çok iyi işlenmiş duvar resimleri ile süslenmiş olan Giannakou Konağı.

Haberin Devamı

Deneysel Yunan Mutfağı: Lemvurgio

Midilli Limanı’nın kuzeye doğru hemen bir üst semti olan Panayuda bölgesi, sirtaki ve canlı buziki geceleri yapan yerel restoranları ile ünlü. Bunlardan en sade ama en şık olanı, denize sıfır kocaman taş bir binada, yeni açılan Lemvurgio isimli restoran. Favanın, kalamarın, beğendili kuzu etinin en farklı usulde pişirilmişini burada tadabilirsiniz. Yunan mutfağının deneyselini de gördüm ya şu dünyada. Ama gerçekten çok başarılılar.

Osmanlı binası şimdi nefis bir pastane: Panellinion

1800’lerde Osmanlı tarafından banka binası olarak yaptırılmış, 1900’lerin başında pastaneye dönüştürülmüş. Kubbeli devasa kilisenin tam karşısında. Bir kapısı Ermu Caddesi’nde, bir kapısı kordon boyunda. Klasik ve şık. Duvarlarda Midilli’nin büyütülmüş eski fotoğrafları var. Kahvesi çok güzel. Her içeceğin yanında bir de kurabiye ikram ediyorlar.

Haberin Devamı

Mucizeleri ile ünlü kiliseler

Midilli Adası’nda pek çok kilise var ama dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekenleri Ayosos’taki Ayos Therapontos Kilisesi, ismiyle aynı yerdeki Taksiyarhis Kilisesi.

Tam Yunan işi: Rembetis

Merkezdeki ünlü alışveriş caddesi Ermu bitip de eski limana varınca deniz kenarında bir lokanta. Tam Yunan işi. İsli uskumru çirozu olağanüstü! Kalamar bütün bütün ve lokum gibi geliyor sofraya!

Hem börekçi, hem lokmacı: Kambetsos

Kordon boyunda lokmacı ve börekçi. Sabaha kadar açık! Lukumas (tarçınlı Karşıyaka lokması), bugaça (içi muhallebili börek) ve tiropita (peynirli su böreği) yiyebilirsiniz. Hiç fena değil. Ama üzgünüm çay yok, frappe içeceksiniz!

Yazarın Tüm Yazıları