Şimdi lahana mevsimi

Üzerine basa basa “sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin” diyor uzmanlar.

GDO’lu besinler, hormonlar derken kafası iyice karışmış olan bizler o kadar alıştık ki manavlarda her mevsim her şeyi görmeye, hangi sebzenin hangi mevsime ait olduğunu bile unuttuk. Oysa her mevsimin kendine has sebze, meyvesi var.
İşte kış mevsiminin sebzelerinden biri de lahana. Kökeni Avrupa olan lahana, soğuk iklime dayanıklılığı nedeniyle günümüzde de Kuzey ve Orta Avrupa ülkelerinde çok tüketilen sebzelerin başında geliyor.
İyi bir C vitamini kaynağı olan lahana, ayrıca toksin atıcı özelliğiyle de dikkat çekiyor. Lahana diyetiyle zayıflayan ya da selülitlerini azaltmak için lahana diyetine başvuranların sayısı da az değil.
Özellikle beyaz lahananın bir başka dikkat çekici özelliği de kuvvetli bir antioksidan olması. Toksin attırıcı ve vücudun direncini arttırıcı olarak da kullanılan lahana aynı zamanda hormonlarımızı dengelemeye de yardımcı olur.
Lahananın gücü yeni keşfedilmiş değildir ayrıca. Eski Yunan mitlerinde bile lahanadan söz edilir. Trakyalı Kral Lycurgus’a atfedilen bir mitte, şarap tanrısı Dionysos’a mukavemet gösterebilecek güce sahip tek yiyeceğin lahana olduğu söylenmiştir.
Yunan filozofu Diogenes’in de sadece lahanayla beslendiğini öğrendim. Diogenes’le aynı dönemde yaşayıp, “Lahana ömrü kısaltır” diyen Aristippus gibi bazı filozoflar çıkmışsa da, Diogenes 90’lı yaşlarında vefat etmiştir.
Ayrıca lahana Türk mutfağında yeri sağlam olan sebzelerden biridir. Çocukların pek sevmediği, bazılarımız içinse “yeri başkasıyla doldurulmaz” bir lezzet olan kapuska, hem zeytinyağlısı hem kıymalısı yapılan lahana yaprağı sarması ve tabii ki sofralarımızın vazgeçilmez iştah açıcısı olan lahana turşusu, lahananın mutfağımızdaki yerini tarif etmeye yeter de artar herhalde.
Lahanayı, yılın yoğun ve yorucu geçen bu son günlerinde sofralarımızdan eksik etmeyelim.

ÇİLEKLİ KUP ELENA

Malzeme listesi


· 300-400 gr çilek
· 2 su bardağı tatlı yoğurt
(kaymaksız ve susuz olmalı)
· 1 su bardağı hazır süt kreması
(küçük paket, 200 ml)
· 1 su bardağı tozşeker
· 1 yemek kaşığı limon suyu
· varsa 3-4 top vanilyalı dondurma

Çilekleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tavla zarı formunda doğrayarak bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, yoğurdu mutfak robotuna ya da blendere koyup üzerine hazır süt kremasını ekleyin. Tozşekeri ve limon suyunu da ilave ettikten sonra varsa vanilyalı dondurmayı da katın. Malzemeleri aralıklı olarak (robotu ya da blenderi bir durdurup bir çalıştırarak) çekip püre haline getirin. Çilekleri kup bardaklarına ya da muhallebi kaselerine paylaştırın. Üzerlerine püre haline getirdiğiniz koyu boza kıvamındaki sosu paylaştırın. Kupları buzdolabına koyup 20-30 dakika kadar bekletin. Üzerlerini krem şantiyle süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları