Şimdi Fransızlar bile Fransızlardan nefret ediyor

Güncelleme Tarihi:

Şimdi Fransızlar bile Fransızlardan nefret ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 14:48

Bu yıl Dünya Kupası sırasında hiçbir ülkenin takımı Fransa kadar dikkat çekmedi. Ekip ilk turda elenmesine rağmen bütün bir kupaya damga vuracak kadar hareketli birkaç hafta geçirdi. Şimdi başta Fransızlar olmak üzere herkes Fransızlardan nefret ediyor.

Haberin Devamı

İrlanda’nın Fransızlardan nefret etmesinin sebebi iki ülke arasında oynanan ön eleme maçında Thierry Henry’nin elle oynaması sonucu Fransa’nın haksız bir galibiyet elde ederek İrlanda’yı kupa dışına itmesiydi. Fransızlar, kendilerini uluslararası arenada rezil ettiği için Fransızlardan nefret ediyor. Fransız futbolcular ise Nicolas Anelka’yı takımdan çıkardığı için Futbol Federasyonu’ndan nefret ediyor.  

 

Salı günü oynanan ve 2-1 Güney Afrika’nın galibiyetiyle sonuçlanan ve iki takımının da kupa dışında kalmasına neden olan maçtan sonra, Güney Afrika takımının teknik direktörü de Fransızlardan çok hoşlanmadığını ortaya koydu.

 

Haberin Devamı

Elini sıkmayı reddeden Fransa Teknik Direktörü Raymond Domenech’e tepki gösteren Güney Afrika Teknik Direktörü Carlos Alberto Parreira, “Kendilerine gösterilen tavrı meşru görünüyor” dedi.

 

HEM BECERİKSİZ HEM UYUMSUZ

Fransa Milli Takımı bu nefreti iki özelliğiyle kazandı: Aşırı beceriksizliği ve karikatürlere konu olabilecek uyumsuzluğu.

 

1998’de Dünya Kupası’nı müzesine götüren, 2006’da da final oynayan Fransa bu turnuvaya da A Grubu’nun favori takımı olarak katıldı. Ancak attığı bir, yediği dört golden sonra ilk turu grubun en sonunda bitirdi.

 

Takımın oyuncularından Anelka, Meksika maçının devre arasında teknik direktöre hakaret ettiği gerekçesiyle takımdan çıkarılıp evine gönderildi. Kaptan Partice Evra antrenörle ateşli bir tartışmaya girdi, takımın oyuncuları antrenmanlara çıkmayı reddetti ve son gelen haberlere göre Fransa Futbol Federasyonu Başkanı istifa kararı aldı.

 

Salı günü, kaptanlıktan çıkarılan ve Güney Afrika’ya karşı oynamayan Evra, Domenech’i kendisine taraftarlardan özür dilemesine engel olmakla eleştirdi.

 

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN "KARİKATÜR" ELEŞTİRİSİ

Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de devlet televizyonunda takımı “karikatür” performansını da “gerçekten zavallı bir gösteri” olarak nitelendirdi.

 

Fransa basını da alınan sonuçlardan ayağa kalktı. Ülkenin etkili spor gazetesi L’Equipe, "Dünyanın sonu" manşetiyle Domenech'in başarısız basın toplantısında sarf ettiği "Sizin için ben başka bir dünyadan geliyorum" sözüne gönderme yaptı. Aynı gazetece yayımlanan başyazıda da teknik adamın alternatif bir oyun planı kurmaması ile takıma ve Fransız futboluna dayattığı karanlık hava eleştirildi.

 

"İnsanları aptal yerine koymak eğlenceli gelebilir ancak nerede duracağınızı bilmeniz gerekir" yorumu yapılan başyazıda Domenech provokasyon yapmakla eleştirildi, Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes'den hesap soruldu.

Haberin Devamı

 

Le Figaro, Anelka’nın takımdan ihraç edilmesini protesto eden milli oyuncuları “milyarder grevciler”diye niteledi. Liberation da, “Ve yine bravo! Sonunda bu trajikomedi bitti” manşetini attı. Le Parisien, duruma Domenech'in resmi eşliğinde "Teşekkürler ve güle güle" manşetini uygun görürken, "Altı yıllık psikodramanın (Domenech'in görev süresi) ardından bu mucize olmadı" yorumunu yaptı.

 

MALUMUN İLANI

Ancak Fransa için bu felaketin yaşanacağı belliydi. Zinedine Zidane’ın gidişinden bu yana kendilerini toparlayamayan Maviler’in taraftarları şimdi teknik kadronun değişmesini istiyor.

 

Domenech’in Parreira’nın elini sıkmayı reddetmesi de tartışmalara yol açtı. Fransız teknik adam bu tavrın nedenini açıklamazken, Parreira’nın “Fransa Dünya Kupası’na katılmayı hak etmemişti” sözlerine alındığı ifade edildi.

 

Haberin Devamı

Bugün Fransızların yapabileceği bir tek şey var: Önlerindeki maçlara bakmak. Domenech’in yerine geçecek olan Laurent Blanc’ın takıma ve taraftarlara biraz olsun moral olması bekleniyor.

 

İRLANDA: "OH OLSUN!"

İrlanda’da Fransa’nın durumu “Oh olsun” tepkisiyle karşılandı. İrlandalılar Henry’nin golünü hala affedebilmiş değil. Bu durum bugünkü İrlanda gazetelerine de yansıdı.

 

Irish Examiner "Şiirsel adalet" manşetiyle çıkarken, Henry'nin yedi ay önceki elle müdahalesinin maçı seyreden İrlandalıların aklından hiç çıkmadığını ifade etti. Gazetede yenilginin "Sefiller'in son sahnesi" olduğu ve "Fransız takımını utandırdığı" yorumu yapıldı.

 

Irıish Times, "Fransa'nın Dünya Kupası kabusu nihayet bitti" derken Irish Independent Fransızca "görüşmek üzere" anlamına gelen "Au revoir!" manşetiyle çıktı. Gazetede "Elbette biz yetişkin gibi davranıp Fransızlara kötü günlerinde destek olacağız ancak İrlandalı taraftarlar dünkü maçta neşelerini gizleyemedi" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!