'Silifke çileği' tescil yolunda

Güncelleme Tarihi:

Silifke çileği tescil yolunda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2016 14:38

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde yetiştirilen çileğin, coğrafi işaret olarak tescillenmesi için çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, yörede üretilen çileğin, ilçenin adıyla tescillenmesi için hazırladığı projeyi, Çukurova Kalkınma Ajansı'na (ÇKA) sundu. ÇKA tarafından kabul edilen proje kapsamında gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra, Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, bölgenin önemli ürünlerinden biri olan çileğin "Silifke çileği" adıyla tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne başvuracak. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Silifke çileğini tescilletmek amacıyla çalışmalara başladıklarını söyledi.

Silifke çileği tescil yolunda


İlçedeki çilek üretiminin Türkiye genelindeki üretimin yüzde 40'ını oluşturduğunu ifade eden Kaynar, şöyle konuştu: "Bu, Türkiye ihracatının yüzde 60 ile yüzde 70'ine yansımaktadır. Silifke çileği gerçekten artık Türkiye'de bir marka olduğu gibi dünyada da marka olma yolunda hızla ilerlemekte. Oda olarak çileği 'Silifke çileği' olarak tescil çalışmalarımız var.

Bununla ilgili Çukurova Kalkınma Ajansına bir proje yaptık. Projemiz kabul edildi ve çalışmalar devam ediyor. Proje tamamlandıktan sonra Türk Patent Enstitüsünden coğrafi işaret almayı düşünüyoruz." Silifke'de yetişen çileğin, Türkiye'de yetişen çileklere göre farklı ve ayırt edici özellikleri olduğunu belirten Kaynar, "Pazarda diğer bölgelerin çileğinin de "Silifke çileği" olarak satıldığını görüyoruz. Tescil yapmak istememizdeki amacımız da bunların önüne geçmek. Coğrafi işaret tescilini yaptırdığımız takdirde ilçemizde üretilen çilek, 'Silifke çileği' olarak etiketlenerek satılacak." dedi.

Silifke çileği tescil yolunda


Kaynar, ülkedeki çilek üretiminde Silifke'nin önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, Silifke çileğinin Türk cumhuriyetlerinin yanı sıra Arap ülkelerine ve Avrupa'ya ihraç edildiğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!